Jak nastavit v Biosu bootování z USB nebo CD?

2022-04-29 PocitaceZaBabku.cz
Možná také někdy tápete jak se dostat do Biosu a kde nastavit z jakého zařízení má počítač bootovat. Zde najdete seznam kláves pro vstup do Biosu podle jednotlivých výrobců. A navedeme vás na to co je potřeba změnit.


Jak vstoupit do BIOSu?

Když nyní počítač restartujete, pravděpodobně bude bootovat z pevného disku. Pokud tomu tak je, bude potřeba změnit ještě nastavení UEFI/BIOSu.


Do Biosu můžete vstoupit tak, že restartujete počítač a při startu držíte odpovídající klávesu. To, jakou klávesou se do BIOSu vstupuje, se různí podle značky a modelu počítače. Zde jsou nejčastější klávesové kombinace podle výrobce:

  • HP - F10; u starších modelů F2 nebo F6
  • Dell - F2; u starších modelů Delete nebo Ctrl+Alt+Enter nebo Fn+ F1 nebo Fn+Esc
  • Lenovo - F1 nebo F2
  • Toshiba - F2; u starších modelů F1 nebo Esc nebo F12
  • Sony Vaio - F2
  • Asus - F2; u některých notebooků Del nebo Esc nebo F10
  • Acer - Del nebo F2; u starších modelů F1 nebo Ctrl+Alt+Esc

Klávesová zkratka pro vstup do Biosu se vždy na chvilku objeví po zapnutí počítače. Pokud máte zařízení jiné značky nebo vám žádná z uvedených kombinací nefunguje, zapněte počítač a sledujte text, který se při startu zobrazuje. Objeví se v něm klávesová zkratka pro daný hardware.


Kde najít volbu pro nastavení bootovací sekvence?

Nastavení Biosu je zpravidla v angličtině a každý výrobce používá jiné rozhraní. Pro přechod mezi jednotlivými položkami používejte šipky. Dejte si pozor, abyste neměnili položky, o kterých nevíte co znamenají. Špatným nastavením Biosu můžete způsobit, že počítač nenastartuje nebo nebude fungovat jak má.


V nastavení hledejte volbu "Boot option", "Boot priority" nebo "Boot sequence". U této volby se zobrazuje několik zařízení, z kterých je možné bootovat. Je potřeba, abyste položku USB přesunuli na první místo v seznamu. (Pokud chcete Windows instalovat z DVD, tak musí být na prvním místě DVD mechanika.)


Další položka, která může mít vliv na instalaci, je takzvaný Boot mode. Ten může být buď UEFI nebo Legacy. Položku nechte na UEFI. Pokud by se ale stalo, že instalační médium nebude nalezené (někdy může být problém například s médii, které používají souborový systém NTFS) nebo se vyskytl jiný problém, můžete změnit nastavení na Legacy.


Po změně je ještě potřeba nastavení uložit. To se dělá většinou klávesou F12 (volba Save and Exit).


Po uložení se počítač opět restartuje a pokud je vše správně nastavené, spustí se z instalačního média instalace Windows.