Windows 11 - co nového přináší a na jakém počítači poběží?

2021-10-07 PocitaceZaBabku.cz
Operační systém Windows 10 přišel na trh v roce 2015 a nahradil tak ne moc oblíbené Windows 8. Po šesti letech přichází Microsoft s novou verzí Windows, která je označená jako Windows 11. Co nový systém přináší nového? Kdo jej může nainstalovat? Jak to bude se staršími Windows 10?

Windows 11 Logo
Windows 11 logo


Co nového přináší Windows 11

5. říjen 2021 je dnem, kdy Microsoft oficiálně vypustil operační systém Windows 11. Od tohoto data bude postupně nabízet zdarma upgrade pro počítače, které pro to splňují požadavky. Otázkou je, co stojí za příchodem nové verze Windows. Microsoft při uvedení Windows 10 tvrdil, že se jedná o poslední verzi Windows, která bude už jen postupně vylepšována. Nakonec ale oznámil, že v budoucnu ukončí podporu Windows 10 a přejde na Windows 11. Windows 11 jsou opravdu jen vylepšením starších Windows 10. Přináší přepracované prostředí, některé nové funkce, vyšší stabilitu a vyšší úroveň zabezpečení. Na druhou stranu toto klidně mohl zahrnovat jen upgrade Windows 10. To, že se Microsoft rozhodl přinést všechny tyto inovace v nové verzi Windows, má pravděpodobně ryze obchodní motiv. Z komerčního hlediska jde zřejmě o úspěšný krok. Za poslední půlrok posílily akcie Microsoftu o 16,5%. Otázkou je, co toto rozhodnutí přinese 1,3 miliardě uživatelů, kteří nyní používají Windows 10.

Windows 11 start
Start tlačítko je ve Windows 11 zarovnané na střed. Je možné ho ale zarovnat i doleva, jak jsme zvyklí z předchozích Windows.


5 nových funkcí Windows 11

  1. Nové tlačítko Start ve stylu MacOS - Microsoft přišel s přepracovanou nabídkou start a s nabídkami na hlavním panelu. Windows 11 má v základním nastavení ovládací prvky vycentrované na spodní liště a více připomíná konkurenční MacOS. Toto se dá přepnout do standardního vzhledu, na který jsme zvyklí z Windows 10, kdy jsou tlačítko Start a další ovládací tlačítka zarovnána vlevo.
  2. Správa oken a obrazovek - Přepracovaný je systém pro správu oken a pracovních ploch. Organizaci pracovních oken usnadňují přednastavené šablony, které vám umožní rychle uspořádat okna podle přání. Virtuální pracovní plochy umožňují nastavit různé pozadí, a tak se můžete snadněji zorientovat, na které ploše se zrovna nacházíte.
  3. Widgety - Z hlavní lišty jsou nyní dostupné widgety. Ty jsou zatím poměrně nedodělané. Umožňují připojit jen několik widgetů, které nabízí Microsoft. Navíc si žijí vlastním životem a nejsou propojené s ostatními aplikacemi.
  4. Podpora Android aplikací. - Tato fuknkce zatím není dostupná, brzy se má ale v novém systému objevit. Microsoft se ale nechystá implementovat obchod Google Play, nýbrž Amazon Appstore, kde je dostupné jen omezené množství aplikací. Každopádně tato funkce může být velmi zajímavá a osobně se na ní těším nejvíc.
  5. Integrace MS Teams - Nová přepracovaná verze Teams je nyní dostupná přímo z pracovní lišty.
Windows 11 zarovnání oken
Okna je možné na ploše srovnat podle připravených šablon

Windows 11 přináší mnoho dalších funkcí jako například předělané rychlé vyhledávání, některé prvky z XBox pro hráče nebo nová nastavení. V dalších aktualizacích Windows 11 se budou funkce a design určitě pilovat.


Bezpečnost

Windows 11 nabízí vyšší úroveň bezpečnosti než předchozí operační systémy. Microsoft se v nových Windows odklání od zabezpečení hesly a dává přednost spíše biometrickému zabezpečení, jako je otisk prstu, rozpoznávání obličeje nebo zabezpečení pomocí chytrého zařízení.


Nový systém nabízí také lepší ochranu před malwarem a účinnější šifrování dat. Pro šifrování Windows 11 využívá čip TPM ve verzi 2.0. Ten se stal jedním ze základních hardwareových požadavků pro instalaci Windows 11.


Poběží Windows 11 na mém počítači?

Microsoft s uvedením nového systému představil řadu poměrně přísných hardwarových požadavků a může se na první pohled zdát, že tím vyřazuje ze hry starší počítače. To, jestli váš počítač požadavky splňuje, si můžete otestovat pomocí tohoto nástroje Microsoftu.

WindowsPCHealthCheck
Program WindowsPCHealthCheck testuje zde počítač splňuje požadavky na Windows 11


Zde je přehled základních požadavků:

Procesor 2 a více jádrový procesor s minimální frekvencí 1GHz, Intel Core 8. generace nebo AMD Ryzen
RAM 4 GB nebo více
Úložiště 64 GB nebo více
Firmware systému: rozhraní UEFI (počítače se starším BIOSem už nejsou podporovány), možnost zabezpečeného spouštění
TPM TPM (Trusted Platform Module) verze 2.0
Grafická karta kompatibilní s DirectX 12 nebo novější s ovladačem WDDM 2.0
Obrazovka displej s vysokým rozlišením (720p), který má větší úhlopříčku než 9”, 8 bitů na barevný kanál
Připojení k internetu a účty Microsoft verze Windows 11 Home vyžaduje připojení k internetu a účet Microsoft k dokončení nastavení zařízení při prvním použití


Microsoft uvádí na svém webu seznam všech zatím podporovaných procesorů Intel Core a AMD Ryzen.


Z uvedených požadavků bude pro starší počítače pravděpodobně nejvíce limitující procesor Intel Core 8. generace nebo AMD Ryzen 2. generace a již zmíněný TPM ve verzi 2.0. První procesory Core 8. generace byly uváděny na trh v roce 2017, Ryzeny 2. generace v roce 2018. Požadavek na procesor tedy nemohou splňovat zařízení, která jsou starší než 3 až 4 roky.


To ale neznamená, že Windows 11 nemůžete na starší počítač nainstalovat. Tyto požadavky jsou nastavené softwareově, Microsoft je kontroluje jen při instalaci a tato omezení se dají snadno obejít. Microsoft dokonce zveřejnil postup jak instalovat Windows 11 na zařízení která nesplňují minimální požadavky. Pokud váš hardware nesplňuje uvedené požadavky, Microsoft vám nebude nabízet přechod na Windows 10 jako automatický upgrade. Můžete ale například provést čistou instalaci systému z instalačního disku. Některé světové recenzní weby například uvádí, že Windows 11 běží bez problému na procesorech Intel Core 6. a 7. generace.


Microsoft dále uvádí, že hardware, který nesplňuje minimální požadavky, nemusí mít nárok na bezpečnostní aktualizace. To je poměrně zásadní omezení, ale vyjádření "nemusí mít" je dost neurčité a je otázka, jak to bude v praxi. Těžko si představit, že by Microsoft nechal miliony zařízení záměrně nezabezpečených.


Opět zde vzniká otázka, proč Microsoft tato omezení zavádí. Jako nejpravděpodobnější se zdá, že těmito omezeními sleduje především obchodní cíle (což není výtka, je to pochopitelné.). Je pravda, že požadavek na TPM 2.0 se dá odůvodnit i vyššími bezpečnostními standardy. Ale vzhledem k tomu, že Windows 11 umožňuje instalaci a běh i bez TPM 2.0 a Microsoft navíc negarantuje bezpečnostní aktualizace, tak bezpečnostní důvod není moc opodstatněný. Pokud by totiž opravdu neposkytoval bezpečnostní aktualizace například pro systémy s TPM 1.2, bude naopak plno počítačů s Windows 11 zranitelnějších než se staršími Windows 10.


Vypadá to, že zprávy od Microsoftu jsou zatím dost nejasné a až praxe ukáže jak budou Windows 11 podporovány na starších počítačích.


Jak to bude s Windows 10?

Microsoft oznámil ukončení podpory Windows 10 na 14 říjen 2025. Minimálně do té doby Microsoft garantuje podporu Windows 10. S přechodem na nový systém tedy nemusíte spěchat. Nové Windows 11 nepřináší žádnou revoluci, spíše navazují na Windows 10 a nabízí řadu vylepšení a nových bezpečnostních prvků. Mají ale i plno funkcí, které je potřeba doladit. Pokud používáte počítač jako pracovní nástroj, zůstaňte ještě u Windows 10 a nechte Windows 11 dospět. Za pár let bude situace pravděpodobně jiná, ale momentálně jsou Windows 10 stále nejlepším systémem, který Microsoft nabízí.