Proč není u počítače s Windows 10 licenční štítek s product key?

2019-07-02 PocitaceZaBabku.cz
Co je digitální licence Windows? Proč už u novějších systémů není nálepka s licenčním product key?

Windows 10

Windows 10

U posledních verzí Windows používá Microsoft většinou digitální licence. Windows 10 je možné občas licencovat i pomocí klasického Product Key a občas najdete tento druh licence i u našich počítačů, ale je to spíše výjimečně. Pokud na PC licenční štítek k Windows 10 s Product Key je, je potřeba nálepku uchovat nepoškozenou.

U drtivé většiny PC s Windows 10 je používána digitální licence, která je uložena v UEFI BIOSu. (Nezaměňujte s ESD licencí, při které je Product Key dodán elektronicky. U digitální licence Product Key vůbec neexistuje.) Microsoft si na svém serveru uloží ID počítačů, které jsou aktivovány s W10, a při reaktivaci tuto licenci kontroluje. Pokud tedy je digitální licence uložená v UEFI a ID počítače je uloženo u MS, aktivovaný Windows nehlásí žádné upozornění o nelegálnosti, je možné ho i přeinstalovávat a licenční štítek není při přeinstalaci vyžadován.

K Windows 10 používáme různé digitální licence. V současné době se může jednat například o upgrade z nižších verzí Windows, může se také jednat například o MAR licenci nebo o původní COA licenci.

Windows 10

Provázání digitální licence s účtem Microsoftu

Jak aktivovat digitální licenci Windows po změně hardware

Při menších změnách hardware (např. RAM a HDD) bude digitální licence stále funkční i po změně. Pokud dojde k významné změně HW (například změna základní desky), budete muset PC znovu aktivovat, protože přijdete o digitální licenci, která byla uložená v UEFI na původní desce. Microsoftem doporučovaný způsob, jak přenést digitální licence po významné změně HW, je propojit si před upgrade digitální licenci s vaším účtem Microsoft. Po upgrade a příhlášení k vašemu Microsoft účtu bude přenesena i digitální licence a můžete provést opětovnou aktivaci.