Jak aktivovat Windows 10? - Časté chyby při aktivaci.

2019-09-27 PocitaceZaBabku.cz
Poslední dobou se často objevuje ve Windows 10 chybová hláška že se změnil hardware a je potřeba systém aktivovat. Hláška se objevuje nelogicky i u nové instalace a i v případě, že hardware měněný nebyl. Níže uvádíme postup, jak správně aktivovat systém.

Jak provést aktivaci?

Při koupi nového notebooku je potřeba, aby si zákazník nastavil vlastní profil a systém si aktivoval. Pro aktivaci je nutné, aby bylo zařízení připojeno k internetu. V počítači je často použita licence, která je navázána na licenci starších Windows 7 nebo Windows 8. Licenční štítek je u notebooků většinou nalepen pod baterií, na počítačích je nalepený ze strany, svrchu nebo zezadu na case. Pro aktivaci Windows 10 je v tomto případě potřeba zadat produkt key z licenčního štítku Windows 7 nebo 8.

Co když se aktivace nepovede?

Pokud ani po zadání produkt key ze štítku aktivace neproběhne, zkuste tyto dva kroky:

  1. Překontrolujte správnost zadávaných znaků ze štítku, občas se pletou podobné znaky - například 6, G apod.
  2. Stáhněte na počítač všechny aktualizace. Vyhledání nových aktualizací můžete spustit zde: Start > Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Windows Update a pak vyberte Vyhledat aktualizace.
  3. pokud by vám i po zadání nešlo Windows aktivovat, postupujte prosím takto:
    Kód Product Key systému Windows zadejte tak, že vyberete tlačítko Start > Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Aktivace a pak vyberete Změnit kód Product Key a zadejte váš kód z obrázku.

Jak si uchovat Windows aktivované i při přeinstalaci?

Po správné aktivaci se informace o aktivování vašeho hardware uloží na serverech Microsoftu a do UEFI ve vašem zařízení. Při opětovné přeinstalaci systému už bude systém aktivní. Pokud chcete mít jistotu, že systém bude aktivní i po změně hardware, nastavte si v počítači nebo notebooku přihlašování pomocí účtu Microsoftu. Tím se vám spáruje informace o aktivování s vaším účtem a po případném přeinstalování a změně hardware se načte aktivace z vašeho účtu.


Více informací najdete v tomto článku na webu microsoft.com


aktivace