Ukončení podpory Windows 7 - fakta a mýty

2019-12-23 PocitaceZaBabku.cz
Windows 7 byl uveden na trh v říjnu 2009 a od té doby si získal mnoho příznivců. Stal se jedním z nejoblíbenějších operačních systémů vůbec. Vývoj ale pokračuje dál, a proto 14. ledna 2020 - tedy po vice než deseti letech - Microsoft ukončuje podporu Windows 7. Po tomto datu už nebudou uvolňovány žádné další aktualizace. Co to bude v praxi znamenat? Jak se to dotkne koncových uživatelů?

Windows 7
Windows 7 - ukončení podpory

Po skončení podpory bude počítač nadále fungovat a používání systému bude nadále legální. Microsoft ale ukončuje vydávání bezpečnostních aktualizací a technickou podporu systému. Microsoft se pak bude soustřeďovat jen na vývoj a podporu novějších systémů, především Windows 10.

Je možné i nadále používat Windows 7?

Ano. Jak uvádíme už výše, Windows 7 budou fungovat jako doposud. Podle statistik přístupů našeho webu klesl podíl Windows 7 z 36% na 29%. Stále tedy zůstává druhým nejrozšířenějším systémem. Někteří uživatelé zůstávají u Windows 7 kvůli tomu, že novější systémy nenabízí ovladače pro jejich starší hardware, někdo je vázaný na starší Windows, protože používá software, který nefunguje na Windows 10, a někteří uživatelé se nevzdají "sedmiček" prostě jen kvůli tomu, že jsou na starý systém zvyklí a nechtějí se učit práci s novým. V každém případě je potřeba zvážit rizika, která nese používání neaktualizovaného systému.

Jaká rizika nese používání neaktualizovaných Windows 7?

Operační systém bude bez aktualizací stále zranitelnější. Pokud se ho rozhodnete používat i po ukončení jeho podpory, zabezpečte Windows kvalitním antivirem. Také bude postupem času ukončována podpora ze strany vývojářů a novější verze jejich software už nemusí starší Windows podporovat. Určitě nedoporučujeme používat PC se starým systémem na zpracování citlivých dat jako je bankovnictví a podobobně. Samotný Microsoft na svých stránkách uvádí: I když můžete i dál používat svůj počítač se systémem Windows 7, bez dalších softwarových a bezpečnostních aktualizací se vystavujete vysokému riziku v podobě virů a malwaru. Jděte kupředu, nejlepší způsob, jak zůstat v bezpečí, je přechod na Windows 10."