Co je to repas?

2009-02-09 Ondřej Mikšovský
Aktualizováno 2021-11-08
Velkou část našeho sortimentu tvoří repasovaná výpočetní technika. Jak repasace probíhá? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody repasu?

repasovaná technika

Co je repasovaný počítač?

Repasovaný počítač nebo notebook je použité zařízení, které je znovu uvedené do provozu odborníkem nebo přímo výrobcem. Podle odhadu transparency market research dosáhl celosvětový trh s repasovanými počítači v roce 2022 hodnoty 4,7 miliardy dolarů a očekává se, že bude každoročně růst o 10,8%.
Repasované počítače jsou zelené počítače, protože šetří životní prostředí.

Jaký je původ zboží?

Repasovaná technika pochází zpravidla z větších firem (především z bankovního sektoru), které v rámci operativního leasingu pravidelně obměňují starší techniku za novější. Technika je z těchto firem obyčejně vykoupena ve větším množství, vše se pak otestuje, vyčistí a po instalaci operačního systému jde zpět do prodeje.


Jak probíhá repasace zboží?

Ve většině případů není potřeba na zařízeních nic opravovat, protože jsou plně funkční. Repasace spočívá především v otestování a instalaci Windows. Pokud je některý parametr nedostatečný, provede se upgrade. To znamená například rozšíření RAM nebo výměna magnetického disku za rychlejší SSD. Pokud jsou některé kusy poškozené nebo celkově v horším stavu, je produkt zařazen do kategorie B nebo je v popisu produktu popis závady.


Jak se liší repasované zboží od použitého zboží koupeného na inzerát?

Hlavní rozdíl mezi repasovaným počítačem a počítačem koupeným od jednotlivce na inzerát je v poskytované záruce. Na repasované zboží je poskytována záruka běžně 1 nebo 2 roky. Záruku je často možné za příplatek rozšířit. Za prodejem repasované techniky stojí firma, u které je uplatnění záruky zpravidla jednodušší než uplatnění záruky od jednotlivce. E-shop PocitaceZaBabku.cz funguje už od roku 2004.

Lidé prodávají na inzerát použité zboží často ve chvíli, kdy se u něj začínají projevovat závady. Naproti tomu repasovaná technika je před prodejem otestovaná a je-li to třeba, i vyčištěná. Riziko projevení skryté vady se tak minimalizuje.

Do firem nebo do škol je možné zakoupit více stejných počítačů a tak zjednodušit jejich správu.

Další výhoda je také především pro firmy. Na repasovanou techniku dostanete fakturu s rozepsaným DPH a můžete si ji tedy dát do nákladů a odečíst z daní.

 

Jaké jsou výhody a nevýhody repasované techniky?

Výhody proti novým zařízením

  • Výhodnější cena
  • Používání repasovaných počítačů šetří životní prostředí
  • Repasy jsou většinou zařízení vyšší třídy, jsou kvalitněji a odolněji vyrobené a mají delší životní cyklus

Nevýhody proti novým zařízením

  • V některých případech kratší záruka
  • V některých případech nižší výkon
  • Použitá baterie

Výhody proti bazarovým zařízením

  • Koupě repasu je bezpečnější
  • Je vhodná i pro firmy - faktura s rozepsaným DPH, více stejných kusů

Nevýhody proti bazarovému zařízení

  • Není