Jak odvirovat počítač?

2022-04-29 PocitaceZaBabku.cz
Poradíme vám jak se vyzbrojit do boje proti počítačovým virům. Povíme si něco o antivirech a o tom, jak vytvořit a použít záchraný antivirový disk.

Co je počítačový virus a jak se šíří

Počítačový virus je škodlivý program (takzvaný malware), který běží na počítačovém zařízení a šíří se bez vědomí uživatele. Jeho cílem je získat kontrolu nad zařízením, ukrást citlivé údaje, těžit kryptoměnu nebo jinak oklamat nebo poškodit uživatele. Snahou počítačového viru je obvykle zůstat neodhalený, proto si napadení počítače uživatel často ani nevšimne.
Viry se nejčastěji šíří přes e-maily, na sociálních sítích, stažením odkazu z internetu nebo přes flash disky či jiné připojitelné úložiště.

Klasické antivirové programy

Antivirové programy jsou dnes velmi rozšířené a je mnoho firem, které nabízí své produkty i zdarma. Antivirový program je také základní součástí Windows. Pokud tedy nenainstalujete nějaký z antivirů třetích stran, Windows bude používat svůj antivirový systém "Microsoft Defender". Jeho možnosti a schopnosti sice nejsou takové jako nabízí jiné komerční firmy, přesto má v současné verzi velmi dobré výsledky a jeho schopnosti bývají často podceňovány. Pro většinu uživatelů bude Windows Defender dobrou volbou.

Zásady bezpečnosti na internetu

Antivirus nenahrazuje dodržování zásad bezpečného používání počítače. Žádný antivirus vás neochrání například před phishingem - což je útok zaměřený na krádež osobních dat. Ať už používáte jakýkoli antivirus, dodržujte základní pravidla bezpečnosti na internetu.

Mezi ně patří:

  • Používejte silná hesla
  • Neposkytujte bez rozmyslu své osobní údaje
  • Pro platbu kartou používejte jen ověřené a šifrované weby (https)
  • Pokud se připojujete k veřejné wifi, nezadávejte v prohlížeči žádné osobní údaje, nepřipojujte se k bance apod.
  • Na sociálních sítích mějte dobře nastavenou ochranu soukromí a hlídejte si, které informace zveřejňujete
  • Neklikejte na neověřené odkazy. Než zadáte na webu osobní údaje, ověřte si v adresním řádku, že jste na správné url

Pokud se rozhodnete pro nějaký pokročilejší antivirus, zde je několik možností zdarma. Všechny uvedené antiviry dostaly v roce 2022 nějaké ocenění za kvalitu:

Záchranné bootovací CD nebo USB disk

Pokud máte podezření, že váš počítač byl napadený virem i přesto, že máte nainstalovaný antivirus, může se vám hodit záchranné bootovací médium. Je možné ho použít i v případě, kdy vám nenaběhnou Windows. S jeho pomocí můžete také odhalit viry, které se umí v systému skrývat a bránit nainstalovanému antiviru v odhalení.

Návod na vytvoření bootovacího USB disku Avira Rescue System

Záchranný USB disk Avira bude fungovat jen v případě, že nemáte disk šifrovaný. Pokud máte data na disku šifrovaná, nejprve šifrování vypněte.

K vytvoření bootovatelného USB disku můžete použít program Yumi. Je k dispozici ke stažení na stránkách výrobce. Doporučuji použít verzi YUMI exFAT.

Webové stránky pendrivelinux.com
Yumi web
Webové stránky www.pendrivelinux.com - YUMI
1. krok - výběr USB disku, kam se bude program instalovat
Yumi 1
V horní části si vyberte USB disk, na který chcete provést instalaci. Flash disk se musí nejdříve naformátovat. V zobrazeném dialogovém okně klikněte tedy na "Ano".
Formátování USB disku
Yumi 2
Formátování disku. Před formátováním se přesvědčte, že na disku nemáte žádná důležitá data. Při formátování budou pochopitelně smazána.
2. a 3. krok - výběr antivirového programu
Yumi 3
V druhém kroku si vyberte antivirový systém, který chcete na Flash nainstalovat. V našem případě AVIRA AntiVir Rescue CD. ISO soubor si můžete stáhnout z webu avira.com. Soubor pak vyberte kliknutím na tlačítko "Browse" v kroku 3. Pak klikněte na Create.
Dokončení instalace
Yumi 4
Nyní proběhne vytvoření obnovovacího USB disku. Na dotaz "Would you like to add more ISOs/Distros Now" klikněte na "Ne". Tím budete mít obnovovací CD vytvořené a připravené k použití.

Použití USB disku Avira Rescue System pro odvirování počítače

Nyní stačí z disku nabootovat. Vložte ho do USB a počítač restartujte. Pokud se začne načítat Windows místo disku Avira, změňte si v BIOSu bootovací sekvenci tak, aby byl USB disk na prvním místě. Podrobný návod najdete zde: Jak nastavit v BIOSu bootování z USB nebo CD?
Avira Rescue disk
Po nabootování záchranného disku se nejprve v menu UPDATE připojte k internetu a stáhněte aktuální virové definice. Pak klikněte na Scan a proveďte Full Scan systémového disku.

Závěr

Problematika počítačových virů a bezpečnosti je aktuálnější než kdy dříve. Nejdůležitější ochrana před malware spočívá v opatrném používání internetu a počítače. Stejně jako ve skutečném životě si nebereme bonbony od cizích lidí a nedáváme osobní údaje na počkání, tak i v tom počítačovém světě je potřeba přemýšlet od koho který software pochází, od koho pochází email, komu patří internetové stránky, které navštěvuji apod.
I tak se občas může stát, že se vám do počítače nějaký ten škodlivý program dostane a pak přijde na řadu antivirus. Výše popsaný zpsob oskenování počítače vám může pomoci zbavit i pokročilých virů, které není možné najít pomocí skenování antivirem z prostředí Windows.