Nejlepší software zdarma pro vaše PC nebo notebook

2019-06-14 PocitaceZaBabku.cz
Když si koupíte repasovaný notebook nebo počítač, je na něm zpravidla čistá instalace Windows. Pro každodenní práci se vám určitě bude hodit další software. Zde najdete tipy na nejlepší programy a nástroje zdarma.


Bezpečnost

Součástí nových verzí Windows je základní antivirová ochrana Windows Defender. Nabízí zdarma základní ochranu a funkce. Pokud chcete váš počítač zabezpečit lépe, máte k dispozici celou řadu kvalitních antivirů, které jsou v základních verzích zdarma. Mezi nejoblíbenější patří v ČR český antivirový nástroj Avast. Pro nekomerční použití je zdarma. Avast Free Antivirus si můžete stáhnout zde.

Kancelářské aplikace

Libre Office
Libre Office je kvalitní náhrada MS Office a je zdarma
Microsoft Office je standardem pro kancelářskou práci. Pro každodenní domácí použití bohatě stačí jiné velmi kvalitní nástroje, které jsou zdarma. Asi nejznámější je Libre Office, který nabízí kompletní podporu češtiny, včetně české dokumentace a komunity. Obsahuje sadu 6 programů: textový editor Writer, tabulkový procesor Calc, nástroj pro tvorbu prezentací Impress, vektorový editor Draw, databázový správce Base a nástroj pro práci s matematickými vzorci Math.
Velmi často budete na PC také potřebovat zobrazit formát PDF. Nejspolehlivější možností je Adobe Reader. Zajímavou alternativou může být o něco rychlejší Foxit Reader.

Internetový prohlížeč

Doby, kdy většina uživatelů brouzdala po internetu pomocí Microsoft Exploreru, jsou už dávno pryč. Nyní světu webových stránek vládne Google Chrome. Méně rozšířený, ale velmi dobrý prohlížeč je i Mozila Firefox.

Přehrávače videa a zvuku

Ve Windows je opět základní přehrávač Windows Media Player. Ten ale má problémy s přehráváním méně rozšířených formátů videí a nezobrazuje titulky. Velmi oblíbeným přehrávačem je BSplayer. Umí i vyhledat titulky online podle názvu souboru.
Králem přehrávačů hudby byl dlouhá léta Winamp. Ten se ale přestal na delší dobu vyvíjet. Zajímavou alternativou ve stylu Winampu je přehrávač AIMP.

Fotky a grafika

GIMP
Grafický editor Gimp je plný funkcí. Jeho rozhraní je někdy trochu krkolomné.
Pokud vám jde o nástroj zdarma pro pokročilou editaci fotek a grafiky, asi nejpropracovanější je GIMP. Je to open source alternativa k Adobe Photoshop. Nabízí obrovské množství funkcí a pluginů. Jeho ovládání je ale stále trochu krkolomné a chvíli trvá, než se s ním naučíte pracovat. Velmi zajímavým editorem pro úpravu fotek zdarma a s přívětivějším ovládáním je Photo Pos Pro.
Pro správu fotek a jednoduchou úpravu je vhodný například nyní už legendární Irfanview.

Programy pro komunikaci

Většina internetové komunikace se dnes odehrává spíše v telefonech, případně na sociálních sítích přes prohlížeč. Přesto je několik programů, které si udržely svou pozici i v PC. Z nich asi nejznámější je Skype. Určitě by tedy neměl ve vašem PC chybět.