V čem je repasovaný počítač lepší než nový (a v čem není)?

2022-12-13 PocitaceZaBabku.cz
První, co vás možná napadne, když poprvé slyšíte "repasovaný počítač" bude něco jako: "repas - znamená levný, použitý, pomalejší". Je pravda, že pokud máte extrémně nízký rozpočet, můžete koupit i levný, pomalejší repas. Cena ale rozhodně není hlavní předností repasů. V tomto článku si něco řekneme o tom, jak jsou na tom repasy ve srovnání s novými počítači a notebooky střední třídy. Pokud máte na notebook například vyhrazenou částku 15 000,-, koupíte už celkem slušný nový notebook. Co získáte za stejnou částku, když ji investujete do repasu?

Repasovaný vs nový počítač
Repasovaný vs nový počítač
Původ repasovaného zboží
Repasované zboží pochází zpravidla z firem. Větší firmy mají obvykle smlouvy s prodejci výpočetní techniky a v pravidelných intervalech výbavu obmněňují. Použité notebooky a počítače pak vykupují firmy, které se zabývají repasací. Zboží otestují, vymění starší komponenty, je-li to potřeba, a pak se zboží prodává jako repasované. Koncoví zákazníci mají takto přístup k prémiovým business notebookům a počítačům, které jinak pro normálního smrtelníka bývají příliš drahé. Více o repasech se dočtete zde: Co je to repas?
U nás v e-shopu nabízíme především repasované zboží, ale rozhodně nechceme za každou cenu získat zákazníky, kteří nebudou spokojení s tím, co koupili. Na druhou stranu pro mnoho zákazníků by mohl být repas lepší volbou než nový notebook. Za ty roky, po které provozujeme náš e-shop, máme mnoho stálých zákazníků, kteří nedají na repasovanou techniku dopustit. Je repasovaný notebook i pro vás? V tomto článku se budeme snažit co nejpoctivěji srovnat výhody a nevýhody repasované techniky. Chceme vám pomoci zhodnotit, jestli je pro vás osobně repas vhodná volba, nebo ne.
Zde jsou odkazy na náš web pro repasované počítače a repasované notebooky.



Jaké jsou tedy výhody a nevýhody repasované techniky?


Výhody

  • cena - repasované počítače jsou levnější než nové.
  • poměr výkon/cena - To už není tak jednoznačné, ale většinou platí, že pokud srovnáme repasovaný a nový notebook stejné třídy, vyjde nám lepší poměr výkon/cena. Je jasné, že celkový výkon notebooku se odvíjí od více parametrů. Přesto můžeme výkon notebooku odhadnout podle výkonu procesoru, protože ten se dá dobře měřit.
    - Nový Dell Latitude 5430 s 16GB RAM, 512GB SSD a s procesorem i5-1235U (výkonem 13 582 bodů) stojí na Alze 32 490,-.
    - Repasovaný Dell Latitude 5490 s 16GB RAM, 512GB HDD a procesorem i5-8350U (výkon 6 266 bodů) stojí v našem e-shopu 11 729,-.
    - To znamená, že za jeden výkonnostní bod u nového notebooku zaplatíte 2,39 Kč, kdežto u repasu jen 1,87 Kč. V tabulce níže jsou vidět i další příklady počítačů, včetně ceny za jejich procesorový výkon.
  • modely vyšší řady - repasují se zpravidla jen notebooky vyšší business třídy - nejčastěji HP Elitebook, Lenovo ThinkPad a Dell Latitude. Takové notebooky jsou vyrobeny z kvalitních odolných materiálů, jako jsou slitiny hořčíku, uhlíková vlákna nebo hliník. Díky tomu mají delší životnost a snesou drsnější zacházení.
  • možnost konfigurace - u repasovaných notebooků a počítačů nabízíme často možnost základní konfigurace. Můžete si tedy zvolit velikost paměti RAM, pevný disk a další parametry.
  • eco-friendly - výrobci počítačů chtějí prodávat, a tak často s podniky uzavírají smlouvu na pravidelnou obnovu techniky. Zatímco pravidelné dodávání nové a výkup staré techniky může být výhodné ekonomicky, určitě je to velká zátěž pro naši přírodu. Repasování dává použité, ale jinak zcela funkční výpočetní technice nový život, a tím výrazně ulehčuje životnímu prostředí.
Stav Model Rok uvedení Procesor Výkon CPU* Cena* Cena za jeden bod výkonu
nový Dell Latitude 5430 2022 Core i5-1235U 13582 32490,- 2,39 Kč
repas Dell Latitude 5490 2018 Core i5-8530U 6266 11729,- 1,87 Kč
repas Dell Latitude 5470 2017 Core i5-6300U 3242 5990,- 1,85 Kč
repas Dell Latitude E6430 2012 Core i5-3340M 2658 4490,- 1,69 Kč
Srovnání poměru výkon / cena mezi novým a repasovanými business notebooky. Výkon procesoru je měřen v benchmarku Passmark. Uvedené ceny jsou k 8.12.2022:



Nevýhody

  • absence nejnovějších hi-end modelů - pokud chcete nebo potřebujete mít stále nejnovější a nejvýkonnější model notebooku nebo počítače, mezi repasy si asi nevyberete.
  • nižší záruka - záruka u repasovaných notebooků a počítačů bývá 1 nebo 2 roky. U mnoha kusů je možné ji prodloužit. Naproti tomu u nových produktů dostanete minimálně 2letou záruku a u prémiové business třídy bývá často tzv. Next Business Day záruka, kdy výrobce zaručuje rychlou opravu do druhého dne.
  • horší vizuální stav - repasované zboží má různé kosmetické vady dané předchozím používáním. U nás v e-shopu rozdělujeme zboží do kategorií A a B. Kategorie B je levnější a má výraznější opotřebení. Ale ani zboží z kategorie A nemá většinou vzhled úplně nového produktu.
  • baterie - nevýhoda, se kterou se setkáváme především u notebooků. Baterie není většinou ve 100% stavu a má o něco sníženou výdrž. Na druhou stranu jsou baterie v repasech testované a pokud je kapacita výrazně nízká, je na to zákazník upozorněn, nebo je baterie vyměněna za novou. Obvykle se kapacita pohybuje na 60-80% původního stavu.

Kdo si obvykle kupuje repasované počítače?

Firmy a školy

Vybavení kanceláře nebo školní třídy nemusí být vůbec levná věc. Repasované počítače jsou pro toto použití velmi výhodné. Za zlomek původní ceny můžete koupit více stejných počítačů. Plátci si můžou odečíst DPH. Navíc se jedná o kvalitní business počítače a notebooky s vyšším zabezpečením a funkcemi pro firemní správu.

Grafická a designerská studia

Obzvlášť nákladné je vybavení pro designéry v CAD/CAM programech a grafická studia. Cena samotné profesionální grafiky Quadro se může vyšplhat na vyšší desítky tisíc, nebo i přes 100 000 Kč. Mezi repasovanými počítači najdeme mnoho starších pracovních stanic s certifikovanými grafikami nVidia Quadro nebo Ati FirePro, velkou pamětí a jedním nebo dvěma procesory Xeon. Repasovaná stanice stojí opět zlomek ceny nové a poskytuje dostatek výkonu i pro náročnější využití.

Notebook na cesty

Notebook, s kterým často cestujete, by měl být především lehký a odolný. A přesně takové jsou 12" až 14" business notebooky. Jsou vytvořené z prémiových materiálů, které jsou mnohonásobně odolnější než obyčejné plasty, a přitom jsou velmi lehké.

Pro rodiny a studenty

Dnes není ničím výjimečným, že každý člen rodiny má svůj notebook nebo počítač. Obyčejně není každé zařízení využíváno stejně a není potřeba, aby každé z nich mělo ten nejvyšší výkon. Repasovaná technika může výrazně pomoci rodinnému rozpočtu, protože za dobrý peníz můžete pořídit spolehlivé a dostatečně výkonné zařízení.
Repasované notebooky často využívají studenti. Repasovaný business notebook je zpravidla lepší než nový low-endový počítač. Business notebook nebude asi tak stylový jako nový low-end, ale je výkonný, spolehlivý, odolný, lehký a levný.

Pro koho je lepší koupit počítač nový?

Hráči

Jako herní počítače se někdy prodávají i repasované pracovní stanice nebo kancelářské počítače vybavené herní grafikou. Obvykle to stačí na středně náročné hry. Pokud ale chcete výkonný počítač pro nejnovější hry v plném rozlišení, sáhnete pravděpodobně po novém počítači.

Tam, kde je potřeba zařízení bez známek používání

Některé recepce nebo společnosti, které jednají s klienty, vyžadují, aby technika byla v top stavu. Některé repasované počítače sice vypadají jako nové, ale u většiny jsou vidět nějaké známky opotřebení, a to i v kategorii A. Pokud tedy nutně vyžadujete top stav, kupte si raději nové zařízení.



Co můžete mít za 15 000,- Kč?

Pro zákazníky může být zajímavé srovnat, co nejlepšího mohu získat za 15 000,- Kč z repasovaného a co z nového zboží. Nové zboží hledám na heurece a zaměřuji se na 15" notebooky, které jsou na domácí využití asi nejuniverzálnější. Pojďme se podívat, co najdeme. Zaujal mě notebook Lenovo ThinkBook 15 G3 ACL.


Nový Lenovo Thinkbook 15 G3 ACL

Lenovo ThinkBook 15 G3 ACL
Lenovo ThinkBook 15 G3 ACL

Uvedení na trh a počáteční cena: 2022, 17 000,-

Parametry:

Procesor: AMD Ryzen 5 5500U (výkon 13 157 bodů)
Paměť: 8GB DDR4
Pevný disk: 256 GB SSD M.2 PCIe NVMe

Display: 15.6" IPS Full HD displej podle recenze na laptopsmedia.com má display: barevné pokrytí 51% sRGB, jas 289 nits
Grafika AMD Radeon Graphics RX Vega 7 integrovaná (výkon 3Dmark 11 Performance: 3 324 bodů)

Další parametry: webkamera, čtečka karet, čtečka otisků, 2x USB-C, 3x USB-A

Rozměr a váha 357mm x 235mm x 18,9mm 1,7kg

Výdrž na baterie: 8:06 (Standardní test při surfování po internetu se zapnutou WiFi)

Hlučnost: 25,5dB(A) / 45,6dB(A) (Průměrná bez zátěže / maximální se zátěží)

Provedení: Notebook vybírám přes internet, nemám ho v ruce. Proto se podívám do recenzí, kde je jeho popis. Notebookcheck.net uvádí:

Na rozdíl od dražších ThinkPadů má ThinkBook převážně plastový design. Víko a klávesnice jsou vyrobené z hliníku, ale zbytek zařízení je plastový.
Stříbrno-šedé tělo nemá žádné výrobní nedostatky. Nicméně základna počítače se může snadno zkroutit a prohýbat: základna není dostatečně tuhá.

Operační systém: Windows 11 Pro

Cena k 13.12.2022: 14 789,- (mall.cz)

 


Repasované notebooky hledám v našem e-shopu. Když se zaměřuji na 15" modely, je to pro repasy trochu handicap, protože nejbohatší nabídku najdeme u 14" modelů. Přesto jsem našel některé zajímavé kousky. Přemýšlel jsem o 15" grafických stanicích HP ZBook a Dell Precision, ale opravdu zajímavé modely s novějším procesorem jsou nyní trochu přes budget 15 000,-. Nakonec jsem zvolil pro srovnání managerský ultrabook HP EliteBook 1050 G1.

Repasovaný HP EliteBook 1050 G1

HP EliteBook 1050 G1
HP EliteBook 1050 G1

Uvedení na trh a počáteční cena: 2018, 51 000,-

Parametry:

Procesor: Core i7-8850H (výkon 10 307 bodů)
Paměť: 16GB DDR4
Pevný disk: 256 GB SSD M.2 PCIe NVMe

Display: 15.6" IPS Full HD  podle recenze na laptopsmedia.com má display 91% sRGB, a jas 396nits
Grafika: nVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q 4GB nesdílená (výkon 3Dmark 11 Performance: 7 396 bodů)

Další parametry: webkamera, bluetooth, čtečka karet, čtečka otisků, USB-C - ThunderBolt

Rozměr a váha: 360mm x 254mm x 18,9mm, 2,06kg

Výdrž na baterie: 8:43 (Standardní test při surfování po internetu se zapnutou WiFi) - test s novou baterií - použitá má obyčejně kapacitu menší.

Hlučnost: 30,25dB(A) / 44,7dB(A) (Průměrná bez zátěže / maximální se zátěží)

Provedení: Pro srovnání opět sáhneme pro popis provedení z webu notebookcheck.net:

Tělo je vyrobeno výhradně z hliníku, má unibody konstrukci a zkosený okraj kolem víka displeje. Nejenže je pouzdro mimořádně pevné, ale také jeho zpracování vykazuje vysokou kvalitu. HP v designu nemá žádná slabá místa...

Operační systém: Windows 11 Pro

Cena k 13.12.2022 14 683,- (PocitaceZaBabku.cz)


Výsledek srovnání

Stavíme proti sobě nový notebook střední třídu Lenovo ThinkBook 15 G3 ACL a repasovaný notebook vyšší business třídy HP EliteBook 1050 G1. Jak si vedou, vidíte v tabulce níže:


Lenovo ThinkBook 15 G3 HP EliteBook 1050 G1 Hodnocení
Výkon

Oba notebooky bodují. Lenovo má o něco výkonnější a novější procesor. HP má zase silnější grafickou kartu a víc paměti RAM.
Display

Lenovo dostalo zcela průměrný IPS display, kdežto EliteBook 1050 G1 se může pyšnit jasným IPS displayem s podstatně větším barevným pokrytím sRGB. Je tedy vhodný i pro grafiky.
Porty

Lenovo má 2x USB C a 3x USB A a LAN port. Není ale vybaveno Thunderboltem. HP EliteBook má 2x USB-C s ThunderBoltem 3 a 2x USB-A. Technologie Thunderbolt 3 přináší tolik možností, že udílím oběma notebookům jeden bod.
Výdrž

HP Elitebook s novou baterií má o něco větší výdrž. U novějších repasů je ale výdrž obyčejně na 70-90% původní kapacity. Celkově tedy nový notebook bude mít asi o trochu vyšší výdrž.
Provedení

Zde boduje jednoznačně HP s celokovovým odolným tělem a robustní konstrukcí. Je pravda, že Lenovo je o něco menší a lehčí, přesto pokud notebook častěji přenášíte, je bytelná konstrukce zásadní.
Stav

Nový notebook bude jednoznačně v lepším stavu. HP EliteBook 1050 G1 je navíc ve stavu B kvůli mírným estetickým oděrkám na šasi.





4 4 Celkové skore

 

Oba notebooky nakonec získaly stejný počet bodů. Záleží na vašich preferencích. Repasovaný HP je sice na trhu skoro o 4 roky déle než Lenovo, přesto se nezapře, že je to hi-end model, který v době uvedení na trh stál 51 000 Kč. Hlavní výhody HP jsou znatelně lepší display a bytelnější provedení. Výhody Lenova jsou stav nového kusu, nová baterie a nižší hmotnost.

Zaujaly vás výhody repasů a chcete zjistit, jestli by nějaký repasovaný počítač nebo notebook vyhovoval i vám? Napište nám, rádi vám s výběrem pomůžeme. Kontaktní formulář