Repasované rugged notebooky - k čemu se hodí robustní notebooky?

2024-02-23 PocitaceZaBabku.cz
Hledáte notebook, který odolá i těm nejnáročnějším podmínkám? Pak je pro vás ideální rugged notebook. Tyto notebooky jsou konstruovány tak, aby vydržely pády, vibrace, prach, vodu a další nepříznivé vlivy. V našem e-shopu vám nabízíme široký výběr rugged notebooků značek Panasonic ToughBook a Getac.

robustní rugged notebooky
Robustní rugged notebooky

Notebooky Getac nebo Panasonic ToughBook nejsou zařízení, která byste běžně viděli prodávat na pultech obchodů s elektronikou. Jedná se o robustní notebooky, které jsou navržené tak, aby vydržely drsné podmínky. Jsou odolné vůči vodě, prachu a pádům. Tyto speciální notebooky využívá především armáda, záchranné složky, jako je policie a hasiči, a také se používají v průmyslu, kde se pracuje v prašném, vlhkém nebo dokonce výbušném prostředí. Rugged notebooky nejsou běžně dostupné pro koncové spotřebitele především kvůli extrémně vysoké ceně. Poměrně levně je ale můžete koupit jako repasované. Kdy byste mohli o rugged noteboocích přemýšlet a jaký vybrat?


Jak se liší rugged notebook od odolných business notebooků?

Business notebooky jsou často spojovány s vysokou odolností. Hodně z nich splňuje i normy MIL-STD 810G pro zvýšenou odolnost. A opravdu, notebooky Lenovo ThinkPad nebo Dell Latitude mají velmi pevné tělo a vydrží drsnější zacházení než obyčejné spotřebitelské notebooky. Rugged notebooky ale nabízí podstatně vyšší úroveň odolnosti a mají také jiné využití. V čem je tedy rugged notebook jiný? Rugged notebooky například:


  • mají záslepky na portech, které zabraňují vniknutí vody a prachu. Některé mají porty zapuštěné do těla notebooku a záslepku zacvaknete i s připojeným USB dongle pro myš nebo klávesnici
  • mají touchpady a dotykové displeje, které reagují na dotyk i v tvrdých pracovních rukavicích
  • některé mají i miniaturní topná tělesa, která umožňují provoz elektroniky v extrémních mrazech
  • mají kritické elektronické komponenty zalité ve voděodolné vrstvě
  • nemají větrací otvory, kterými by se dovnitř těla notebooku dostala voda nebo prach
  • mají obvykle více baterií a ty můžete vyměňovat za provozu bez nutnosti notebook vypnout.

Pro rugged notebooky tedy není problém ani práce v dešti nebo dokonce v tak náročném prostředí, jako je rozprašující se mořská voda na lodi nebo na ropných plošinách, prašné prostředí na stavbách, v průmyslových halách a podobně.


Reklamní video od Panasonicu ukazuje, co vydrží jejich Panasonic ToughBook CF 31. Myslím, že takto by nikdo svůj odolný manažerský ThinkPad X1 netrápil. :-)


Druhy rugged notebooků?

Na trhu se můžeme setkat s 5 základními druhy odolných rugged notebooků.

  1. Business ruggedised. Někdy se takto označují zařízení, která jsou určena pro podnikové prostředí a mají určitou míru zvýšené odolnosti. Jsou odolnější než běžné spotřebitelské laptopy, ale nejsou určeny do náročnějších prostředí. Typickým představitelem této třídy je notebook Panasonic Toughbook CF LX.
  2. Semi-rugged notebooky. Tyto notebooky jsou nejdostupnější branou do světa extra odolných zařízení. Nabízí větší odolnost než notebooky třídy business ruggedised, ale nejsou zcela odolné vůči extrémním podmínkám. Na druhou stranu jsou obvykle levnější, lehčí, mají tenčí tělo, pohodlnou klávesnici a celkově se s nimi pracuje snadněji. Používají se například v terénu nebo v méně náročném průmyslovém prostředí. Typickými představiteli jsou Panasonic ToughBook CF54, Getac S410 nebo Dell Latitude Rugged.
  3. Fully-rugged notebooky. Jsou odolnější než semi-rugged zařízení. Jsou navrženy tak, aby vydržely extrémní podmínky, jako jsou nárazy, vibrace, voda, prach a teplotní výkyvy. Jsou ideální pro použití v průmyslových prostředích, při outdoorových aktivitách a všude, kde jsou kladené vysoké nároky na odolnost a spolehlivost. Notebooky této třídy splňují vojenské a průmyslové normy odolnosti. Fully-rugged notebooky jsou například Panasonic Toughbook CF19, CF31, Getac V110 nebo Dell Latitude Rugged Extreme.
  4. Ultra-rugged notebooky. Tyto notebooky jsou navrženy pro nejtvrdší nasazení, jako jsou vojenské speciální operace, průzkumné mise, průmyslová prostředí s vysokým rizikem nebo pro použití v extrémních klimatických podmínkách. Třída ultra-rugged notebooků je spíš marketingové označení a není nikde přesně definovaná. Někteří renomovaní výrobci nemají tuto řadu vůbec v nabídce, přesto nabízí zařízení, které by se dalo považovat jako ultra-rugged. Obvykle se do této kategorie počítají modely, které nepřináší větší odolnost než fully-rugged notebooky, ale mají něco navíc. Například splňují normu MIL-STD-461G a nabízí ochranu proti elektromagnetickému rušení.
  5. Rugged tablety nebo tablet PC. Některé rugged notebooky jsou ve skutečnosti systémy typu tablet s odolným provedením. Tato zařízení mohou nabízet podobné úrovně odolnosti jako fully-rugged notebooky a jsou často používány v podmínkách, kde je mobilní a dotykové rozhraní důležité. Rugged Tablet je například Getac RX10 a K120 nebo Panasonic ToughBook CF-20 a CF-H2.


Norma IP a MIL-STD

Standard IP

Ingress Protection (IP) je standardní systém klasifikace, který určuje úroveň odolnosti elektrických zařízení vůči vniknutí pevných předmětů (prach) a kapaliny (např. voda). Tento systém klasifikace se používá i pro označení odolnosti notebooků.


Jak toto označení číst? Standard IP je složen ze dvou čísel, přičemž každé číslo označuje odolnost zařízení vůči konkrétnímu typu nebezpečí. První číslo označuje odolnost proti pevným předmětům, zatímco druhé číslo označuje odolnost vůči vodě.

  • První číslo: Toto číslo označuje ochranu zařízení proti vniknutí pevných předmětů, jako je prach. Čím vyšší číslo, tím lepší ochrana. Hodnota se pohybuje od 0 (žádná ochrana) až po 6 (úplná ochrana proti prachu). Semi-rugged notebooky mají zpravidla ochranu proti prachu 5, fully-rugged notebooky 6.

  • Druhé číslo: Toto číslo označuje ochranu zařízení proti vniknutí vody. Čím vyšší číslo, tím lepší ochrana. Hodnota se pohybuje od 0 (žádná ochrana) až po 8 (úplná ochrana při ponoření do vody pod určitým tlakem a po určitou dobu).


Například fully-rugged notebook Getac V110 G3 má odolnost podle standardu IP65. Je tedy zcela chráněn proti prachu (číslo 6) a je chráněn proti tryskající vodě pod určitým tlakem (číslo 5). Oproti tomu semi-rugged Getac S410 má odolnost IP53. To znamená, že je chráněn částečně proti prachu (číslo 5) a proti vodní tříšti (číslo 3)


IP klasifikace poskytuje uživatelům jasné informace o odolnosti zařízení vůči prachu a vodě, což je užitečné zejména při výběru elektronických zařízení pro použití v náročných podmínkách, jako jsou outdoorové aktivity, průmyslová prostředí a podobně.

Standard MIL-STD 810G a MIL-STD810H

MIL-STD jsou vojenské standardy vydané americkým ministerstvem obrany. Zahrnují sadu laboratorních testů, které simulují různé drsné podmínky. Kromě odolnosti proti vodě a prachu testují například také odolnost vůči pádu, extrémním teplotám, rychlým změnám teplot, odolnost vůči solné mlze a vůči vibracím. Nerozlišují úroveň odolnosti, ale jen udělí certifikát, pokud zařízení testem projde. Zařízení nemusí projít všemi testy z celé sady. Certifikaci MIL-STD 810G nebo novější MIL-810H mají i mnohé odolné business notebooky, i když jejich odolnost je nižší než u rugged notebooků.



Jak vypadají jednotlivé laboratorní testy pro získání certifikátu MI-STD 810, můžete vidět v tomto videu


Na co používat repasovaný rugged notebook?

Nové rugged notebooky jsou velmi drahé. Semi-rugged notebooky Panasonic nebo Getac začínají cenově obvykle okolo 60 000 Kč, Fully-ruged se pohybují většinou nad 100 000 Kč. V případě nejvybavenějších fully-rugged nebo ultra-rugged notebooků byste si museli připravit i přes 300 000 Kč. (např. Getac X500 G3 stojí v plné výbavě v době psaní tohoto článku 320 000 Kč). Není to tedy notebook pro každého. Jeho cena, srovnatelná s levnějším autem, ho předurčuje pro specifické použití a úzce vymezenou klientelu.


Výkonově nejsou rugged notebooky žádná děla. Ani jako nové nemají výkonné grafiky, procesory a další výkonné komponenty. Jejich hlavní výhodou je odolnost a spolehlivost. Obvykle mají také displeje s vysokou svítivostí, a tak není problém s nimi pracovat venku i na sluníčku. Repasované notebooky mají starší hardware, ale to, co dělá rugged notebook rugged notebookem, zůstává. Pořád jsou stejně odolné a spolehlivé. Na rugged notebooku si nezahrajete nové hry, ale Windows tam poběží svižně a stabilně, a to i na roky starých modelech.


Nové rugged notebooky kupují často požárníci, záchranáři, vojáci a stavaři, kupují se také do automobilového a těžkého průmyslu, používají je rovněž vědci pro výzkum v extrémních podmínkách a podobně. V těchto odvětvích není obvykle cena notebooku problém. Repasované rugged notebooky jsou cenově podstatně dostupnější a tím se rozšiřuje oblast jejich použití.


Zde jsou některé možnosti využití repasovaných rugged notebooků:

  • fotografování krajiny a různých outdoorových aktivit
  • na cestách například pro řidiče kamionů
  • k rybaření a na chatu či chalupu
  • autodiagnostika pro menší autoservisy
  • ve školství - například na výcvik v terénu

V podstatě o koupi repasovaného rugged notebooku můžete přemýšlet všude, kde se bojíte, že se vám klasický notebook nějak poškodí. Může to být v různých dílnách, na stavbách nebo pokud používáte notebook venku. Některým notebookům mohou vadit také otřesy v autě. Rugged notebooky si s těmito podmínkami hravě poradí.


Srovnání několika modelů?

Panasonic ToughBook CF-54 mk3

Panasonic ToughBook CF-54  mk3
Panasonic ToughBook CF-54 mk3

Popis

Jedná se o semi-rugged notebook s procesorem Core 7. generace. Má 14" displej, na výběr je dotykový i nedotykový displej. Vydrží až 10 hodin práce na baterie. Váží v základní konfiguraci 2 kg a Panasonic ho uvádí jako nejlehčí a nejtenčí semi-rugged notebook ve své třídě. Má tělo z magnéziových slitin a držadlo. Je certifikován na MIL-STD-810H, IP53.

Odkaz na web:

Panasonic ToughBook CF 54 mk3

Getac S410 G3

Getac S410 G3
Getac S410 G3

Popis

Jedná se rovněž o semi-rugged notebook. Protože splňuje normu IP53, což je víc než ostatní semi-rugged notebooky, je občas označován jako semi-rugged plus. Je vybaven procesorem Core 8. generace. Má 14" displej s vysokou svítivostí až 1000nitů a s Getac sunlight readable technology pro lepší čitelnost za jasného slunečního dne. Je také na výběr mezi dotykovým a nedotykovým displejem. Základní váha notebooku je 2,2 kg. Tělo není z magnézia, ale z ABS+PC polymer plastu a má také klasické držadlo. Je certifikován na MIL-STD-810G, IP53.

Odkaz na web:

Getac S410 G3

 

Dell Latitude 5414 Rugged

Dell Latitude 5414 Rugged
Dell Latitude 5414 Rugged

Popis

Další semi-rugged notebook. Je vybaven procesorem Core 6. generace. Má 14" displej o svítivosti až 1000 nits. Je také na výběr mezi dotykovým a nedotykovým displayem. Ze semi-rugged notebooků patří k těm těžším a větším, váží 2,95 kg. Magnéziové tělo notebooku má v rozích protinárazové kryty. Je certifikován na MIL-STD-810G, IP52.

Odkaz na web:

Dell Latitude 5414 Rugged

 

Getac K120

Getac K120
Getac K120

Popis

Jedná se o fully-rugged 12" 2v1 tablet. O výkon se stará 8. generace procesorů Core i5 nebo i7. Tablet má 12,5" displej s rozlišením FullHD a se svítivostí 1200 nitů. Samotný tablet váží 1,8 kg, tablet s klávesnicí 3,25 kg. Tablet má certifikáty IP65, MIL-STD 810G a MIL-STD 461G.

Odkaz na web:

Getac K120

 

Model Panasonic Toughbook CF 54 mk3 Getac S410 mk4 Dell Latitude 5414 Rugged Getac K120 2v1
Třída semi-ruggedsemi-ruggedsemi-rugged fully-rugged
procesor Core i3, i5, i7 7. generace Core i3, i5, i7 8. generace Core i3, i5, i7 6. generace Core i5, i7 8. generace
parametry až 32GB RAM až 64GB RAM až 32GB RAM až 32GB RAM
displej 14" HD, FullHD, až 1000 nits 14" HD, FullHD, až 1000 nits 14" HD, FullHD, až 1000 nits 12,5" FullHD, až 1200 nitů
šasi magnéziová slitinaABS+PC polymermagnéziová slitina ABS+PC polymer a magnésiová slitina
výdrž až 10 hodinaž 10 hodin až 8 hodin až 16 hodin (s klávesnicí)
váha 2kg 2,2kg 2,95kg 1,8kg (jen tablet) / 3,25kg (s klávesnicí)
Porty 3xUSB, HDMI, LAN, COM 4xUSB, HDMI, VGA, LAN 4xUSB, HDMI, VGA, LAN, 2xCOM Tablet: 1xUSB, 1xUSB-C, HDMI, LAN
Klávesnice:3xUSB, HDMI, VGA, COM, LAN
certifikace IP51, MIL-STD 810G IP53, MIL-STD 810G IP52, MIL-STD-810G IP65, MIL-STD-810G, MIL-STD-461G