Herní repasované notebooky v PocitaceZaBabku

2024-01-12 PocitaceZaBabku.cz
Mezi repasovanými notebooky najdeme mnoho skvělých produktů manažerské třídy. Ty jsou zaměřené na přenositelnost, odolnost, dlouhou výdrž na baterie a bezpečnost. Na hry se ale klasický manažerský notebook moc nehodí, protože zpravidla nemá dedikovanou grafickou kartu, která bývá pro počítačové hry potřeba. Přesto máme na PocitaceZaBabku co nabídnout i počítačovým hráčům.

Herní notebook
Jak vybrat herní notebook?
Image by Freepik

Jak vybrat herní notebook?

Herní notebooky se od běžných notebooků liší svým výkonem, designem, chlazením a dalšími vlastnostmi. Pokud chcete koupit herní notebook, musíte si uvědomit, co od něj očekáváte a jaké jsou vaše potřeby. Když vybíráte notebook na hry, můžete začít tím, že si nejprve najdete několik herních titulů, které jsou pro vás zajímavé. Na stránkách výrobce hry nebo na různých herních webech (například: pcgamebenchmark.com) najdete minimální a doporučené hardwarové požadavky. Podle nich se pak můžete zorientovat, jaký procesor, paměť a grafickou kartu zvolit, aby hra běžela v odpovídajícím rozlišení.

Jaký vliv na plynulost hry mají jednotlivé komponenty?

Grafická karta

Grafická karta je nejdůležitější součástí herního notebooku, protože určuje, jak dobře zvládne zobrazit grafiku her. Grafické karty se dělí na integrované a dedikované. Integrované grafické karty jsou součástí procesoru nebo čipsetu a mají nižší výkon a spotřebu. Dedikované grafické karty jsou samostatné čipy, které mají vyšší výkon a spotřebu. Pro hraní her je lepší mít dedikovanou grafickou kartu, která zvládne i náročnější hry. Grafické karty se označují podle svého výrobce (NVIDIA nebo AMD) a modelu (např. GeForce RTX 3070 nebo Radeon RX 6700M). Čím vyšší je číslo modelu, tím je grafická karta výkonnější. Když chcete porovnat výkon několika grafických karet, můžete použít například stránky videocardbenchmark.net. Když hledáte výkon grafiky, dávejte pozor, jestli jste opravdu vyhledali mobilní variantu grafiky. Snadno se to poplete. Mobilní varianta, která bývá v noteboocích, je zpravidla méně výkonná, ale má menší spotřebu.

Procesor

Procesor je druhou nejdůležitější součástí herního notebooku, protože určuje, jak rychle notebook dokáže zpracovat data a spouštět programy. Procesory se dělí podle svého výrobce (Intel nebo AMD), generace (např. 11. generace Intel Core nebo 4. generace AMD Ryzen) a modelu (např. Intel Core i7-11800H nebo AMD Ryzen 7 5800H). Čím vyšší je generace a model procesoru, tím je procesor výkonnější. Procesory se také liší podle počtu jader a vláken, které určují, kolik úloh dokáže procesor zpracovat najednou. Čím více jader a vláken má, tím je výkonnější. Doporučujeme vybrat procesor alespoň třídy Intel Core i5 nebo AMD Ryzen 5.

RAM

Operační paměť je další důležitou součástí herního notebooku, protože určuje, kolik dat dokáže notebook uchovat v krátkodobé paměti. Čím více operační paměti notebook má, tím lépe dokáže multitaskovat a spouštět více programů najednou. Operační paměť se označuje podle své velikosti (v GB) a typu (např. DDR4 nebo DDR5). Čím vyšší je velikost a typ operační paměti, tím je operační paměť rychlejší. Doporučujeme vybrat operační paměť alespoň 8 GB, ale lépe 16GB typu DDR4.

Displej

Při výběru displeje vezměte v úvahu především jeho velikost, obnovovací frekvenci a rozlišení.

Displej s úhlopříčkou 14" a méně volte v případě, že budete notebook často přenášet. Například ho máte jako doplněk k hernímu počítači a berete ho ke kamarádovi, na chatu apod. Takovéto kompaktní výkonné notebooky jsou například legendární Alienware od Dellu.

Úhlopříčka 15,6" je nejběžnější rozměr a je to často ideální kompromis mezi přenositelností a použitelností.

Notebooky s úhlopříčkou displeje 16" a více nabízí největší herní zážitek. Jsou ale také těžké a špatně se přenáší.

Rozlišení displeje volte podle velikosti displeje. Do 15,6" stačí obvykle displej s FullHD rozlišením. Vyšší rozlišení využijete spíš u 17" a větších notebooků.

Obnovovací frekvence má vliv na plynulost hry. Běžná frekvence je 60Hz, ale některé herní notebooky nabízí 144Hz a více.

 

Jaké notebooky na hry můžeme nabídnout?

Předváděcí notebooky

Herní notebook MSI raider
Herní notebook MSI raider

Předváděcí notebooky jsou současné nebo zánovní modely za zvýhodněnou cenu. Najdete mezi nimi notebooky určené vyloženě na hry, jako je například řada HP Gaming, HP Omen, Lenovo Legion a mnoho modelů od MSI.

Kompletní nabídku předváděcích notebooků najdete na naší stránce zde: Předváděcí notebooky

Repasované mobilní pracovní stanice

Pracovní stanice neboli workstation je velmi výkonný a extrémně drahý notebook určený pro náročné grafické aplikace jako CAD/CAM nebo programy pro zpracování videa. Kvůli vysoké ceně se nové pracovní stanice na hry nehodí. Repasované pracovní stanice ale často nabídnou výkonnou grafiku, procesor a prvotřídní LCD displej za velmi rozumnou cenu. Workstationy mají obvykle drahé profesionální grafiky nVidia Quadro nebo AMD Radeon Pro. Ty jsou určené spíš k profesionální práci a jejich potenciál se při hrách nevyužije naplno. Přesto jsou výkonné repasované pracovní stanice velmi dobrou alternativou k novým herním počítačům. Doporučili bychom je zvláště tam, kde notebook budete používat nejen k hraní her, ale i k práci.

Repasované pracovní stanice můžete v naší nabídce najít například zde: Dell Precision, HP ZBook, Lenovo ThinkPad P

Repasované notebooky s dedikovanou grafickou kartou

I mezi repasovanými notebooky se občas najde nějaký ten herní. Obvykle to bývá spíš kusová záležitost, ale v nabídce máme dost často například repasovaný Dell Alienware nebo nějaký jiný notebook s dedikovanou grafikou. Pokud hledáte levný noteboook pro nenáročné nebo středně náročné hry, tak mezi repasy najdete skoro vždy notebook, který bude vyhovovat.

Když si výběrem notebooku nebudete jistí, rádi vám poradíme. Ideální je, když nám řeknete, jaké konkrétní hry chcete na notebooku hrát. Můžete nám napsat dotaz nebo zavolat. Viz kontaktní informace.