Mýty a fakta ze světa (nejen) repasovaných počítačů

2022-01-26 PocitaceZaBabku.cz
Počítače, a především ty repasované, jsou opředeny mnoha mýty. Protože na nich někdy je špetka pravdy, je těžké se v situaci zorientovat. Níže uvádíme šest nejčastějších mýtů, s kterými se v naší praxi setkáváme.

Mýty a fakta ze světa IT
Mýty a fakta ze světa IT (zdroj CanStockPhoto)

1. Dobrý počítač si vyberete podle značky.

Fakt: Kvalita levných low-endových počítačů je u všech značek podobná. Lepší je vybírat počítač podle modelové řady.


Ve světě IT jsou některé značky vyhlášené. Patří k nim rozhodně trio Dell, HP a Lenovo. Ty si také drží nejvyšší podíl na trhu s počítači. Platí ale, že pokud si vyberete notebook nebo počítač od vyhlášené značky, bude to vždy dobrá trefa? To určitě ne. Mnohem lepší je vybrat si notebook podle modelové řady. (viz článek Jak vybrat notebook?) Každý výrobce nabízí levné low-endové modely, které nejsou moc kvalitně zpracované ani příliš spolehlivé a je v podstatě jedno, jestli je to notebook nebo počítač od HP, Dellu, Aceru, MSI nebo jiného výrobce. Jejich kvalita a výkon jsou podobné a mohou dokonce sjíždět ze stejného výrobního pásu. Většina výrobců nabízí ale také hi-endové modely. Vyrobit kvalitní hi-end notebook už nezvládne každá firma a zde rozhodně platí, že modelové řady Dell Latitude, Dell Precision, HP EliteBook, HP ZBook nebo Lenovo ThinkPad patří k tomu nejlepšímu, co na trhu můžete sehnat.

I když známá značka není synonymum pro kvalitní notebook, přece jen někdy na značce závisí. Když například řešíte reklamaci, bývá zpravidla rozdíl mezi jednotlivými servisy. Žel kvalita servisu se předem dost špatně zjišťuje. Něco se můžeme dočíst na diskuzních fórech, jenže to spíš vypovídá o individuálních zkušenostech, než o celkové situaci. U repasovaných počítačů zajišťujeme servisní opravy v našich servisech a snažíme se držet vysokou kvalitu servisních služeb u všech nabízených značek.


2. Procesor s vyšší taktovací frekvencí je vždy rychlejší.

Fakt: Výkon procesoru závisí na mnoha parametrech. Taktovací frekvence dnes už není tak důležitá.


Toto platilo tak před 20 až 30 lety, kdy bylo na trhu několik různých procesorů, které měly stejnou nebo podobnou architekturu a lišily se jen frekvencí. V dnešní době je nabídka procesorů mnohonásobně větší a rozdíly v architektuře jsou u nich markantnější než dřív. Obecně platí, že největší vliv na výkon procesoru má právě jeho architektura. Procesory novější generace často výkonově předčí starší procesory s vyšší frekvencí. Pro dobrou orientaci co se týče výkonu procesorů, mohou sloužit různé benchmarky. Například Passmark na stránkách https://www.cpubenchmark.net/ má ve své databázi snad všechny běžně dostupné procesory a můžete si snadno udělat představu, jak výkonný daný počítač bude.


3. Procesor s více jádry je vždy rychlejší.

Fakt: Výkon procesoru závisí na mnoha parametrech. Počet jader není rozhodující. Existují například hi-end 4jádra, která ve všem předčí lo-end 8jádra.


U počtu jader to je podobné jako s frekvencí. Není to spolehlivý způsob, jak poznat výkon procesoru. Opět je lepší srovnat si výkon v nějakém benchmarku. Například zde: https://www.cpubenchmark.net/


4. Vývoj jde tak rychle dopředu, že pár let starý počítač je šrot.

Fakt: I pět a více let starý počítač a notebook může nabídnout víc než dostatečný výkon pro většinu dnešních aplikací.


Vývoj výpočetní techniky je opravdu velmi rychlý. Výrobci procesorů a dalších komponent uvádí každý rok na trh procesory, které ve výkonu překonávají předchozí generace až o desítky procent. Přesto ale nejsou ve všech počítačích ty nejvýkonnější komponenty. Uveďme si konkrétní příklad: procesor Core i7-6700 z roku 2015 dosahuje v testu Passmark 8067 bodů, kdežto Pentium Gold G6605 z roku 2021 jen 4517 bodů. V praxi má počítač s výkonem okolo 5000 bodů s SSD a 8GB RAM velmi slušnou odezvu. Na základní práci s internetem, maily, filmy, dokumenty, pro videokonference a podobně je počítač z roku 2015 velmi dobře použitelný.

Opět tedy spíš než na stáří počítače záleží na jeho modelové řadě. Starší hi-end počítače, které před pár lety stály 50 000Kč, samozřejmě zaostávají za novými počítači ve stejné cenové skupině. Pokud ale srovnáme repasovaný počítač, který stojí nyní 10 000Kč (přičemž před 5 lety stál 50 000Kč) s počítačem, který nyní stojí nový 10 000Kč, pak z hlediska výkonu zpravidla vítězí ten repasovaný.

Jako příklad si můžeme srovnat nový a repasovaný počítač do 10 000,-. Na Alza.cz hledám počítač do 10 000,- s Windows a co nejvyšším výkonem. Momentálně (25.1.2022) je nejrychlejším počítačem v této cenové skupině Acer Veriton ES2740G, Pentium Gold G6400, 4GB RAM, 128GB SSD, Win 10 Pro s výkonem v Passmark 4 137 bodů, to vše za 8 490Kč. Oproti tomu za cenu 6 690Kč můžete sehnat výkonnější repasovaný Lenovo V520s SFF s Core i5-7400, 8GB RAM, 128GB SSD, Win 10 Pro s výkonem CPU 5 518 bodů.

Starší repasované počítače tedy rozhodně nejsou "šrot". Prodáváme obvykle počítače manažerské třídy, které jsou navržené na dlouhodobý provoz a vynikají vysokou spolehlivostí. Poskytujeme na ně záruku. Mohou tedy ještě mnoho let spolehlivě plnit svou funkci.


5. Drahý počítač je dobrý na všechno.

Fakt: Neexistuje univerzální počítač dobrý na všechno. Zvlášť dražší počítače a notebooky jsou vždy na něco specializované. Proto je důležité vědět, na co ho budete používat, a podle toho vybrat model.


Univerzální počítač nebo notebook, který by byl vhodný úplně na všechno, neexistuje. Dražší počítače mohou být například buď kancelářské, herní anebo pracovní stanice pro grafiku. V případě notebooků jsou zase na výběr tenké přenosné ultrabooky, nebo naopak těžké odolné notebooky typu Panasonic Toughbook. Je proto potřeba určit, na co budete počítač nebo notebook používat. Pokud je pro vás prioritou hraní her, budete chtít asi počítač s výkonným procesorem a rychlou grafikou. Takový počítač ale nemusí být dobrý pro kancelářské využití ve firmě - tam se spíš klade důraz na bezpečnost, spolehlivost, nízkou spotřebu a firemní funkce jako je vzdálená správa. V obou případech může jít o drahý počítač, ale pro některé účely je skoro nepoužitelný.

To, jaký počítač bude pro vaše účely dobrý, tedy nezávisí ani tak na ceně, jako na tom, pro jakou práci je určený. Mezi repasy můžete najít nejčastěji kancelářské počítače, případně grafické pracovní stanice.


6. Více paměti znamená větší výkon

Fakt: Nedostatek paměti může počítač zpomalit. Od určité hranice, kdy má systém dostatek paměti, ale nepřinese navýšení RAM žádný výkon navíc.


Modul RAM
Modul RAM

Před několika lety byla standardní velikost RAM 4GB. Nyní je to 8GB. To je v současné době dostatečné množství, které počítač využije pro práci s internetem a běžnými aplikacemi. Pokud má počítač dostatek paměti, aby nemusel přistupovat často do virtuální paměti na disku, nepřinese další navýšení RAM žádné výhody. Pokud navýšíte RAM například na 32GB, zůstane většina paměti nevyužitá a počítač se nijak nezrychlí. Samozřejmě existují aplikace, které jsou opravdu náročné na paměť. Patří mezi ně například editování fotek v extra velkém rozlišení, editace videa, práce s náročnými 3D vizualizacemi apod. Při běžné práci je ale momentálně (rok 2022) poměrně těžké zaplnit více než 8GB RAM. Paměťová náročnost Windows a různých aplikací se pozvolna stále zvyšuje. Časem tedy nebude standard pro běžnou práci současných 8GB, ale 16GB a více.