Jak vybrat notebook?

2021-04-22 PocitaceZaBabku.cz
Zorientovat se v nabídce notebooků nemusí být pro laika jednoduché. Notebooky se dají třídit podle mnoha různých parametrů. Zde si popíšeme základní dělení podle zamýšleného použití.


Než se pustíte do výběru notebooku, je potřeba si uvědomit, že neexistuje notebook, který by byl zároveň extrémně lehký, výkonný, rozšiřitelný a levný. Vždy se jedná o kompromis mezi uvedenými parametry. Výběr notebooku by tedy měl začínat tím, že si ujasníte, na co a jak budete chtít notebook používat. Budete ho často přenášet? S jakými konkrétními aplikacemi budete pracovat? Budete ho používat venku?


Spotřebitelské notebooky

Do této kategrorie patří nejlevnější notebooky, které jsou určeny pro běžné použití v domácnosti. Spotřebitelské notebooky jsou často i poměrně výkonné a nabízí nejlepší poměr výkon/cena. Nejčastěji mají displeje s rozměrem 15,6".
Tělo spotřebitelských notebooků je obvykle vyrobené z levných plastů, případně z kombinace kovů a plastů. Nejsou navrženy pro dlouhodobý provoz. Nabízí jen základní funkce pokud jde o zabezpečení a správu. Jsou vybaveny obvykle Windows ve verzi Home, ne Professional.
Spotřebitelské notebooky jsou obvykle navrženy s ohledem na estetiku a osobní styl. Nabízejí širokou škálu designů, barev a stylů, aby oslovily různé vkusy spotřebitelů.
Jsou vhodné pro běžné domácí využití jako je přehrávání filmů a hudby, prohlížení webu, základní práce s dokumenty případně i hraní her. Vyhovovat vám bude, pokud notebook používáte jen občas, například pár hodin pár dní v týdnu.
Naopak ze spotřebitelských notebooků budete asi zklamaní pokud vyžadujete notebook, který snese i každodenní celodenní nasazení, který vydrží i drsnější zacházení, má kvalitnější klávesnici, odolnější konstrukci, vyšší míru zabezpeční a vyšší spolehlivost.

 

 

Výhody Nevýhody
+ Nízká cena - Laciné plastové provedení
+ Dobrý poměr výkon/cena - Nekvalitní klávesnice
+ K dispozici stylové barevné modely - Absence pokročilých bezpečnostních funkcí

- Nižší životnost

Příklady:



Kancelářské notebooky

Jedná se o pracovní notebooky, které mají obvykle 15" displej a kvalitní klávesnici s numerickým blokem. Obyčejně zde nejsou příliš velké požadavky na výkon. Stačí průměrný procesor, například Core i3 nebo Core i5 a integrovaná grafická karta. Kancelářské notebooky mají obvykle plastovou konstrukci.

Jsou určeny především na práci s dokumenty a provoz méně náročných aplikací, jako je například MS Office, internetový prohlížeč, poštovní klient apod. Najdeme mezi nimi ale i dražší a výkonnější modely, které zvládnou podstatně více.

Repasované kancelářské notebooky můžete používat i jako levný domácí počítač.

 

 

Výhody Nevýhody
+ Výborná klávesnice - Nižší mobilita
+ Nižší cena - Lacinější, obvykle plastové tělo
   

Příklady:

 

Business notebooky

Jedná se o hi-end řadu notebooků, které patří obyčejně k těm nejdražším v nabídce každého výrobce. Business, nebo též manažerské notebooky, mají kvalitní a odolné tělo, často vytvořené z kovu, kompozitních slitin, uhlíkovách vláken apod. Nejčastěji se setkáváme s notebooky s 14" nebo 12" displejem. Díky kompaktním rozměrům a pevné konstrukci jsou ideální na cesty.

Další typickým rysem business notebooků je vysoká úroveň zabezpečení a vysoká spolehlivost.

Výkonově zde najdete průměrně rychlé stroje i poměrně hodně výkonné modely s Core i7 či i9. Grafické karty jsou v business třídě většinou integrované.

Zatímco multimediální počítače prochází často bouřlivým designovým vývojem, mezi jednotlivými generacemi manažerských notebooků jsou často jen drobné změny v designu a ergonomii. To umožňuje snadný přechod k výkonnějším novějším modelům.

Business notebooky jsou osazeny dostatečným množstvím portů, včetně dokovacího konektoru.

 

 

Výhody Nevýhody
+ Precizní odolná konstrukce - Nižší grafický výkon
+ Vysoká spolehlivost a zabezpečení dat  
+ Nízká váha  
+ Velká výdrž na baterie  

 

Příklady:

 

 

Herní notebooky

Herní notebooky jsou výkonné notebooky s dedikovanými grafickými kartami GeForce nebo Radeon. Občas bývají osazeny výkonnějšími procesory ze stolních PC. Mívají kvalitní displeje a dobrý zvukový výstup. Výkonem se snaží přiblížit stolním počítačům, ale kromě toho se dají i dobře přenášet. Herní notebooky jsou vhodné i pro další aplikace, které vyžadují vysoký grafický výkon. Někdy mohou být levnější náhradou mobilních pracovních stanic.

Daní za vysokým výkon je vyšší hmotnost notebooku, nízká výdrž na baterie a vysoká cena.

Když vybíráte herní notebook, je dobré se nejdříve podívat na hardwareovou náročnost her, které chcete hrát, a podle ní vybrat notebook s odpovídajícím výkonem.

Herní notebooky se neprodávají jako repasované. Požadavek na vysoký výkon plní až nejnovější technologie. Velmi zajímavou variantou jsou ale předváděcí herní notebooky, tedy zánovní stroje s výkonným hardwarem za výhodnější cenu. Najdete je také v naší nabídce.

 

Výhody Nevýhody
+ Vysoký výkon - Vysoká cena
+ Futuristický design - Nízká výdrž na baterie
+ Kvalitní displej a zvuk - Váha a rozměry
   

 

Příklady:

 

 

Mobilní pracovní stanice

Mobilní pracovní stanice jsou velké a výkonné notebooky zaměřené na profesionální práci s grafikou. Obyčejně mají velmi kvalitní 15" nebo 17" IPS displeje. Některé z nich mají 100% pokrytí barevného prostoru sRGB nebo dokonce AdobeRGB. Používají se například na CAD aplikace, profesionální zpracování videa, fotek, 3D grafiky a podobně. Zpravidla jsou vybaveny výkonnými procesory Core i7 nebo dokonce mobilní verzí procesoru Xeon. Nabízejí také větší rozšiřitelnost RAM. Některé konfigurace je možné osadit i 64GB nebo dokonce 128GB RAM. Pracovní stanice jsou také většinou vybaveny profesionálními grafikami nVidia Quadro, Ati Fire a podobně.

Jestli jsme u herních notebooků mluvili o vysoké ceně, u mobilních pracovních stanic to platí dvojnásob. Běžně se cena nových stanic pohybuje okolo 70 000,- a v některých konfiguracích výrazně přesahuje i částku 100 000,-. Mobilní pracovní stanice můžete koupit i jako repasované. Nemají pak výkon nejnovějších superstrojů, přesto ale stále hravě překonají mainstreamové notebooky. Navíc budete mít notebook se špičkovým displejem. Ceny repasovaných mobilních stanic jsou samozřejmě podstatně příznivější.

 

Výhody Nevýhody
+ Velmi vysoký výkon - Nízká výdrž na baterie
+ Profesionální grafiky Quadro apod. - Váha a rozměry
+ Kvalitní displej - Nové pracovní stanice jsou velmi drahé
+ Dobrá rozšiřitelnost  

 

Příklady:

 

 

Ultrabooky

UltraBooky jsou stylové, tenké a lehké notebooky s mainstreamovým a větším výkonem. Snadno se přenáší a plno ultrabooků se dá zařadit i do kategorie business notebooků (viz výše). Vyznačují se lehkým tělem s odolnou kontrukcí a zároveň mají vyšší výkon a bezpečnostní prvky, se kterými se setkáváme u business notebooků.

Více se o ultraboocích dočtete zde: Co je ultrabook?

 

Výhody Nevýhody
+ Tenké stylové tělo - Většinou jen průměrný výkon
+ Dlouhá výdrž na baterie - Výkonnější konfigurace jsou drahé
+ Dobrá mobilita  
   

Příklady:

 

 

Notebooky 2v1

V této kategorii můžeme najít v podstatě dvě hlavní podkategorie. Konvertibilní notebooky a tablet PC. Konvertibilní notebooky jsou plnohodnotné otebooky s přetočitelným dotykovým displejem. Po konverzi na tablet je klávesnice stále připojená k zařízení, jen je schovaná a notebook může sloužit jako tablet. Konvertibilní notebooky mají zpravidla vyšší výkon a jsou dražší. Tablet PC je zařízení, které je plně integrované v displejové části a klávesnice se dá podle potřeby připojit nebo odpojit. Funkce tabletu je jednodušší na ovládání a může být praktická, pokud nepotřebujete tvořit obsah, ale spíše ho konzumovat.

Zařízení 2v1 jsou zpravidla lehká a snadno přenositelná.

 

Výhody Nevýhody
+ Výborná mobilita - Nižší výkon nebo vysoká cena u top zařízení
+ Funkce notebooku i tabletu rozšiřuje použitelnost - Často méně kvalitní klávesnice
+ dobrá výdrž na baterie  
   

Příklady:

 

 

Chromebooky

Chromebooky jsou levnější přenosné notebooky, které mají místo operačního systému Windows systém Chrome OS od Google. Chrome OS není tak náročný na hardware a běží tedy rychle i na méně výkonných konfiguracích. Chromebooky nejsou tak univerzální jako počítače s Windows, ale je jednodušší je ovládat a můžete na nich dělat pohodlně jakoukoli kancelářskou práci. Ovládání systému má svou jednoduchostí blíž k chytrému telefonu s Androidem, jen nabízí plnohodnoutnou klávesnici, velký dotykový displej a klasický notebookový styl práce. Chromebooky jsou také navrženy pro úzkou spolupráci s online službami a cloudem. I když je tedy možné je používat i offline, jejich plný potenciál se ukáže, když jsou připojené k internetu. Základem Chrome OS je internetový prohlížeč Chrome. Novější verze Chromebooků mohou využívat aplikace z Google Play.

Chromebooky zažívají momentálně obrovský nárůst v prodejnosti a podle posledních statistik předehnaly v prodejích i notebooky s macOS. Velké oblibě se těší především v USA. Například pro studenty, kteří potřebují především brouzdat po internetu, psát dokumety nebo sledovat online videa a hudbu, je Chromebook často ideálním řešením.

 

Výhody Nevýhody
+ Výborná mobilita - Menší univerzálnost
+ Nízká cena - Složitější připojení preriferií jako tiskárna, skener, apod.
+ Stabilnější než Windows nebo MacOS  
   

Příklady: