HP ProBook - kvalitní business notebook za lidovou cenu

2015-01-28 pocitacezababku.cz
Notebooky HP ProBook jsou koncipovány jako pracovní business notebooky. Oproti řadě EliteBook, z které řada ProBook vychází, jsou nasměrovány do nižšího cenového segmentu. Přesto si notebooky ProBook zachovaly vysokou kvalitu zpracování, pevnou konstrukci a kvalitní displej.

Některé rysy, jako například webovou kameru a kvalitní reproduktory, převzal spíše od multimediálních notebooků řady Pavilion.

Nabídka modelových řad

ProBook 4425s

HP nabízí řady s procesory AMD i s procesory Intel. Notebooky s řešením od Intelu poznáte podle 0 na konci modelového označení (např ProBook 4520). Označení procesorů od AMD končí číslem 5 (např ProBook 4525). Z označení poznáte také velikost displeje, určuje ho druhé číslo v označení (například ProBook 4320 - 13" LCD, , ProBook 6440 - 14" LCD, ProBook 4520 - 15" LCD, ProBook 4720 - 17" LCD).

Nejmenší 13" notebook je se svými 1,7kg určen především pro časté přenášení. Nízké váhy bylo mimojiné dosaženo absencí optické DVDRW mechaniky. Notebooky s 13" displejem jsou osázeny zpravidla nízkonapěťovými procesory Intel. Spotřeba notebooku je tedy na výborné úrovni a notebook vydrží běžet i na lehkou nízkokapacitní baterii 4-7 hodin. Výdrž závisí na konkrétní konfiguraci.

Se 14" notebooky jsme se dřív u business notebooků setkávali nejčastěji. Podle mě mají nejlepší poměr váhy a užitné plochy displeje. Mnoho výrobců ale dnes už 14" formát odsouvá spíše do pozadí. I u řady ProBook dostalo 14" displej do vínku nejméně modelů. v současné době je to model ProBook 6440 a ProBook 6450. Váha notebooku stoupla oproti 13" modelům na 2,26kg, ale notebook je už i včetně DVDRW mechaniky.

Asi nejprodávěnější modely budou s 15" displejem. Oproti 14" váha stoupla jen nepatrně. Řada 45xx má příjemných 2,39kg a řada 65xx také snesitelné 2,51kg.

17" notebooky se vahou drží těsně pod hranicí 3kg. Displej má kromě většího rozměru i vyšší rozlišení. U modelů ProBook 4710 a ProBook 4720 je to nejčastěji 1600x900 pixelů.

Design a provedení

ProBook 4520

Notebooky mají velmi příjemný a jednoduchý design, na který jsme u business notebooků zvyklí. Nevyznačuje se žádnými extravagantními výstřelky, spíše se drží klasického konceptu s čistými hranatějšími tvary. Z běžného konceptu business notebooků trochu vybočuje lesklý povrch, který ale dodává notebooku příjemným způsobem na atraktivnosti. Klasickým nedostatkem lesklého provedení je, že se snadno osahá a jsou na něm více vidět nečistoty.

Dílenské zpracování je nadprůměrně dobré. Kvůli nízké ceně notebooků však žel není kryt z magnéziových kompozitů, tak jak jsme na to zvyklí u dražších modelů. Z magnéziových slitin jsou vyrobeny jen některé více namáhané části, jako jsou například panty u displeje. Plasty jsou ale i tak pevné a dodávají notebooku patřičnou odolnost.

Ergonomie

ProBook Klávesnice

Ergonomie probooků je na dobré úrovni. Klávesnice u všech notebooků série ProBook je vyvýšená a velmi dobře se s ní pracuje. 15" a 17" modely mají navíc i numerickou klávesnici. Kladem je také matný displej s LED podsvícením a s vysokou svítivostí. I s touchpadem se vcelku dobře pracuje. Umožňuje skrolování horizontálním pohybem v pravé části, tlačítka se dobře mačkají.

Vybavení a výkon

I když u business notebooků není výkon to hlavní, obsahuje řada ProBook modely i s velmi výkonnými procesory Intel i7 a AMD Phenom II. U 13" notebooků je kladen důraz na nízkou spotřebu a obsahují zpravidla nízkonapěťové procesory Intel Celeron SU a Intel Core 2 Duo SP, které mají výkon o něco nižší než plnohodnotné procesory.

Příjemné je vidět v některých modelech rychlé SATA II disky s 7200 ot./min, nebo dokonce SSD jednotky.

Grafická karta je buď integrovaná GMA 4500 od Intelu, nebo od ATI Radeon HD 4250, popřípadě Ati Radeon HD 4330 s vlastní pamětí 512MB. Grafický výkon odpovídá zaměření business notebooků. Řešení s integrovanou grafikou Intel výkonově rozhodně neoslní, ale zase má nízkou spotřebu. Ati nabízí o něco vyšší výkon, zvlášť varianta s vlastní pamětí, ale je na zvážení, zda opravdu něco takového na cestách využijete.

Závěr

Notebooky řady ProBook reagují na současnou tendenci firem - šetřit kde se dá. Na velmi dobré úrovni je i výdrž provozu na baterie. Ze velmi dobrý peníz získáte kvalitně zpracovaný notebook, na kterém se díky výborné klávesnici a kvalitnímu displeji velmi dobře pracuje. Notebook není určený pro hry, proto je výkon grafiky v 3D nižší. Na kancelářské práce to ale bohatě stačí. Co se týče výkonu CPU a disku, u vybraných modelů je opravdu vynikající.

 

Klady
Zápory
  • Na business notebook nízká cena
  • Povrch náchylný k "ušmudlání"
  • Kvalitní dílenské zpracování a odolná konstrukce
  • Nízký výkon grafické karty
  • Rychlý pevný disk
  • Hlučnější chlazení
  • Webová kamera

  • Výborná ergonomie