HP Elitebook 8470p - elegán s kovovým tělem - recenze

2016-11-04 pocitacezababku
EliteBooky jsou opravdovou elitou v nabídce HP. Připravili jsme pro vás recenzi se shrnutím základních vlastností profesionálního modelu HP Elitebook 8470p.

HP Elitebook 8470p

Aktuální modely HP EliteBook 8470p

Elitebooky jsou manažerské notebooky HP nejvyšší třídy. Byly uvedeny na trh v roce 2012 jako přímá konkurence Lenovo ThinkPad T430 a Dell Latitude E6430. Čím vás HP Elitebook zaujme hned na první pohled je stříbrný, čistě hranatý, design v MacBook Pro stylu. Zvenku je vzhledově stejný jako jeho předchůdce Elitebook 8460p, oproti němu se liší především novějším a výkonnějším hardwarem.

Provedení a konstrukce

HP Elitebook 8470p rozevřený

Tělo notebooku je převážně z hliníku a je velice pevné. Při tlaku na víko displeje nebo na podpěry klávesnice se tělo neprohne ani o milimetr. Dalším ušlechtilým materiálem, který je použit na šasi notebooku, je hořčík. Kombinace těchto osvědčených materiálů dodává notebooku požadovanou pevnost.

Navzdory tomu, jak masivně notebook HP EliteBook 8470p působí, jeho hmotnost je pouze 2,1kg.

I když o vzhled v této kategorii moc nejde, HP nabízí elegantní stylové tělo jako přidanou hodnotu oproti konkurenčním modelům. Zachovává přitom všechny standardy odolnosti, které jsou na notebook této třídy kladeny.

 

Klávesnice a touchpad

Klávesy jsou v notebooku HP Elitebook 8470p chicletové, mírně prohnuté a v černé barvě. Klávesnice je odolná proti polití a není podsvícená.

Psaní na klávesnici je přesné a pohodlné. Celkově se jedná o velice kvalitní klávesnici s víceméně standardním rozlišením. Jedinou odlišností jsou kurzorové vertikální klávesy, které jsou obě zmenšeny na velikost jedné klávesy. Je to prvek, na který si budete muset chvilku zvykat.

Notebook je vybaven pointstickem i touchpadem. Touchpad je poměrně veliký, na šířku má větší rozměr než klávesa space. Podporuje multidotyky a gesta.

HP EliteBook 8470p

Displej

Opět jsou na trhu varianty s displejem s rozlišením HD 1366x768px a s rozlišením HD+ 1600x900px. Oba displeje využívají TN matrici a LED podvícení. Oproti svému předchůdci Elitebooku 8460p je displej u Elitebook 8470p o něco jasnější. To se hodí především při práci venku.

Jinak Elitebook 8470p kvalitou nevybočuje ze standardu pro tuto třídu. TN displeje jsou dobré pro kancelářskou práci. Premiové displeje s technologií IPS si nechává výrobce až pro řadu Elitebook W, která je vhodná i pro grafiky.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Bez zátěže se hlučnost notebooku pohybuje na úrovní 32dB. Větráček se nikdy úplně nevypne, jen sníží otáčky na minimum. Přesto jde o sotva postřehnutelný šum na pozadí.

Při zátěži se maximální hlučnost vyšplhala až na 41,8dB. Průměrně se notebook drží na 35dB. Notebook je tedy celkově relativně tichý, jedná se v této třídě o průměrné hodnoty. Pokud byste vyžadovali extrémně tiché zařízení, tak nejlépe v této kategorii vychází Lenovo ThinkPad T430, který je navržen na práci s trochu vyšší provozní teplotou a díky tomu je i při zátěži asi nejtižším notebookem ve své třídě.

Teplota notebooku bez zátěže se pohybuje pod 30°C. Při zátěži se teplota zvedne jen mírně. Na pravé straně klávesnice se vyšplhá až na 38°C, v ostatních částech se drží pod 35°C. Teplota spodní části při zátěži stoupla až na 46°C.

Výdrž na baterie je u EliteBooku 8470p podprůměrná. Se základní 6článkovou baterií dosáhla výdrž při aktivované wifi a průměrném jasu displeje 3 a půl hodiny. S minimálním jasem a vypnutou Wifi se výdrž vyšplhala na 4 a půl hodiny. V porovnání s konkurenčními modely od Lenova a Dellu je výdrž výrazně nižší. Pokud vyžadujete vyšší výdrž, HP a další výrobci nabízí velkokapacitní baterie.

HP Elitebook 8470p: shrnutí parametrů a konečný verdikt

HP EliteBook 8470 zezadu

Notebook Elitebook 8470p je vybaven chipsetem Intel QM77. Ten podporuje 3. generaci procesorů Core. Na trhu jsou modely s dvoujádrovými Core i5 a i7, ale i výkonnější 4jádrové Core i7. Výkonnější, 4jádrové procesory mají větší spotřebu, výdrž na baterie u nich tedy ještě o něco poklesne.

Notebooky jsou vybavené buď integrovanou grafikou Intel HD Graphics 4000 nebo grafikou AMD Radeon HD 7570 s 1GB RAM. Jedná se o herní grafiku. Lenovo i Dell nabízí alternativní konfigurace s pracovními profigrafikami nVidia Quadro. (Pro opravdu grafické využití je zde omezením především TN displej.) Elitebook 8470p s grafikou Radeon možná osloví ty, kdo se chtějí odreagovat po práci nějakou hrou. Ale samozřejmě i Radeon zvládne různé pracovní aplikace.

Notebook je vybaven čtyřmi USB porty, z nichž dva jsou ve verzi 3.0 a jeden je napájený.

Integrované stereo reproduktory mají nadprůměrnou maximální hlasitost. Pro jejich účel se jim nedá nic vytknout. Jsou vhodné pro přehrávání videí a mluveného slova. Nejsou určeny pro nějaký hudební akustický zážitek.

Celkově je notebook HP Elitebook 8470p velmi povedený notebook. Má odolné kovové tělo. Vypadá velmi luxusně a robustně, a přítom si uchovává nízkou váhu.

Aktuální modely HP EliteBook 8470p

Klady Zápory
+ pevná odolná konstrukce - jen průměrný displej
+ luxusní vzhled - méně kvalitní integrované reproduktory
+ výborná klávesnice - nižší výdrž na baterie
+ USB 3.0  
+ velký touchpad  
+ váha jen 2,1kg  
+ výkon