HP Elitebook 840 G1 - manažerský ultrabook, na kterém těžko najdete nějaké chyby - Recenze

2019-06-04 PocitaceZaBabku.cz
Řada Elitebook 840 od HP je prémiový manažerský ultrabook s nízkou váhou a odolnou konstrukcí. Mezi modely Dell je mu asi nejblíže Latitude E7440, Lenovo konkuruje řadou ThinkPad T440s. Oproti starším modelům Elitebook 8470p je tento notebook tenčí a lehčí. Má mobilní ULV procesor a menší baterii.

Provedení a konstrukce

HP Elitebook 840 G1

Jak bývá u řady Elitebook zvykem, tělo má stříbrnou barvu, je vyrobené z hliníku a magnézia. Vyhovuje armádním standardům pro odolnost MIL-STD 810G. I když je notebook tenčí než jeho předchůdce, má stále velice pevnou a odolnou konstrukci. Z notebooku také zmizela optická mechanika.

Váha notebooku v základní konfiguraci je 1,58kg. Verze s dotykovým displejem je o něco těží, váží 1,78kg.

 

Klávesnice a touchpad

HP EliteBook 840 G1

Černá chicletová klávesnice notebooku HP Elitebook 840 G1 je velmi dobře funkční a je odolná proti polití. Verze s podsvícenou klávesnicí nabízí dvě úrovně LED podsvícení. V porovnání s konkurencí se jedná o jednu z nejlepších klávesnic. Lepší bychom našli snad jen u modelů Lenovo ThinkPad.

Notebook je vybaven pointstickem i touchpadem. Touchpad je poměrně veliký, má rozměr 9.8cm x 5.5cm. Podporuje multidotyky a gesta.

Displej

Na trhu je několik variant displejů. Všechny jsou antireflexní s LED podsvícením. Výrobce nabízí verzi s rozlišením HD (1366x768px), HD+ (1600x900px) a FullHD (1920x1080px). Full HD displeje jsou navíc IPS, HD a HD+ jsou s TN matricí. Nejlevnější varianta s HD displejem je vhodná pro běžné kancelářské aplikace. Není možné ji doporučit pro graficky náročnější aplikace. Verze s HD+ rozlišením je znatelně lepší. Má jas skoro stejný jako FullHD IPS verze a vizuálně vypadá obraz perfektně. Full HD verze je ještě o krok dál. IPS technologie nabídne navíc věrnější barvy a větší pozorovací úhly.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Elitebook 840 G1 je tichý notebook. Bez zátěže se hlučnost notebooku pohybuje na úrovní 29,4dB. Je tedy tišší než předcházející model Elitebook 8470p, jehož hlučnost v klidovém režimu je 32dB.

Při zátěži se hlučnost vyšplhá na cca 38dB. Opět je tedy tišší než Elitebook 8470p, u kterého byla naměřena hlučnost až 41,9dB. Porovnáme-li hlučnost s konkurencí, je Elitebook 840 G1 mezi Dellem Latitude E7440 (40,2dB) a Lenovem ThinkPad T440s (32.9dB).

Teplota notebooku bez zátěže se pohybuje okolo 29°C. Při zátěži se levá strana klávesnice ohřeje na cca 36°C, pravá strana se drží pod 32°C.

Výdrž na baterie je u EliteBooku 840 G1 podstatně lepší než u předchozí generace Elitebooků. Na delší výdrži má největší podíl nízkonapěťový procesor Core i5 řady U. Se základní 50Wh baterií se výdrž při zapnuté Wifi a brouzdání po internetu pohybuje okolo 6 hodin.

HP Elitebook 840 G1: shrnutí parametrů a konečný verdikt

HP vstupuje s notebookem Elitebook 840 G1 do arény lehkých manažerských ultrabooků. To je nejvýraznější rozdíl od předchozí řady 8470p. Notebook je tedy znatelně lehčí, má delší výdrž na baterie, ale výkonově je o trochu slabší nebo na stejné úrovni jako předchozí generace. Notebook si stále drží vysokou úroveň kvality zpracování a odolnosti.

Celkově je notebook velmi povedený. Pochvalu si určitě zaslouží odolné, kvalitní provedení, vysoká výdrž při práci na baterie a skvělá klávesnice. I při menších rozměrech těla si notebook zachoval plnou výbavu portů. Je vybaven čtyřmi USB porty 3.0, z nichž jeden je napájený i při vypnutí, dále VGA a DisplejPortem pro připojení externích monitorů, nechybí také RJ-45 a jack konektor na sluchátka s mikrofonem. Samozřejmostí zůstává také dokovací konektor na spodní straně notebooku.

Integrované stereo reproduktory mají čisté a dostatečně hlasité podání, včetně dobrých basů.

 

Klady Zápory
+ pevná odolná konstrukce - vysoká původní cena
+ luxusní vzhled  
+ výborná klávesnice  
+ 4xUSB 3.0  
+ váha jen 1,58kg  
+ výdrž na baterie