HP ProBook 6470b - nenápadný pracant - recenze

2017-08-22 pocitacezababku.cz
ProBooky od Hawlett Packard se staly oblíbenou volbou profesionálů, kteří chtějí solidní výkon a dobrou mobilitu za výhodnou cenu. Oproti nejvyšší řadě HP EliteBook se u ProBooků neklade takový důraz na vnější vzhled. Ve srovnání s malými UltraBooky však tato řada nabízí lepší konektivitu s větším počtem portů. Krátce řečeno - slušný výkon za dobré peníze.

HP ProBook 6470b

Aktuální modely HP ProBook 6470b

Model HP ProBook 6470b byl uveden na trh v roce 2012 jako přímá konkurence Lenovo ThinkPad T430s a Dell Latitude E6430s. Navazuje na starší model HP ProBook 6460b z roku 2011, proti kterému doznal jen minimálních změn. Tento střízlivě vyhlížející byznys notebook představuje praktičnost a osvědčené prvky pro práci v kanceláři.

Provedení a konstrukce

Přesto, že HP zvolilo tradiční, usedlý vzhled, notebook vůbec nepůsobí zastarale. Může za to bezchybné zpracování pouzdra počítače a dobře zvolená šedá barva, která i dnes (2017) působí nadčasově.

Kryt displeje je vyroben s tryskaného hliníku. Lze ho snadno otevřít jednou rukou a díky masivním, dobře provedeným pantům se do něj při práci nepřenášejí žádné vibrace. Vy si tak díky nehybné obrazovce vychutnáte práci při plném soustředění. Základna notebooku je vyrobena z poctivého a velmi odolného černého plastu.

Sympaticky je proveden spodní kryt notebooku, který umožňuje díky otevírání pomocí jezdce, snadno a bez nářadí získat přístup k hard disku, RAM pamětem, WiFi modulu a ventilátoru.

Hmotností 2,03 kg se HP 6470b řadí spíše k průměru. To je v souladu s jeho určením spíše pro práci v kanceláři než na cestách.

 

Klávesnice a touchpad

Klávesnice je stejná jako u dražšího modelu Elitebook 8470p. Klávesy jsou chicletové, mírně prohnuté a v černé barvě. Tento typ s ostrůvkovýni klávesami používá na svých noteboocích také Apple i Sony (VAIO). Klávesnice je odolná proti polití a není podsvícená.

Psaní na klávesnici je přesné a pohodlné. Celkově se jedná o velice kvalitní klávesnici s víceméně standardním rozlišením. Jedinou odlišností jsou kurzorové vertikální klávesy, které jsou obě zmenšeny na velikost jedné klávesy. Je to prvek, na který si budete muset chvilku zvykat.

Notebook je vybaven pointstickem i touchpadem. Touchpad s rozměry 101x49mm je na šířku větší než klávesa space. Podporuje multidotyky a gesta jako například otáčení obrázku pomocí dvou prstů. Práce na jeho matném a dobře skluzném povrchu je příjemná a umožní vám přesnou a spolehlivou navigaci.

HP ProBook 6470b

Displej

Na trhu je k dispozici varianta s displejem s rozlišením HD 1366x768px a výjimečně i s rozlišením HD+ 1600x900px vždy ve 14” provedení. Oba displeje využívají TN matrici a LED podsvícení. Jas displeje u tohoto modelu je ve své třídě podprůměrný a to jej předurčuje více pro práci v kanceláři než venku za jasného světla.

Jinak ProBook 6470p kvalitou nevybočuje ze standardu pro tuto třídu. TN displeje jsou dobré pro kancelářskou práci. Premiové displeje s technologií IPS si nechává výrobce až pro řadu Elitebook W, která je vhodná i pro grafiky.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Vzhledem v vysokému výkonu komponent, odvedli v otázce hlučnosti konstruktéři HP dobrou práci. Bez zátěže se hlučnost notebooku pohybuje na úrovni 34,8dB. Větráček se nikdy úplně nevypne, jen sníží otáčky na minimum. Přesto jde o sotva postřehnutelný šum na pozadí.

Při plné zátěži se hlučnost vyšplhala na 35,7dB. Při přehrávání filmů z DVD dosáhla hlučnost 40,6dB, což už bylo v tichých sekvencích filmu nepříjemně rušivé.

I v oblasti řízení teploty odvádí HP skvělou práci. Teplota notebooku bez zátěže se pohybuje pod 32°C. Při zátěži se teplota zvedne jen mírně. Na pravé straně klávesnice se vyšplhá max. na 34,8°C. Podstatné je, že v oblasti pro opření zápěstí kolem touchpadu se teplota pohybuje mezi 24°C a 29,4°C.

Výdrž na baterie je u EliteBooku 6470p obvyklá ve své třídě. Se základní 6článkovou baterií (55 Ah) dosáhla výdrž při aktivované wifi a průměrném jasu displeje 4 a půl hodiny. S minimálním jasem a vypnutou wifi se výdrž vyšplhala na 7 a půl hodiny.

HP Elitebook 8470p: shrnutí parametrů a konečný verdikt

HP ProBook 6470b zleva

HP ProBook 6470b s procesorem Intel i5/2.7 MHz nabízí dostatek výkonu pro kancelářskou práci. Pokud hledáte notebook standardní velikosti 14” a chcete jej využívat hlavně v domácím nebo pracovním prostředí, určitě vás nezklame.

Tento model také nabízí velice slušnou konektivitu. Mimo DisplayPortu a VGA portu pro připojení externího monitoru najdeme na notebooku FireWire (IEEE 1394y), eSATA / USB combo 2.0, dva porty USB 3.0 a čtečku čipových karet ve formátu ExpressCard 54.

Předností tohoto notebooku je možnost snadné výměny komponent jako je hard disk, RAM paměť, ventilátor a WiFi modul. Pokud byste uvítali rychlejší a tišší chod hard disku, je k dispozici repasovaný SSD disk 250GB v ceně okolo 2.000 Kč nebo nový v cenách od 2.800 Kč.

Pokud hledáte pracovní notebook, který vás bude při práci u klientů reprezentovat a chcete zůstat u HP, zvažte raději kovový HP Elitebook 8470p . Ten vám, díky lepšímu procesoru i7, nabídne o něco vyšší výkon a reprezentativní vzhled ve stylu MacBook Pro. Na druhé straně budete muset počítat s o hodinu kratší výdrží baterií a o pár korun vyšší cenou.

Stručně by se dal HP ProBook 6470b popsat jako velice dobře zpracovaný kancelářský notebook s širokými možnostmi připojení. Dobrý výkon pro práci a snadná údržba či výměna dílů, z něj dělají rozumnou volbu pro domácí či studentský počítač.

Aktuální modely HP ProBook 6470b


Klady Zápory
+ zpracování pouzdra - slabší jas displeje
+ nadčasový vzhled - hlučná DVD mechanika
+ klávesnice odolná polití  
+ USB 3.0  
+ velký touchpad  
+ váha jen 2,03kg  
+ výkon