HP EliteBook 2560p - profesionál s kovovým tělem - recenze

2017-08-14 pocitacezababku.cz
HP EliteBook 2560p je elegantní nástroj pro ty, kdo potřebují zvládat kancelářskou práci i na cestách a nechtějí nosit nic většího než je stránka kancelářského popíru A4. Podívejte se s námi, jaké možnosti ukrývá tento elitní notebook a kde jsou jeho slabiny.

Aktuální modely HP EliteBook 2560p

EliteBooky jsou manažerské notebooky HP nejvyšší třídy. Model HP EliteBook 2560p je konkurentem malých pracovních notebooků jako Lenovo ThinkPad X220 nebo ThinkPad X1. V čem se od nich liší hned na první pohled je stříbrný, čistě hranatý design v MacBook Pro stylu. Rozdílů je však více a na ty podstatné vás v článku upozorníme.

Provedení a konstrukce

HP Elitebook 2560p rozevřený zezadu

Tělo notebooku je převážně z hliníku a je velice pevné. Při tlaku na víko displeje nebo na podpěry klávesnice se tělo neprohne ani o milimetr. Rámeček víka, vana základny a klávesnice jsou provedeny v plastu. Díky vhodné kombinaci materiálů a povedené konstrukci se tento model řadí mezi nejodolnější malé notebooky.

Oproti konkurenčnímu Lenovo ThinkPad X220 je víko tohoto notebooku osazeno mechanickými zámky. Masivní klouby víka mají plynulý chod, proto notebook snadno otevřete jednou rukou, a to až do úhlu 180°.

I při robustní konstrukci, vás HP EliteBook 2560p potěší nízkou hmotností, která začíná na 1,63 kg (s nejmenší tříčlánkovou baterií 31 Wh bez DVD mechaniky). S DVD mechanikou a 6článkovou baterií pak váží 1,96 kg.

 

Klávesnice a touchpad

Klávesy jsou v notebooku HP Elitebook 2560p chicletové, mírně prohnuté a v černé barvě. Klávesnice je odolná proti polití a není podsvícená.

Psaní na klávesnici je přesné a pohodlné. Celkově se jedná o velice kvalitní klávesnici s víceméně standardním rozlišením. Jedinou odlišností jsou kurzorové klávesy nahoru-dolů, které jsou obě zmenšeny na velikost jedné klávesy. Je to prvek, na který si budete muset chvilku zvykat.

Notebook je vybaven pointstickem i klasickým touchpadem s tlačítky. Touchpad je poměrně malý, proto vám přesuny přes větší část obrazovky zaberou více času než obvykle. Náhradou vám bude příjemně hladký povrch touchpadu, kterému nevadí ani vlhké ruce.

HP EliteBook 2560p čelní pohled

Displej

Na ploše 12,5" (31,75 cm) s rozlišením HD 1366x768px pohodlně zvládnete své běžné úkoly. Displej má LED podsvícení a na povrchu antirefexní vrstvu, díky níž je práce na slunci venku o něco příjemnější. Jinak je displej spíše průměrný, odpovídající svému zaměření na kancelářské aplikace. Premiové displeje s technologií IPS si nechává výrobce až pro řadu Elitebook W, která je vhodná i pro grafiky.

Pokud vyžadujete kvalitní IPS displej v malém kompaktním provedení, sáhněte po modelu Lenovo ThinkPad X220.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Bez zátěže je notebook úplně nehlučný. Ventilátor se zapíná, jen pokud je to nezbytné. V nejnižších otáčkách v místnosti s více osobami ho téměř neuslyšíte.

Při zátěži se maximální hlučnost vyšplhala až na 45dB, kdy je už jasně slyšitelný. Průměrně se notebook drží na 37,5dB. V této třídě notebooků, tedy patří spíše k těm hlučnějším. Pokud byste vyžadovali extrémně tiché zařízení, tak nejlépe v této kategorii vychází Lenovo ThinkPad T430, který je navržen na práci s trochu vyšší provozní teplotou a díky tomu je i při zátěži asi nejtižším notebookem ve své třídě.

Teplota notebooku bez zátěže se pohybuje pod 30°C. Při zátěži se teplota zvedne jen mírně. V horní části klávesnice se teplota i při maximální zátěži drží pod 31°C. Teplota spodní části při zátěži stoupla jen na 37°C. Díky skvělé distribuci tepla patří tento model k výjimečným v této třídě.

Výdrž se základní 3článkovou baterií dosáhla při aktivované wifi a průměrném jasu displeje 3 a půl hodiny. S minimálním jasem a vypnutou Wifi se výdrž vyšplhala na 4 hodiny. V porovnání s konkurenčními modely od Lenova a Dellu je výdrž výrazně nižší. Pokud potřebujete v terénu pracovat déle, HP a další výrobci nabízí velkokapacitní baterie 62 Wh (až 8 hodin) nebo 100 Wh (až 14 hodin).

HP Elitebook 2560p: shrnutí parametrů a konečný verdikt

Notebook Elitebook 2560p je vybaven 2jádrovými procesory Intel Core i5/2,5 GHz nebo Intel Core i7/3,4 GHz. Díky technologii Turbo Boost 2.0 a procesorům s architekturou Sandy Bridge se navíc notebook dokáže přetaktovat a zrychlit běh jednovláknových aplikací.

Notebook je vybaven integrovanou grafikou Intel HD Graphics 3000, která je schopná akcelerace HD videa a postačí na hladký chod mnoha běžných aplikací. Nedostatkem tohoto modelu je displej s TN matricí, který se při napájení z baterie vyznačuje slabou jasností. To může znepříjemnit práci na ostrém venkovním světle.

Pokud tedy vyžadujete notebook s dobrou jasností pro práci venku, sáhněte raději po notebooku s novější IPS technologií displeje (např. Lenovo ThinkPad X220).

Notebook je vybaven třemi USB porty ve verzi 2.0, DisplayPortem, VGA, LAN, čtečkou paměťových karet. U většiny konfigurací najdete DVD-RW mechaniku a integrovanou webkameru.

Celkově je HP EliteBook 2560p vyladěným a odolným notebookem, který vás bude, jak v kanceláři, tak i na cestách, dobře reprezentovat.

Aktuální modely HP EliteBook 2560p

Klady Zápory
+ pevná odolná konstrukce - jen průměrný displej
+ luxusní vzhled - hlučněší chod ventilátoru při zátěži
+ klávesnice odolná proti polití - nižší výdrž na baterie
+ integrovaná mechanika DVD-RW  
+ váha od 1,63 kg