HP Workstation EliteBook 8570w - obraz jako z pohádky - recenze

2017-09-22 pocitacezababku.cz
HP EliteBook 8570w je vlajkovou lodí mezi HP notebooky business třídy. Vysoký výkon a profesionální obraz uspokojí potřeby většiny grafiků a konstruktérů, kteří za svými projekty cestují a chtějí mít vše potřebné vždy u sebe. Svou oblibu si najde i mezi hráči, kteří potřebují být online i jinde než doma. Stojí tento našlapaný notebook za úvahu? A jak obstojí v náročné konkurenci? To vám odhalíme v této recenzi.

HP Elitebook 8570w

Aktuální modely HP EliteBook 8570w

EliteBooky jsou manažerské notebooky HP nejvyšší třídy. Model HP EliteBook 8570w je představitelem čtvrté generace (na trhu od 2012) pracovních stanic, u kterých HP poprvé použila výkonný procesor Intel Ivy Bridge a integrovaný a oddělený grafický procesor. Jedná se tedy velmi výkonné business notebooky určené pro nejnáročnější zákazníky. Typickým požadavkem těchto klientů je možnost pracovat s náročnými CAD aplikacemi a grafickými editory v kombinaci s dobrou přenositelností notebooku.

Tento model se na trhu utkává s pracovnímu stanicemi Dell Precision M4700 a Lenovo ThinkPad W530. Protože se jedná o malý trh, je tato konkurence opravdu náročná a výběr vhodného modelu závisí na srovnání parametrů, které jsou klíčové pro vás osobně.

Provedení a konstrukce

HP Elitebook 8570w rozevřený zezadu

HP EliteBook 8570w používá, stejně jako jeho předchůdce HP 8560w, velmi odolné a tuhé materiály. Díky nim a jejich konstrukci, se pouzdro notebooku neprohne ani při docela slušném tlaku. Je vidět, že tento notebook je určen pro klienty s nejvyššími nároky a HP je v tomto ohledu o krok před konkurencí (např. Fujitsu Celsius H720 a Lenovo ThinkPad W530).

Celá stanice má matné a vysoce odolné povrchy, většinou z broušeného hliníku (který má mírně nazelenalý odstín) a vypadá velmi elegantně. Zavěšení víka je pevné a odolné vůči zkroucení, které by ovlivňovalo kvalitu obrazu. Uzamykání víka je provedeno dvojitými háčky. K jejich uvolnění použijete nenápadné, dobře dimenzované tlačítko uprostřed čelní strany základny.

Vysoká kvalita použitých materiálů má samozřejmě negativní dopad na mobilitu notebooku. Ve většině konfigurací jeho hmotnost začíná na 3,1kg. Přesto HP EliteBook není výrazně těžší než jeho konkurence.

 

Klávesnice a touchpad

Chicletová klávesnice má velké pohodlné klávesy s rozměrem 19x19mm (pro srovnání Macbook Pro má jen 15x15mm), takže psaní na ní je opravdu pohodlné. Malou slabinou jsou kurzorové klávesy (šipky) nahoru-dolů, které jsou obě zmenšeny na velikost jedné klávesy. Je to prvek, na který si budete muset chvilku zvykat.

Popisy kláves jsou dostatečně kontrastní, avšak nejsou podsvícené. To může ztěžovat práci při špatném osvětlení.

Celkově je klávesnice velice povedená a ani velcí písaři nebudou mít problém si na ni zvyknout.

Touchpad má optimální rozměry, umožňuje prstům snadný skluz a po prvotním nastavení reaguje spolehlivě. Standardní funkce a gesta, jako je zoom, rotace, nahoru / dolů (a další) jsou podporovány. Tlačítka (tři) pracují bez problémů.

HP EliteBook 8570w

Displej

Full HD displej s rozlišením 1920x1080px velikosti 15,6” uspokojí i náročné uživatele. Díky použité matrici IPS s LED podsvícením nabízí HP velmi široké pozorovací úhly (až 178°). Ve spojení s dostatečným jasem a matným antireflexním povrchem je tento displej vhodný i pro pohodlnou práci na denním světle.

Za zmínku stojí použitá technologie HP DreamColor, která umožňuje 10-bitovou hloubku obrazu, to znamená velmi přesné podání barev hodné grafického profesionála.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

I v klidovém režimu je ventilátor stále v otáčkách s přijatelnou hlučností 32,5dB. Nastavení v BIOSu však umožní vypínání ventilátoru při mírné zátěži.

Hard disk vykazuje docela vysokou hlučnost 34,7dB a projevuje se tak jako další ventilátor. Abyste tomuto dodatečnému hluku předešli, stojí za úvahu výměna klasického HDD za bezhlučný SSD disk.

Při maximální zátěži dosahuje hlučnost úrovně 49,4dB, která je už po krátké době skutečně nepříjemná.

Řízení teploty zvládl výrobce u tohoto notebooku na jedničku. Ani při delším běhu v plné zátěží nepřekročí maximální teplota povrchu 38°C (naměřeno u výstupu z ventilátoru, který je obvykle nejteplejším místem).

Navzdory velmi výkonnému grafickému procesoru (GPU) Nvidia Quadro K1000M dosahuje baterie docela slušné výdrže. Vděčí za to dobré energetické účinnosti zmíněného GPU a vysokokapacitní 83Wh lithiové baterii.

V klidovém režimu s vypnutým WiFi, s minimálním jasem v úsporném režimu vydrží baterie něco přes 6 hodin. Při realistické zátěži, při brouzdání po internetu přes WiFi nebo přehrávání DVD vydrží shodně cca 4 hodiny. Při plné zátěži s maximálním jasem obrazu vydrží lehce přes 2 hodiny.

HP Workstation EliteBook 8570w: shrnutí parametrů a konečný verdikt

HP EliteBook 8570w

HP Workstation EliteBook 8570w je schopen zvládnout velice dobře většinu požadovaných úloh navzdory poněkud low-end konfiguraci. Co můžeme HP u tohoto modelu vytknout je nepoužití Nvidia Optimus Technologie, která by významně prodloužila výdrž baterie při náročných úlohách. Celkově ztrácí tento model body kvůli vyšší hlučnosti, vyšší spotřebě a zkrácení potenciální životnosti baterie. Neškodilo by použití SSD disku, který by snížil hlučnost u urychlil práci s náročnými aplikacemi.

Důvodem proč považujeme HP EliteBook přesto za velmi dobrý, je poctivě zpracovaná konstrukce (šasi), příkladný výběr portů, velmi kvalitní Full HD displej a možnost snadného rozšíření.

Notebook můžeme doporučit uživatelům, kteří potřebují přesné podání barev a vysoký výkon při práci s grafikou. Ocení jej začínající i pokročilí designeři, fotografové, tvůrci videí a na své si přijdou také hráči počítačových her.

Aktuální modely HP EliteBook 8570w

Klady Zápory
+ Full HD Displej IPS - vyšší hlučnost
+ luxusní vzhled - hlučněší chod ventilátoru při zátěži
+ pevná odolná konstrukce - chybějící SSD
+ výborná plnohodnotná klávesnice - nižší výdrž na baterie
+ výběr portů  
+ snadná rozšiřitelnost sestavy