Jak vybrat LCD monitor?

2021-05-10 PocitaceZaBabku.cz
Při výběru počítače většina z nás pečlivě zvažuje jeho rychlost a parametry. Při výběru monitoru už mnoho uživatelů tak pečlivých není. Přesto právě monitor je to, na co se pak díváte celé hodiny. Monitor může významně ovlivnit kvalitu a komfort při práci. Poradíme vám, jak si vybrat LCD monitor, který vám bude pro vaše účely nejlépe vyhovovat.

Nejdřív je potřeba si promyslet, na jakou práci budeme LCD nejvíce používat. Neexistuje žádný univerzální LCD, který by byl ve všem nejlepší. Jiný monitor je ideální pro počítačového hráče, jiný pro kancelářské využití a ještě jiný pro práci s grafikou.

Důležité parametry monitorů.

Velikost a rozlišení

LCD monitory
Různé velikosti a poměry stran LCD monitorů.

První krok při výběru monitoru bude zřejmě velikost obrazovky. Velikost úhlopříčky se udává v palcích. Pokud jste zvyklí spíš na velikost v centimetrech, která se používá u televizí, tak si ji snadno přepočítáte - 1" je 2,54cm. Například 24" LCD má tedy rozměr 61cm. Kromě úhlopříčky je důležitý také poměr stran. Pro kancelářskou práci s dokumenty je stále velmi žádaný monitor s poměrem stran 5:4 (např. levný 19" LCD s rozlišením 1280x1024px). Pro práci s grafikou, multimédii a univerzální kancelářské využití se dnes používají LCD s poměrem stran 16:9 nebo 16:10. Počítačoví hráči možná sáhnou po ještě širokoúhlejším LCD, například s rozlišením 2560x1080px nebo 3440x1440px, případně po zaobleném LCD.

S rostoucím rozlišením musí růst i velikost LCD. Běžně používané jsou nyní 24" monitory s rozlišením 1920x1080px nebo 1920x1200px. Pro vyšší rozlišení je lepší použít i větší monitor. Jinak jsou texty a ikony příliš malé. Pro rozlišení 2560x1440px je ideální 25" nebo 27" LCD. Pro 4K rozlišení jsou nejlepší ještě větší LCD.


Odezva

Rychlou odezvu budete potřebovat, když zobrazujete nějaký dynamický obsah. Například pro herní LCD je rychlost odezvy stěžejní parametr. Měla by být maximálně do 4ms. Pro kancelářskou práci nebo pro práci s grafikou není odezva nijak důležitá.


Jas

Jas se udává v cd/m2. Čím světlejší je prostředí, ve kterém se monitor používá, tím je potřeba vyšší jas. Pro běžné použití v kanceláři stačí LCD s jasem 300cd/m2. Pro práci venku nebo v silně osvětlených prostorách je potřeba jas 400cd/m2 a výše.


Kontrast

Kontrast displeje udává podíl mezi největlejší bílou a nejtmavší černou. Hodnota kontrastu, která se udává u LCD, může být někdy trochu zavádějící. Zvlášť u levnějších LCD se uvádí takzvaný dynamický kontrast, který dosahuje hodnot stovek tisíc ku jedné a nemá moc vypovídající hodnotu. Důležitější je statický kontrast. Pro kancelářské využití není potřeba kontrast moc řešit. 400:1 je vyhovující hodnota. Pro herní a grafické využití se doporučuje kontrast 1000:1 a vyšší.


Použitá technologie panelu

Toto je jeden z nejdůležitějších parametrů. Každá technologie má nějaké vlastnosti a hodí se k jinému použití.

TN - jedná se o nejlevnější technologii. TN displej nemá moc dobré pozorovací úhly, ani nemá věrné barvy, ale zato vyniká v rychlosti odezvy. Proto najde své uplatnění především u herních LCD.

IPS - dražší technologie. IPS monitory mají vynikající podání barev, velké pozorovací úhly a vysoký kontrast. Po monitoru IPS sáhněte, pokud budete pracovat s fotografiemi a s grafikou.

VA - v mnoha parametrech je VA panel kompromisem mezi levnými TN a drahými IPS. Nemá takové podání barev jako IPS ani takové pozorovací úhly. Je ale lepší než TN panel a levnější než IPS. VA panely jsou stále častěji nahrazovány IPS, jejichž cena stále klesá.

  TN IPS VA
Cena 3stars 1stars 2stars
Odezva 3stars 2stars 1stars
Pozorovací úhly 1stars 3stars 2stars
Kontrast 1stars 2stars 3stars
Vhodné pro PC hry editace fotek, grafiky, videa Sledování filmů

 


Podsvícení

Starší monitory jsou podsvětlené CCFL trubicemi. U novějších LCD se setkáváme s LED podsvícením. Výhodou LED je vyšší životnost, nižší spotřeba a vyšší gamut.


Barevný gamut a barevná hloubka

Srovnání barevných prostorů sRGB a adobeRGB
Srovnání barevného prostoru sRGB a adobeRGB. Barevný obrazec je spektrum viditelné okem. Černá výseč ukazuje množství barev, které dokáže zobrazit monitor s sRGB pokrytím. Bílou výseč pokrývá monitor s adobeRGB pokrytím.

Tento údaj budou řešit především ti, kdo se vážně zabývají grafikou. U levnějších kancelářských LCD se údaj gamutu ani neuvádí a nemusíte ho vůbec řešit. U profesionální grafických LCD je to ale stěžejní parametr. V podstatě určuje množství barev, které je schopen LCD zobrazit. Žádný LCD neumí zobrazit všechny viditelné barvy spektra. Grafické LCD s vysokým gamutem jich ale dokáží zobrazit více. Gamut se obyčejně udává jako procenta pokrytí barevného prostoru sRGB nebo adobeRGB. Pro práci s webovou grafikou obyčejně stačí monitor, který má 100% pokrytí sRGB prostoru. Pro profi práci s fotografiemi a grafikou, zejména pro tisk, je lepší použít monitor, který pokrývá barevný prostor adobeRGB. Špičkové monitory se blíží hodnotě 100% adobeRGB.

Většina monitorů pracuje s 8bitovými barvami. Barvy mixuje z 256 odstínů červené, zelené a modré. Dohromady tedy může zobrazit 16 milionů barev. Některé profi LCD pracují ale s 10 bity na barevný kanál. Barvy tedy mixuje z 1024 odstínů na barevný kanál. Celkem jich tedy dokáže zobrazit přes miliardu.

Aby mělo smysl řešit podání barev, je samozřejmě potřeba pracovat s fotografiemi, které jsou nafocené v adobeRGB a v 10bitech a je potřeba používat software, který takto s grafikou pracuje.


Ergonomie a další parametry

polohovatelné LCD
Polohovatelný LCD monitor

Něktreré LCD mají další funkce, jako je například USB hub. Pokud propojíte USB v počítači s USB v monitoru, můžete připojovat USB zařízení k monitoru, který bývá víc po ruce než počítač.

Některé LCD jsou vybaveny reproduktory.

Dále jsou zde technologie, které jsou vyvinuté především pro hry a plynulé přehrávání videa. Patří k nim LCD s vysokou obnovovací frekvencí (např 120 nebo 240Hz) a LCD, které umí na hardwareové úrovni synchronizovat snímkovou frekvenci grafické karty a obnovovací frekvenci monitoru. Technologie G-sync (nVidia), FreeSync(AMD).

Pro kancelářské použití využijete LCD, které se dají výškově polohovat a naklápět. Monitor si pak můžete nastavit podle toho, jak vysokou máte židli a jak vysoko je umístěn monitor. Je to funkce, kterou u levnějších LCD nenajdeme, a přitom pro pohodlnou dlouhodobější práci je velmi důležitá.

Monitory s větší plochou mohou mít někdy prohnutou obrazovku. To minimalizuje odlesky a zlepší pozorovací úhly v okrajích monitoru. Prohnuté displeje se hodně využívají na hry.


Konektory

Je až neuvěřitelné, jak se stále drží stařičký analogový konektor VGA/D-SUB. Oprávněně se používal u analogových CRT monitorů, kde se digitální signál z počítače převáděl na analogové zobrazení v monitoru. Kvůli kompatibilitě se používal i v digitálních LCD monitorech. Tam se ale digitální signál z PC převádí na analogový a pak zpět na digitální v LCD. To musí mít logicky vliv na kvalitu signálu. I přesto se v praxi VGA stále používá a všechna zařízení, která jsou těmito porty vybavena, spolu bez problémů komunikují.

S nástupem LCD se začaly objevovat digitální konektory. Prvním byl DVI, který je už dnes také zastaralý a byl nahrazen novějšími HDMI a DisplayPort. HDMI se více objevuje v zařízeních pro domácnost, DisplayPort je nasazen spíše ve firmách.

U LCD s vysokým rozlišením si pohlídejte, jestli je grafická karta vybavena verzí konektoru, který toto vysoké rozlišení podporuje. Například pro připojení 4K monitoru budete potřebovat DisplayPort verze 1.4 a vyšší. DisplayPort ve verzi 1.4 je také potřeba pro připojení monitorů s vyšší obnovovací frekvencí a pro použití G-sync a FreeSync technologie.

Porty pro připojení LCD
Porty, kterými disponuje monitor Lenovo T2324p. HDMI, DisplayPort, VGA/D-Sub, Audio a USB hub

 


Jaký monitor vybrat pro jaké využití?

Monitor pro kancelář

Parametr Doporučená hodnota
Velikost a rozlišení Velikost podle potřeby, pro práci s dokumenty se hodí poměr stran 5:4.
Odezva není podstatná
Jas 300cd/m2 a více
Kontrast 400:1 a vyšší
Technologie panelu TN, VA, IPS
Podsvícení není podstatné
Gamut není podstatný
Další vlastnosti Polohovatelná noha.

Kancelářské počítače v naší nabídce:

19" LCD s poměrem stran 5:4

24" LCD Fujitsu B24

24" HP LA24xx

24" Dell řady Profesional

23" Dell řady Profesional

22" až 27" Lenovo ThinkVision řada LT

 


Monitor pro běžné domácí využití

Parametr Doporučená hodnota
Velikost a rozlišení Širokoúhlý s poměrem stran 16:9, velikost dle potřeby
Odezva není podstatná
Jas 250cd/m2 a více
Kontrast 400:1 a vyšší
Technologie panelu TN, VA, IPS
Podsvícení není podstatné
Gamut není podstatný
Další vlastnosti podle potřeby

Monitory pro domácí využití v naší nabídce

Asus BE24

Samsung S24

Mnoho dalších vybírejte podle požadované velikosti.



Monitor na hry

Parametr Doporučená hodnota
Velikost a rozlišení čím větší, tím lepší.
Odezva pod 4ms
Jas 300cd/m2 a více
Kontrast 1000:1 a vyšší
Technologie panelu TN (IPS)
Podsvícení není podstatné
Gamut není podstatný
Další vlastnosti vyšší obnovovací frekvence

Herní monitory v naší nabídce

Acer Predator

HP Omen

Daší herní LCD

 


Monitor pro grafiku

Parametr Doporučená hodnota
Velikost a rozlišení čím větší, tím lepší.
Odezva není podstatná
Jas 300cd/m2 a více
Kontrast 1000:1 a vyšší
Technologie panelu IPS
Podsvícení není podstatné
Gamut 99% sRGB a více pro webovou grafiku, 97% adobeRGB a více pro grafiku na tisk
Další vlastnosti vyšší obnovovací frekvence

Monitory na grafiku v naší nabídce:

Dell řady UltraSharp

HP Z24

Lenovo ThinkVision S