Dell Latitude 7280 - Kompaktní, odolný ultrabook s velkou výdrží - recenze

2021-11-26 PocitaceZaBabku.cz
Dell Latitude 7280 přináší oproti předchozí generaci E7270 asi nejvíce změn v celé řadě 7000. Je to první model vybavený USB-C, je o něco menší a lehčí než jeho předchůdce a nemá klasický dokovací konektor. Vyniká také vysokou výdrží na baterie a i přesto, že se jedná o malý a tenký notebook, stále má vynikající pevné a odolné tělo.

Provedení a konstrukce

Dell Latitude 7280
Dell Latitude 7280

Dell Latitude 7280 je 12,5" ultrapřenosný business notebook. Váha ultrabooku s bezdotykovým displejem s 3článkovou baterií je 1,18kg. Přesto má notebook velmi pevné šasi a Dell se zde nedopustil žádné konstrukční chyby. Tělo je vytvořené primárně z hořčíkových kompozitních slitin s elegantní černou povrchovou úpravou, která zajišťuje jistý a příjemný úchop. Notebook splňuje normu MIL-SPEC-810G.


Výkon a hlavní parametry

Notebooky Dell Latitude E7280 se vyrábí s nízkonapěťovými procesory řady U. Můžeme se zde setkat s procesory Core i3, i5 a i7 a to 6. nebo 7. generace. Notebook má jeden slot pro RAM DDR4 s kapacitou 4GB až 16GB. Paměť je tedy vždy v single-channel konfiguraci. Notebook je také vybavený jedním M.2 slotem pro připojení SSD disku. Druhý disk už tedy k notebooku žel nepřipojíte.

12,5" displej může být s rozlišením HD (1366x768px) nebo FullHD (1920x1080px). FullHD displej má IPS panel a může být matný bezdotykový nebo dotykový s gorilla glass a povrchovou úpravou proti "ušmudlání". Co se týče parametrů displeje, základní HD displej má svítivost 200cd/m2, ta stačí pro běžnou kancelářskou práci v místnosti. HD displeje mají svítovost 300cd/m2a IPS matrici. Podle zahraničních recenzentů má displej naměřenou hodnotu 64% pokrytí sRGB barevného prostoru. To je o něco více než předchozí generace Dell Latitude E7270, ale na pokročilejší práci s grafikou to stále není. Pro účely, na které byl notebook navržen, tedy ultrapřenosný pracovní notebook, je displej plně vyhovující.


Porty a výbava

Dell Latitude 7280 - porty
1 - 3,5" audio jack, 2 - MicroSDXC, 3 - SIM karta, 4 - USB-A 3.0, 5 - RJ-45, 6 - kensington lock
7 - napájecí konektor, 8 - USB C s DisplayPortem (volitelně Thunderbolt 3), 9 - HDMI, 10 - USB-A 3.0 - napájený, 11 - čtečka SmartCards

Dell Latitude 7280 je vybaven USB-C portem s podporou DisplayPortu, v některých konfiguracích jde o plnohodnotný Thunderbolt 3. Oproti předchozí generaci ubyl jeden USB 3.0 port. Notebook má tedy dva USB 3.0. Jeden z pravé strany a jeden z levé. Ten z pravé strany je napájený. Dále je notebook vybaven HDMI, RJ-45 portem, čtečkou SC, kombinovaným audio 3,5" jackem a čtečkou microSDXC karet.

Model 7280 je první generace v této řadě, který nemá klasický dokovací port ze spodu. Pro dokování jsou určeny USB-C dokovací stanice Dell Dock WD15, Dock Stand DS1000 a Thunderbolt Dock TB16.

Notebook má webkameru s HD rozlišením.


Klávesnice a TouchPad

Dell Latitude 7280 - klávesnice
Dell Latitude 7280 - klávesnice

Klávesnice si u Latitude 7280 drží standard předchozích generací. Odezva klávesnice je skoro stejná jako u E7270. I když se jedná o 12,5" ultrabook a klávesnice nemá plný rozměr, přesnost a rychlost psaní tím nijak neutrpěla. Podle nás i podle mnoha recenzentů se spolu s ThinkPadem X270 jedná o jednu z nejlepších klávesnic u 12,5" modelů. Klávesy jsou chicletové, podsvícené s příjemným povrchem.

Oproti předchozí generaci notebook nemá trackpoint. To je v této manažerské třídě docela netypické. Pokud jste zatvrzelý "trackpointista", asi sáhnete po konkurenčním ThinkPadu. Touchpad podporuje multitouch gesta pomocí dvou nebo tří prstů a má dvě hardwarová tlačítka s velmi dobrou odezvou.


Hlučnost a výdrž na baterie

Ventilátor notebooku běží extrémně potichu a hluk je za běžných okolností skoro nepostřehnutelný, naměřené hodnoty hluku jsou dokonce nižší než u konkurenčního ultratichého ThinkPad X260 nebo HP EliteBook 820. Žel i u tohoto modelu, podobně jako i u jiných malých notebooků (například i u konkurenčního HP EliteBooku 820 G3), se občas objevuje problém s pískáním elektroniky při zátěži. Jde o zvuk, který většina lidí ani nezaznamená. Pokud má ale někdo sluch citlivý na velmi vysoké frekvence, může pro něj být tento zvuk slyšitelný. Pokud tedy s "pískáním elektroniky" máte obecně problém, možná sáhněte spíše po ThinkPadu X260, kde tento problém zatím nikdo nehlásil. Celkově je ale tento notebook jedním z nejtišších 12,5" ultrabooků na trhu.

Výdrž na baterie je asi největší konkurenční výhoda tohoto modelu. Notebook se 4článkovou baterií svými 12 a půl hodinami surfování s připojením přes wifi suverénně válcuje konkurenci. Jedině ThinkPad s volitelnou 6článkovou baterií vydrží déle. Se standardní baterií se ale ani Lenovo ThinkPad ani HP EliteBook nedostanou nad 10 hodin provozu.


Závěr

Dell Latitude 7280 je naprosto profesionální špičkový ultrabook business třídy. Má pevné odolné tělo z kompozitních materiálů, které netrpí prohýbáním ani nepřesným lícováním. Rozměry a váha ho předurčují k častému přenášení, výkonem se ale plně vyrovná větším notebookům. I komfort při psaní na klávesnici je jeden nejlepších ve své třídě. Notebook má navíc výbornou výdrž na baterie.

Od této generace zmizelo v modelovém označení E. Nejde tedy o Latitude E7280, ale o Latitude 7280. E v názvu označovalo, že notebook má spodní dokovací konektor. Absence tohoto konektoru může být pro někoho důvodem ke koupi předchozí generace Latitude E7270. Nicméně od spodního dokování ustupují i ostatní výrobci a časem nám stejně nezbude nic jiného než přejít na USB-C dokovací stanice.

Klady Zápory
+ velmi kompaktní design a nízká váha - přechod na USB-C dokování
+ výborná klávesnice - jen 2 USB-A porty
+ výdrž na baterie - jen MicroSD slot místo standardního SD
+ velmi tichý chod
+ pevná odolná konstrukce splňující MIL-SPEC 810G


Celkové hodnocení 12" ultrabooku Dell Latitude 7280

Hodnocení na světových serverech:

notebookcheck.net - 87%

laptopmag.com - 80%

Naše hodnocení:

Pocitacezababku.cz - 90%


Aktuální nabídka modelů Dell Latitude 7280

https://www.pocitacezababku.cz/Pouzite-notebooky.htm?search=Dell+Latitude+7280