Jak vybrat licenci MS Office?

2023-07-14 PocitaceZaBabku.cz
MS Office je velmi populární sada kancelářských aplikací, které umožňují vytvářet, upravovat a sdílet dokumenty, tabulky, prezentace a další typy souborů. Existuje několik verzí MS Office, z nichž každá je zaměřena na jiný typ uživatele a má jiné možnosti. V tomto článku se podíváme na hlavní rozdíly mezi verzemi Office Professional, Home and Student, Home and Business a také mezi verzemi 2021, 2019 a 2016. Vysvětlíme si co jsou druhotné licence.

MS Office
MS Office

Office Professional vs Home and Student vs Home and Business

Co jsou druhotné licence?
Druhotné licence MS Office jsou licence, které byly původně zakoupeny a aktivovány jiným uživatelem, ale poté byly prodány nebo převedeny na dalšího uživatele. Druhotné licence jsou legální a platné podle evropské směrnice o právní ochraně počítačových programů, pokud splňují některé podmínky, jako například:
  • Prvotní vlastník licence musí zničit nebo odstranit všechny kopie softwaru z jeho zařízení a předat druhotnému uživateli všechna práva k užívání softwaru.
  • Druhotný uživatel licence musí získat originální licenční klíč a doklad o nákupu softwaru od prvotního vlastníka nebo ověřeného prodejce.
  • Druhotná licence musí být určena pro evropský trh (EHP) a nesmí být součástí multilicenčního programu nebo předplatného Microsoft 365.

MS Office Professional

Office Professional je nejkomplexnější a nejdražší verze MS Office, která obsahuje všechny aplikace, které nabízí MS Office: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher a Access. Tato verze je určena pro profesionální uživatele, kteří potřebují pokročilé funkce a nástroje pro správu dat, analýzu, publikování a spolupráci. Office Professional je k dispozici pouze jako jednorázová platba za trvalou licenci.

MS Office Home and Student

Office Home and Student je základní a nejlevnější verze MS Office, která obsahuje pouze tři aplikace: Word, Excel a PowerPoint. Tato verze je určena pro domácí uživatele a studenty, kteří potřebují základní funkce pro tvorbu a úpravu dokumentů, tabulek a prezentací. Office Home and Student je k dispozici pouze jako jednorázová platba za trvalou licenci.

MS Office Home and Business

Office Home and Business je střední verze MS Office, která obsahuje pět aplikací: Word, Excel, PowerPoint, Outlook a OneNote. Tato verze je určena pro domácí uživatele a malé podnikatele, kteří potřebují spravovat svou e-mailovou komunikaci, vytvářet marketingové materiály a sestavy a pracovat s tabulkami a prezentacemi. Office Home and Business je k dispozici pouze jako jednorázová platba za trvalou licenci.

Všechny výše uvedené verze Office jsou trvalé licence, za které zaplatíte jen jednou. Microsoft úspěšně nabízí také licence 365, které fungují formou předplatného. Jejich cena je nižší, ale jejich platnost je omezena jen na rok. Během předplaceného období máte k dispozici také aplikace ve webové a mobilní verzi a cloudové úložiště one drive.

V následující tabulce jsou shrnuty hlavní rozdíly mezi těmito verzemi:

Verze Aplikace Orientační cena Licence
Office Professional Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Access 15 699 Kč Jednorázová platba za trvalou licenci
Office Home and Student Word, Excel, PowerPoint 3 999 Kč Jednorázová platba za trvalou licenci
Office Home and Business Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote 7 999 Kč Jednorázová platba za trvalou licenci
MS 365 pro jednotlivce Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access, Publisher, OneDrive 1 899 Kč / rok předplatné na rok
MS 365 pro rodiny (až 6 uživatelů) Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access, Publisher, OneDrive, FamilySafety 2 699 Kč / rok předplatné na rok
MS 365 business basic Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Teams, Exchange, OneDrive 1 890 Kč / rok předplatné na rok
MS 365 business standard Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Access, Publisher, Teams, Exchange, OneDrive 3 990 Kč / rok předplatné na rok
MS 365 business premium Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Access, Publisher, Teams, Exchange, OneDrive, Intune, Azure IP 6 990 Kč / rok předplatné na rok

 

Jaké jsou rozdíly mezi verzemi Office 2021, 2019 a 2016

Office 2021 je momentálně nejnovější verze MS Office, která byla vydána v říjnu 2021. Tato verze přináší některé nové funkce a vylepšení pro aplikace MS Office, jako jsou například:

  • Podpora tmavého režimu pro Word, Excel a PowerPoint
  • Nové ikony pro aplikace MS Office
  • Nové typy grafů a funkcí pro Excel
  • Nové přechody a animace pro PowerPoint
  • Nové možnosti hlasového zadávání a diktafonu pro Word
  • Nové možnosti zabezpečení a soukromí pro Outlook

 

Office 2019 je předchozí verze MS Office, která byla vydána v září 2018. Tato verze také přinesla některé nové funkce a vylepšení pro aplikace MS Office, jako jsou například:

  • Podpora pera a dotyku pro Word, Excel a PowerPoint
  • Nové nástroje pro kreslení a psaní rukou pro Word, Excel a PowerPoint
  • Nové funkce pro analýzu dat a vizualizaci pro Excel
  • Nové efekty a možnosti pro 3D objekty a ikony pro PowerPoint
  • Nové funkce pro správu e-mailů a spolupráci pro Outlook

 


Office 2016 je starší verze MS Office, která byla vydána v září 2015. Tato verze také představila některé nové funkce a vylepšení pro aplikace MS Office, jako jsou například:

  • Podpora spolupráce v reálném čase pro Word, Excel a PowerPoint
  • Nové téma a rozhraní pro aplikace MS Office
  • Nové funkce pro vyhledávání a pomoc pro aplikace MS Office
  • Nové funkce pro integraci s cloudovými službami a sociálními sítěmi pro Outlook
  • Nové funkce pro tvorbu formulářů a databází pro Access


Nové i druhotné licence k MS Office můžete výhodně zakoupit zde:

 Licence MS Office