Dell Latitude 5490 - spolehlivý ultrabook s dlouhou výdrží - recenze

2023-06-15 PocitaceZaBabku.cz
Dell Latitude 5490 je ultrabook s kterým mám dlouhodobé osobní zkušennosti, je to můj hlavní pracovní notebook. V této recenzi vám zkusím přiblížit jeho výhody i nevýhody. Latitude 5490 je klasický manažerský notebook. Je výkonný, spolehlivý, odolný a nabízí dlouhou výdrž na baterii. Je ideální pro profesionální uživatele, kteří potřebují pracovat na cestách nebo v náročných podmínkách. Jako repasovaný s cenou do 10 000,- může oslovit také studenty a domácí uživatele, kteří chtějí business kvalitu za rozumnou cenu.

Dell Latitude 5490
Dell Latitude 5490

Design a konstrukce

Dell Latitude 5490 má kompaktní a lehké tělo z kvalitního plastu s karbonovými vlákny a s pogumovaným povrchem. Splňuje vojenské standardy odolnosti MIL-STD 810G proti nárazům, vibracím, prachu a teplotním výkyvům. Tělo je pevné, stabilní, díly dobře lícují a po stránce odolnosti mu není co vytknout.

Ultrabook má rozměry 333 x 228 x 20 mm a váží 1,69 kg, takže se snadno vejde do batohu nebo tašky. V porovnání s předchozí generací Dell Latitude 5480 je lehčí asi o 0,1 kg. Konkurenční Lenovo ThinkPad T470 váží skoro stejně, HP EliteBook 840 G4 je ale o 0,3 kg lehčí. Celkově je tedy hmotnost spíš vyšší průměr.

Na zadní straně víka najdeme elegantní logo Dell a na přední straně je umístěna webkamera s rozlišením HD a mikrofonem.

Displej

Recenzovaný Dell Latitude 5490 má 14" displej s rozlišením FullHD (1920 x 1080 pixelů) a antireflexní úpravou. Jedná se o IPS panel se svítivostí 220 nitů. Displej má jasné a poměrně přesné barvy, dobrý kontrast a široké pozorovací úhly. Svítivost displeje by ovšem mohla být trochu vyšší. V místnosti je to bez problémů, ale venku můžete mít potíže. Pokud plánujete pracovat venku, tak je lepší volbou Dell Latitude 7490, který má svítivost 300 nitů.

Dell Latitude 5490 bývá v jiných konfiguracích vybaven také displejem s rozlišením HD (1366 x 768 pixelů) nebo dotykovým FullHD displejem. HD displej bude podle parametrů pravděpodobně TN a doporučuji ho opravdu jen v krajním případě. FullHD IPS nabídne podstatně lepší možnosti.

Klávesnice a touchpad

Dell Latitude 5490 - klávesnice
Podsvícená klávesnice Dell Latitude 5490

Klávesnice je skvělá. Umožňuje rychlé, tiché a přesné psaní. Můj notebook je vybaven podsvícenou klávesnicí, která má dvě úrovně jasu. U tohoto modelu je to volitelná položka. Jediné, co by se klávesnici dalo vytknout, je menší Enter. Ze začátku mi chvilku trvalo si na něj zvyknout, ale po několika dnech práce s notebookem už to nebyl problém.

Touchpad podporuje multidotyková gesta a práce na něm je poměrně komfortní. Notebook je vybaven i trackpointem.

Výkon a paměť

Můj Dell Latitude 5490 je poháněn čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5-8250U s frekvencí 1,6 GHz (až 3,4 GHz v režimu Turbo Boost) a grafickou kartou Intel UHD Graphics 620. V notebooku mám nainstalované Windows 11 Pro a na uvedené konfiguraci běží systém rychle a plynule. Notebook má dostatek výkonu i pro úpravu RAW fotografií v Zoneru a pro další náročnější aplikace.

V notebooku jsou dva sloty pro DDR4 SoDIMM moduly s možností rozšíření až na 32GB. Já používám notebook s 16GB RAM.

Pevný disk je možné připojit pomocí 2,5" SATA, M.2 SATA nebo M.2 NVMe. Všem doporučuji poslední možnost. NVMe disky nabízí znatelný nárůst výkonu a cenově jsou na tom podobně jako SATA disky.

Baterie a konektivita

Dell Latitude 5490 má vynikající výdrž na baterii. Je to rozhodně jeden z hlavních důvodů, proč ho koupit. V testu, který simuluje brouzdání po internetu s Wifi, běží notebook se standardní 68Wh baterií až 14 hodin a 57 minut. Ultrabook se také rychle nabíjí díky technologii ExpressCharge, která umožňuje nabít baterii na 80 % za pouhou hodinu.

Ultrabook je vybaven třemi USB 3 typu A a jedním USB 3 typu C. USB A porty jsou umístěny zleva, zprava i zezadu, takže jsou opravdu dobře dostupné. V některých modelech podporuje USB C i standard Thunderbolt 3. U toho mého jde o klasický USB C, ale zato s podporou PowerDelivery a DisplayPortu. Pro připojení externího monitoru můžete využít už zmíněný USB C konektor, dále je notebook vybaven HDMI a starým VGA konektorem. Ultrabook má také klasický RJ-45 konektor pro internet a překvapivě rychlou čtečku SD karet. Dell Latitude 5490 už nemá dokovací konektor ze spodní strany. Hodně dokovacích stanic se ale dá připojit do USB C portu. Osobně používám dokovací stanici Dell WD15. Vše funguje bez problémů, jen je u notebooku další kabel navíc. Osobně jsem upřednostňoval dokování ze spodní strany, ale chápu, že USB C je univerzálnější a je to trend, kterému se postupně přizpůsobují všichni výrobci.

Dell Latitude 5490 porty
Pohled zezadu: 1. RJ45, 2. chladící průduchy, 3. SIM, 4. HDMI, 5. USB A, 6. AC adaptér
Dell Latitude 5490 porty
Pohled zleva: 1. USB C, 2. USB A, 3. čtečka SD karet, 4. čtečka karet SC
Dell Latitude 5490 porty
Pohled zprava: 1. 3,5" kombinovaný jack, 2. USB A, 3. VGA, 4. zámek

Závěr

Dell Latitude 5490 je skvělý ultrabook, který splňuje vysoké nároky profesionálních uživatelů. Je rychlý, odolný, lehký a má dlouhou výdrž na baterii. Je také vybaven kvalitním displejem, webkamerou, čtečkou karet a širokou škálou portů. Ultrabook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Pro nebo Windows 11 Pro, které nabízí mnoho funkcí a možností pro práci i zábavu. Dell Latitude 5490 je tak ideálním společníkem pro každého, kdo hledá výkonný a spolehlivý ultrabook za rozumnou cenu.

 

Klady Zápory
+ výdrž na baterie - slabší reproduktory
+ výkonný procesor Core 8. generace - spíše těžší konstrukce
+ výborná klávesnice a touchpad - absence dokovacího konektoru
+ snadno dostupné USB porty
+ pevná odolná konstrukce
 


Celkové hodnocení Dell Latitude 5490

Hodnocení na světových serverech:

notebookcheck.net - 86%

techradar.com - 80%

Naše hodnocení:

Pocitacezababku.cz - 85%


Aktuální nabídka modelů Dell Latitude 5490

https://www.pocitacezababku.cz/Pouzite-notebooky.htm?search=Dell+Latitude+5490