Lenovo ThinkPad L460 - business notebook střední třídy s vysokým výkonem - recenze

2021-09-07 PocitaceZaBabku.cz
Lenovo ThinkPad L460 je business notebook střední třídy. Jedná se o cenově dostupnější verzi než je řada ThinkPad T a přitom jde o vyšší model než je řada ThinkPad E. Podívejme se na tento model trochu podrobněji.

Lenovo ThinkPad L460
Lenovo ThinkPad L460 - Business notebook střední třídy.

Provedení a konstrukce

Jeho dražší sourozenec ThinkPad T460 se pyšní tělem z premiových materiálů, jako jsou skelná vlákna a kompozity. Na levnější ThinPad L460 použil výrobce obyčejné plasty. Je to jeden z největších rozdílů oproti řadě ThinkPad T. Přesto je tělo velmi pevné a kvalitně provedené. Výrobce uvádí, že notebook splňuje normu MIL-SPEC 810G. Notebook je tedy odolný při práci v extrémních podmínkách, jako jsou teplotní extrémy, vibrace a otřesy. Klávesnice je odolná proti mírnému polití vodou. Panty víka jsou kovové. Notebook je také o něco těžší než model T460. Výrobce uvádí základní váhu 1,93kg (T460 váží 1,73kg).

Výkon a hlavní parametry

Výkonově ThinkPad T460 nijak nezaostává. V nejvýkonnější verzi se zde setkáváme s procesorem Core i7. Levnější konfigurace mohou být vybaveny i méně výkonnými Celerony a Pentii. Paměť je možné rozšířit až na 32GB.

Můžeme se setkat se dvěma typy displejů. Levnější TN displej s HD rozlišením je vhodný jen pro základní využití. Dražší FullHD displej je IPS. Má tedy lepší pozorovací úhly a lepší podání barev.

Porty a výbava

Lenovo ThinkPad L460 porty
Lenovo ThinkPad L460 - pohled z boku na porty.

Na pravé straně těla najdeme tyto porty: čtečka SIM, 2xUSB 3.0, miniDP, RJ-45 a VGA.

Opět se neubráním srovnání s modelem T460, který nemá VGA port, ale místo něj je vybaven portem HDMI.

Na levé straně těla jsou následující porty: 1xUSB 3.0, 1x kombinovaný jack 3,5" pro připojení sluchátek a mikrofonu.

Čtečka SD karet je zepředu.

Pokud plánujete používat dokovací stanici s klasickým portem zespoda, pamatujte, že ne všechny varianty ThinkPadu L460 mají dokovací konektor. Varianty s grafikou AMD Radeon dokovací konektor ze spodu nemají a dají se pro ně použít dokiny do USB 3.0 portu.

Klávesnice a TouchPad

Lenovo ThinkPad L460 klávesnice
Lenovo ThinkPad L460 - klávesnice a touchpad.

Klávesnice v business noteboocích jsou obecně velmi dobré. Klávesnice u ThinkPadů ale vynikají i v business třídě. I u modelu L460 je vynikající klávesnice s lehce prohnutými chicletovými klávesami s přesnou odezvou. Jediné, co někomu může chybět, je podsvícení kláves. Model L460 nemá podsvícenou klávesnici ani jako volitelné příslušenství.

Ani u této generace notebooků nezapomněl výrobce na legendární TrackPoint umístěný mezi klávesy G a H. Touchpad nemá tlačítka, ale podporuje multidotyková gesta. Tři tlačítka nad touchpadem jsou použitelná spíše pro TrackPoint.

Hlučnost a výdrž na baterie

ThinkPad L460 je celkově tichý notebook. Při běžné kancelářské práci je hluk sotva slyšitelný. Při plném vytížení se ventilátor rozjede naplno a dosahuje hlučnosti až 37,2 Db(A). To je v porovnání s konkurenčními modely od HP nebo Dellu trochu více. Zvuk, který ventilátor vydává, je jen šumění proudícího vzduchu a není nijak zvlášť rušivé.

Výrobce udává výdrž na baterie až 12,5 hodiny. Jedná se zřejmě o výdrž s nejsilnější baterií s kapacitou 72Wh. Ale i při testech se slabší 48Wh baterií dosáhl při běžné kancelářské práci se zapnutou Wifi výdrže přes 7 hodin. To jsou v této kategorii nadprůměrné hodnoty.

Opět krátké srovnání s modelem ThinkPad T460. U něj výrobce udává výdrž až 14 hodin. ThinkPad T460 má maximálně dvě baterie. Jedna z nich se dá vyndat, druhá je integrovaná. Model L460 se vybaven jen jednou odnímatelnou baterií.

Závěr

Notebook Lenovo ThinkPad L460 nabízí vynikající poměr výkon cena. Pokud chcete pořídit nový kus, těžko se k němu hledá konkurence. U repasovaných notebooků je situace trošku jiná. Cena ThinkPad T460 a L460 se už zas tolik neliší. Je dána spíše konkrétní konfigurací. Pokud chcete spolehlivý, dobře zabezpečený, výkonný notebook s vynikající klávesnicí, ThinkPad L460 se plně vyrovná modelu ThinkPad T460.

Pokud má pro vás význam nižší váha, tenčí tělo nebo pokud preferujete HDMI port před VGA, poohlédněte se spíše po modelu T460.

Klady Zápory
+ pevná odolná konstrukce splňující MIL-SPEC 810G - klávesnice není podsvětlená
+ výborná klávesnice - verze s grafikou AMD Radeon nemá dokovací port
+ výdrž na baterie - cenový rozdíl mezi L460 a vyšším modelem T460 je u repasů zanedbatelný
+ tiché účinné chlazení
 

Celkové hodnocení HP Elitebook 840 G3

Hodnocení na světových serverech:

notebookcheck.net - 85%

laptopmag.com - 80%

Naše hodnocení:

Pocitacezababku.cz - 80%


Aktuální nabídka modelů Lenovo ThinkPad L460

https://www.pocitacezababku.cz/Pouzite-notebooky.htm?search=Lenovo+ThinkPad+L460