Lenovo ThinkPad T440 - evergreen mezi pracovními notebooky - recenze

2017-10-03 pocitacezababku.cz
Jen málo notebooků se může pochlubit tak dlouhou historií jako ThinkPad řada T. Lenovo se u ní v poslední době drží trendu 14palcových monitorů a soustředí se zejména na mobilitu. Tento model nabízí ve 3 verzích, které se liší rozměry, hmotností a taky výbavou. Pokud máte rádi praktičnost a hodně cestujete, Lenovo vám má co nabídnout. Podívejte se s námi na důvody, které z řady T udělaly evergreen.

Lenovo ThinkPad T440


Aktuální nabídka modelů Lenovo ThinkPad T440


Zhruba po dvou letech (v září 2013) přichází Lenovo na trh s nástupcem modelu ThinkPad T430 a oproti předchůdci přináší několik významných změn. Povzbuzeni iniciativou firmy Intel nazvanou Ultrabook, přicházejí na trh notebooky menších rozměrů, s velmi výkonnými procesory, ale významně nižší spotřebou. Moderní business notebook prostě musí být lehký, výkonný a vypadat dobře.

Lenovo se s touto výzvou vypořádalo opravdu skvěle. Přichází s novým odlehčeným designem, delší výdrží baterie, nízkonapěťovým procesorem (ULV) a volitelným dotykový displejem.

Tak jako i u minulých modelů nabízí Lenovo více verzí s různou výbavou. Obecně lze říct, že verze T440s je lehčí a menší, vhodná pro obchodníky, kteří dávají přednost mobilitě. Verze T440p je pak těžší (začíná na 1,81kg) a nabízí více portů, lepší grafiku a více paměti. Je proto určena spíše těm, kdo pracují převážně v kanceláři a cestují jen občas. Základní verze T440 se svým parametry řadí někam doprostřed mezi dvě právě zmíněné konfigurace.

Rivalem tohoto Lenovo modelu je HP Elitebook 840 G1, který standardně nabízí vestavěný SSD disk a vyšší výkon.

Provedení a konstrukce

Model Lenovo ThinkPad T440 je jen o něco větší (+9mm šířka, +25mm hloubka a +0,2mm tloušťka) než odlehčená verze T440s.

Pouzdro notebooku je provedeno v tmavě šedém plastu. Při soustředěném tlaku se u pravé opěrky rukou může objevit vrzání, což je u plastových pouzder celkem obvyklé. Víko displeje otevřete snadno jednou rukou. Závěsné klouby pracují hladce, a proto nepocítíte žádné známky zadrhávání.

Hmotnost modelu ThinkPad T440 začíná na 1,68kg. Odlehčený T440s startuje na 1,59kg. Nejtěžší verze T440p pak pořídíte s hmotností od 1,81kg.

 

Klávesnice a touchpad

Chicletová klávesnice má velké, pohodlné klávesy s rozměrem 19x19mm. Klávesy mají středně vysoký zdvih, dobře vyladěný stisk a jsou poměrně tiché.

Popisky kláves jsou dostatečně kontrastní, ale obvykle nejsou podsvícené. Při práci ve tmě si na ně můžete přisvítit lampičkou ThinkLight, která má svoje místo v horním rámečku nad displejem. Některé modely disponují i podsvícenou klávesnicí, která vám v pološeru udělá lepší službu, protože neoslňuje jako vestavěná lampička. Sílu podsvícení lze regulovat ve dvou stupních.

Touchpad má optimální rozměry 100x75mm, hladký skleněný povrch s velmi dobrými skluznými vlastnostmi. Touchpad je multidotykový a velmi dobře reaguje na gesta. Nenajdete na něm žádná tlačítka ovládání. Potvrzení volby se provádí stiskem celé plochy touchpadu. Toto ovládání funguje velmi dobře ve spodní části touchpadu. Ve spolupráci s trackpointem, však touchpad nepracuje tak spolehlivě jako s dříve používanými tlačítky.

Lenovo ThinkPad T440 - klávesnice

Displej

V nabídce jsou k dispozici displeje s matným povrchem s HD+ rozlišením 1600x900px (TN matrice) nebo Full HD rozlišením 1920x1080px (IPS matrice). Velikost 14” jasně ukazuje na zaměření na mobilitu notebooku.

Modely s TN matricí v HD+ nabízejí rychlejší odezvu zobrazení, avšak slabší podání barev s omezenými pozorovacími úhly. Při práci na venku neočekávejte zázraky. Především při práci pouze v bateriovém režimu je viditelnost dispeje omezená. Na přímém slunci takřka nemožná.

Modely s IPS matricí ve Full HD však nabídnou mnohem lepší pozorovací úhly a zářivější barvy. Pokud tedy potřebujete pracovat v terénu, sáhněte raději po modelech s tímto displejem.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Tak jak je u posledních modelů Lenovo zvykem, i ThinkPad T440 vykazuje velice nízkou hlučnost jen 29,8dB v klidovém režimu. A to i přesto, že obvykle používá konvenční HDD. U konfigurací s SSD diskem bude hlučnost ještě nižší.

Při střední zátěži, kdy grafický čip nebo procesor zpracovává náročnější úlohy, stoupne hlučnost jen na 34,8dB. Při plném zatížení dosahuje počítač hlučnosti maximálně 35,4dB, což ho řadí ke špičkovým modelům na trhu.

Zvýšení teploty je při práci s tímto notebookem prakticky neznatelné. Při maximální zátěži dosáhne teplota ve spodní části základny jen 35,7°C. Zde je snížení výkonu procesoru při náročných grafických úlohách skutečně přínosné a oceníte jeho důsledky v podobě nižší hlučnosti a snížené teploty pouzdra počítače.

U řady T440 použilo Lenovo nový koncept baterií tzv. Power Bridge, kdy je v notebooku jedna vestavěná baterie s kapacitou 24 Wh a jedna vyměnitelná se stejnou kapacitou. Dohromady tak máte k dispozici 48 Wh. Výhodou tohoto konceptu je, že nemusíte při výměně baterie vypínat počítač a zároveň se nemusíte bát ztráty dat, pokud jedna z baterií náhle selže.

Díky nízké spotřebě energie dosahuje Lenovo ThinkPad s poměrně malou baterií 48Wh velice slušné výdrže. V klidovém režimu s vypnutým WiFi, s minimálním jasem v úsporném režimu vydrží baterie něco přes 11 hodin.

Při reálné zátěži se surfováním na internetu klesne výdrž na necelých 6 hodin provozu. Díky funkci snížení výkonu procesoru dosahuje i při maximálním zatížení stále obdivuhodné výdrže 1 hodina 49 minut.

Lenovo ThinkPad T440: shrnutí parametrů a konečný verdikt

Lenovo ThinkPad T440s

Lenovo ThinkPad T440 je v kategorii pracovních notebooků rozhodně přesvědčivý. Konfigurace s IPS Full HD displejem a SSD diskem je velmi silnou kombinací s dobrým poměrem cena/výkon.

Díky podsvícené, dobře rozvržené klávesnici je i delší psaní v různém prostředí příjemnou záležitostí. Snad jen nový touchpad bez tlačítek bude mít své odpůrce u starších uživatelů, zvyklých na pohodlná tlačítka. Kombinace touchpadu s trackapointem se Lenovu moc nepovedla, ale je pravda, že se v praxi zas tolik nevyužívá.

Nízká hmotnost v kombinaci se sympatickými rozměry a množstvím portů, dělají z ThinkPad T440 ideálního parťáka pro cestovatele, kteří chtějí být produktivní i ve vlaku nebo na letišti.

ThinkPad T440 vždy zůstává tichý, nepřehřívá se a zároveň poskytuje velice slušnou výdrž baterie. S technologií dvojité baterie Power Bridge se nemusíte bát náhlého selhání napájení a ztráty dat.

Celkově hodnotíme Lenovo ThinkPad T440 jako zdařilého pokračovatele rodu pracovních notebooků ThinkPad, který dělá čest své značce. Vyhoví těm, kdo očekávají dobrou mobilitu, stabilní výkon a pohodlnou práci doma i na cestách.

Aktuální nabídka modelů Lenovo ThinkPad T440


Klady Zápory
+ tichý chod - displej s TN matricí v HD+
+ klávesnice - horší spolupráce touchpadu a trackpointu
+ vynikající klávesnice
+ precizní provedení