Lenovo ThinkPad T490 recenze - lehčí a tenčí, ale bez výměnné baterie

2023-09-29 PocitaceZaBabku.cz
Lenovo ThinkPad T490 je kvalitní a všestranný profesionální notebook pro firemní uživatele, kteří hledají spolehlivý a bezpečný stroj s vynikající klávesnicí a dostatečným výkonem. Tento model nabízí několik možností konfigurace, včetně volitelné dedikované grafické karty NVIDIA GeForce MX250, procesorů Intel Core osmé nebo desáté generace, různých typů a velikostí úložiště a paměti, a několika variant displeje s různým rozlišením a jasem.

Lenovo ThinkPad T490
Lenovo ThinkPad T490 v celé své kráse

Design a konstrukce

Notebook působí velmi solidním a bytelným dojmem díky kvalitnímu zpracování a materiálu. Tělo notebooku je z části vyrobeno z odolného plastu vyztuženého skelnými vlákny a z části z hořčíkových slitin. Oba to jsou prémiové materiály, které zajišťují vysokou odolnost a zároveň nízkou hmotnost. Použité materiály jsou podobné jako u předchozí generace Lenovo ThinkPad T480. Designově se ale notebook blíží spíš modelu T480s. Displej je chráněn sklem Corning Gorilla Glass. Notebook splňuje vojenské standardy MIL-STD-810G pro odolnost proti nárazům, vibracím, teplotám, vlhkosti a prachu. Základní váha notebooku je 1,46kg.

Displej

Notebook se vyrábí s šesti různými displeji. Nejlevnější HD displej je TN. Dražší FullHD displeje jsou IPS, ale ne všechny nabízí stejné parametry. Nejlevnější FullHD IPS má svítivost 250 nitů, varianta s dotykovým displejem pak 300 nitů. Dále Lenovo nabízí dva speciální displeje. Jeden s nízkou spotřebou se svítivostí 400 nitů a pak také FullHD displej s technologií Privacy Guard, který má taktéž 400 nitů. Privacy Guard je technologie, která umožňuje zapnout omezení pozorovacích úhlů. Na displej pak dobře vidíte, pokud jste přímo proti němu, ale ostatní, kteří se dívají z větších úhlů, vám na displej nevidí. Tato funkce, která účinně brání špehování zadávaných údajů, se dá jedním tlačítkem rychle deaktivovat. Všechny tyto FullHD a HD displeje mají matný povrch, který omezuje odlesky a zlepšuje čitelnost za denního světla. V nejvyšší konfiguraci nabízí Lenovo ThinkPad T490 luxusní lesklý IPS displej s rozlišením 2560x1440 nitů. Tento displej je navíc vybavený technologií Dolby Vision HDR, která zvyšuje dynamický rozsah obrazu a zlepšuje podání světlých a tmavých oblastí. Displej má také vynikající barevné podání se 100% pokrytím AdobeRGB prostoru.

Klávesnice a touchpad

Jedním z hlavních lákadel notebooku T490 je jeho klávesnice, která je typická pro řadu ThinkPad. Klávesy jsou velké, pohodlné, tiché a mají hluboký zdvih. Jedná se prakticky o stejnou klávesnici jako u modelu T480 a T480s. Podsvícení klávesnice je dvoustupňové a lze ho zapínat a vypínat pomocí funkční klávesy F12. Mezi klávesami G, H a B se nachází TrackPoint, malý červený joystick pro ovládání kurzoru myši. Pod klávesnicí je také dotyková plocha s třemi tlačítky pro levé, pravé a prostřední kliknutí myši. Dotyková plocha je hladká, přesná a podporuje gesta Windows 10.

Lenovo ThinkPad T490
Lenovo ThinkPad T490 klávesnice a displej

Výkon a paměť

Výkon notebooku je na vysoké úrovni pro běžné úkoly, jako je práce s kancelářskými aplikacemi, prohlížení webu, streamování videa nebo tvorba obsahu. Notebook je vybaven procesory Core i5 nebo Core i7 8. a 10 generace. I ten nejslabší procesor nabízí dostatečnou rezervu i pro náročnější aplikace. Notebook má dva druhy RAM. Jeden modul s kapacitou 8GB nebo 16GB je napevno připájený k základní desce. Druhý je dostupný prostřednictvím slotu a je možné zapojit až dalších 32GB RAM. Notebook má jeden slot M.2 pro SSD rychlý NVMe SSD disk. Grafická karta Intel UHD Graphics 620 není určena pro hraní her nebo graficky náročné aplikace, ale zvládne základní grafické úlohy a hardwarovou akceleraci videa. ThinkPad T490 existuje také v konfiguraci s dedikovanou grafikou nVidia GeForce MX250.

Porty a konektivita

ThinkPad T490 má dobrou konektivitu a nabízí širokou škálu portů pro připojení periferií, monitorů, sítí nebo napájení. Port USB-C 3.1 s podporou Thunderbolt 3 umožňuje připojit externí grafickou kartu, dokovací stanici nebo rychlé úložiště. Externí monitor nebo televizi můžete připojit pomocí HDMI 1.4. Notebook je dále vybaven portem RJ-45 pro připojení ke kabelové síti. Kombinovaný audio jack umožňuje připojit sluchátka nebo mikrofon. Notebook nemá čtečku SD karet v plné velikosti, ale jen čtečku microSD.

Lenovo ThinkPad T490

Porty Lenovo ThinkPad T490:

1-USB C, 2-Thunderbolt 3, 3-USB C, 4-USB A, 5-HDMI 1.4, 6-3,5" audio jack, 7-MicroSD čtečka, 8- SC čtečka, 9-USB A, 10-RJ45, 11-kensington, 12-MicroSIM (volitelný)

Zabezpečení

Notebook má také několik bezpečnostních prvků, které chrání jeho obsah a uživatele. Čtečka otisků prstů zajišťuje rychlé a bezpečné odemykání notebooku pomocí biometrické autentizace. Webkamera je vybavena krytkou ThinkShutter, která zabrání nechtěnému sledování nebo nahrávání. Čip TPM 2.0 umožňuje šifrovat data na disku a chránit je před krádeží nebo ztrátou.

Baterie a výdrž

Baterie notebooku má kapacitu 50 Wh, což je nižší než u některých konkurenčních modelů, jako je Dell Latitude 7490 (60 Wh) nebo HP EliteBook 840 G5 (51 Wh). Lenovo uvádí výdrž na baterie až 16 hodin, v praxi jsou ale hodnoty nižší. Podle testu WiFi Websurfing notebook vydržel pár minut přes 9 hodin, což je slušný výsledek, ale ne excelentní. Notebook se nabíjí pomocí portu USB-C a dodávaného adaptéru s výkonem 65 W a podporuje technologii rapid charge, která zajistí nabití na 80% kapacity za 60 minut.

Oproti modelu T480 je tu jedna zásadní změna. Starší T480 měl dvě baterie, interní a výměnnou. Bylo tak možné přímo za chodu vybitou baterii vyměnit, bez nutnosti vypínat notebook. U modelu T490 už tento systém není; máte k dispozici jen jednu, interní baterii.

Závěr

Lenovo ThinkPad T490 je skvělý notebook pro uživatele, kteří chtějí spolehlivý, bezpečný a odolný notebook business třídy. Designově úplně nenavazuje na model T480, ale je to spíš kombinace prvků z T480 a T480s. Oproti T480 nabízí T490 nižší váhu, vyšší výkon a lepší displeje. Chybí ale možnost za provozu vyměnitelných baterií.

V porovnání s konkurenčním Dellem Latitude 5490 (recenzovaným zde: Dell Latitude 5490 - Spolehlivý ultrabook s dlouhou výdrží) je Lenovo ThinkPad T490 lehčí, nabízí rozšíření až na 40GB RAM (V případě 16GB RAM na desce až na 48GB RAM). Dell má zase delší výdrž na baterie a čtečku SD v plné velikosti.

 

Klady Zápory
+ pevná odolná konstrukce - nemá SD čtečku, jen microSD
+ výkonný procesor Core 8. nebo 10. generace - zmizela možnost výměny baterií za chodu
+ dost možná nejlepší notebooková klávesnice na světě - jen průměrná výdrž na baterie
+ k dispozici konfigurace s prémiovými displeji
+ lehčí a tenčí oproti předchozí generaci
 


Celkové hodnocení Lenovo ThinkPad T490

Hodnocení na světových serverech:

notebookcheck.net - 88%

pcmag.com - 80%

Naše hodnocení:

Pocitacezababku.cz - 88%


Aktuální nabídka modelů Lenovo ThinkPad T490

https://www.pocitacezababku.cz/Pouzite-notebooky.htm?search=ThinkPad+T490