Jaké používáme notebooky - rozhovor s odbornými členy našeho týmu

2023-07-27 PocitaceZaBabku.cz
S jakým vybavením máme v naší firmě osobní zkušenosti? Jaké notebooky používáme ke každodenní práci? Na tyto a další otázky se pokusíme odpovědět v tomto článku. Představíme vám notebooky, které používají jednotliví členové našeho týmu PocitaceZaBabku.cz.

Jaké používáme notebooky - rozhovor s odborníky

 


Ing. Jan Mikšovský

Dell Precision 7510
Dell Precision 7510

Jaký notebook nyní používáš a kdy jsi ho koupil?

Nyní používám Dell Precision 7510 s procesorem i7-6820HQ, grafickou kartou NVIDIA Quadro M1000M, RAM 32GB a dvěma SSD disky.


K jaké práci ho využíváš?

Ke klasické kancelářské práci, ale také k práci v AutoCADu.


Proč jsi se rozhodl pro tento model?

Jsem zvyklý na pracovní stanice s 15” displejem a numerickou klávesnicí. Nepotřebuji ho moc často přenášet, ale naopak je pro mě důležité, aby byl dostatečně výkonný a spolehlivý. Když jsem zahlédl v nabídce repasovaný, pár let starý Precision 7510 za zlomek původní ceny, nebylo co řešit.


Jsou na něm některé věci, které ti vadí?

Výhody této pracovní stanice (výkon, 15” displej) jsou vykoupeny nižší výdrží baterie. Při běžném používání vydrží notebook s novou baterií cca 3,5 hodiny. Maximálně 4.


Jaké notebooky jsi používal dřív?

Dříve jsem také měl pracovní stanici. Používal jsem HP Elitebook 8560w a ještě dříve jsem měl Lenovo T61.


Můžeš srovnat tvůj současný notebook s tím předchozím?

Oba notebooky jsou velmi dobře zpracované a ve své době byly velmi výkonné. Dell Precision 7510 je novější než HP Elitebook 8560w a z toho plynou výhody jako novější procesor a grafická karta. Precision má také lepší displej (možnost upgradu na 4K) oproti Full HD u Elitebooku. U HP jsem měl problém s nabíjecím konektorem, protože se časem uvolnil a byl zde horší kontakt při nabíjení.


Jaký notebook nejradši doporučuješ a proč?

Mám nějaké zkušennosti se všemi hlavními výrobci firemních notebooků. Na pracovní využití tedy nabízím především Lenovo, HP a Dell. Mám zkušennosti hlavně s pracovními stanicemi a umím zákazníkům poradit v tomto segmentu.

 


Ing. Petr Štorek

Dell Latitude 7490
Dell Latitude 7490

Jaký notebook nyní používáš a jak dlouho?

Macbook PRO M1 od roku 2021 a Dell Latitude 7490 od roku 2023. 


K jaké práci ho využíváš?

Oba notebooky hlavně k běžné kancelářské práci, k testování, úpravě fotografií a občas ke střihu videa a dále čím dál více ke komunikaci.


Proč jsi se rozhodl pro tento model?

Oba notebooky jsou menší 13” a 14” lehké, přenosné, mobilní notebooky s velmi dobrou výdrží na baterii a super výkonem. Dell 7490 má stále klasický síťový port LAN, HDMI port, USB A a C porty. 


Jsou na něm některé věci, které ti vadí?

Dell Latitude 7490 nemá tak dobrou čtečku otisků prstů jako třeba novější řady, nebo jako Macbook. 

Notebook Macbook PRO má pouze dva ThunderBolt porty (USB C) a JACK port 3,5mm a to vše ostatní se musí řešit reduckcemi nebo “vzduchem”.   


Jaké notebooky jsi používal dřív?

Macbook PRO předchozí generace a dále notebooky řady Dell Latitude a XPS. 


Můžeš srovnat tvůj současný notebook s tím předchozím?

Šlo o  generační výměny v rámci stejných řad. Rozdíly jsou hlavně ve vyšším výkonu a ve změně portů. Předchozí Macbook měl ještě HDMI port a USB A porty a čtečku SD karet. To bohužel novější PRO verze s M1 čipem nemá. Dell je v těchto firemních řadách notebooků konzervativní a tak po předchozích dobrých zkušenostech člověk ví do čeho jde. 


Jaký notebook nejradši doporučuješ a proč?

Nejraději doporučuji právě notebooky Dell řady Latitude pro běžnou kancelářskou práci a řadu Dell Precision pro výkonově náročnější práci. Dále rád doporučuji značku HP a její řadu EliteBook, nebo ZBook. Kdo má rád výrobky značky Apple, tomu rád doporučím Macbook Air nebo PRO.  

 

 

Bc. Ondřej Mikšovský


Dell Latitude 5490
Dell Latitude 5490

Jaký notebook nyní používáš a kdy jsi ho koupil?

Dell Latitude 5490, 14” FullHD, Core i5-8250U, 16GB RAM, 1GB SSD, Win 11 Pro

Kupoval jsem ho jako repasovaný v létě 2022. Byl v Grade A v moc pěkném stavu.


K jaké práci ho využíváš?

Notebook používám hlavně na kancelářské práce (LibreOffice, ThunderBird), programování (NetBeans, VS Code, WAMP), úpravu fotek a grafiky (Zoner XPS, Gimp, Capture One) a komunikaci (ZOOM, Skype, atd.)


Proč jsi se rozhodl pro tento model?

14” notebook je pro mě ideální kompromis mezi velikostí pracovní plochy a mobilitou. Často jezdím do zahraničí a notebook si vozím sebou, proto je pro mě důležité, aby byl snadno přenosný.

Chtěl jsem procesor s 8. generací Core, protože má oproti 7. generaci jednou tolik jader a je tam docela znatelný výkonnostní skok. Má skvělou podsvícenou klávesnici, perfektní, bytelné provedení.

Doma ho používám s dokovací stanicí a druhým LCD.


Jsou na něm některé věci, které ti vadí?

Trochu mě mrzí, že Dell u nových modelů už nemá dokovací konektor zespodu. Mám sice dokovací stanici do USB-C portu, ale to není tak pohodlné. Je tam další kabel navíc. 


Jaké notebooky jsi používal dřív?

Před tímto notebookem jsem měl Dell Latitude E6320 s Core i5-2520M, 8GB RAM, 120GB SSD, Win 10 Pro. Kupoval jsem ho někdy v roce 2015. Dobře mi sloužil tedy 7let. Byl spolehlivý a pořád ještě funguje. Mám ho stále jako záložní. 


Můžeš srovnat tvůj současný notebook s tím předchozím?

Latitude 5490 je o 6 generací novější, takže je určitě výkonnější. Má také znatelně lepší displej a větší výdrž na baterie. I když je 5490 14” notebook a E6320 jen 13,3”, je 5490 lehčí a přenosnější.

Ale ne vše je u novější generace lepší. E6320 měl lepší webkameru. Rozlišení kamery měli sice stejné, ale ta starší byla citlivější a v temnějším prostředí méně zkreslovala. Starší model měl také hardwarové tlačítka na ovládání hlasitosti. U novějšího se hlasitost ovládá jen funkčními klávesami.

A jak už jsem se zmínil, starší model měl dokování ze spodu.


Jaký notebook nejradši doporučuješ a proč?

Protože jsem dlouholetý uživatel notebooků Dell Latitude, tak nabízím nejraději ten. Latitude je prostě klasika na kterou se dá spolehnout. Reklamace jsou tam minimální. Díky osobním zkušenostem se značkou mohu zákazníkům i nejlépe poradit. Ale mám dobré zkušenosti i s konkurenčními Lenovo ThinkPad, HP EliteBook a Fujitsu Lifebook. Chápu, že jde většinou o osobní preference a zákazník který kupuje jednu značku u ní pravděpodobně zůstane.