10 tipů, jak se správně starat o počítač a notebook

2022-02-23 PocitaceZaBabku.cz
Když budete dbát na těchto 10 osvědčených tipů, váš počítač nebo notebook vám bude sloužit lépe a déle.

perfectly working notebook


Jak udržovat hardware?

1. Přenášejte a ukládejte notebook bezpečně

Když notebook přenášíte z místa na místo, nechytejte ho za displej, ale za základnu. Špatným úchopem může dojít k poškození displeje nebo pantů.

Na zavřený notebook nic nepokládejte. Žádné nádobí, knihy, a dokonce ani telefon. Displej by se tak mohl promáčknout nebo otlačit od klávesnice.

Když notebook převážíte, dbejte na to, aby na něj nic netlačilo. I zavřený notebook může trpět, když na displej v tašce tlačí například napájecí zdroj. Levné plastové notebooky jsou na takovéto zacházení mnohem citlivější, poškodit se mohou ale i odolnější manažerské notebooky.

 

2. Používejte přepěťovou ochranu

Přepěťová ochrana
Zásuvka s přepěťovou ochranou

Počítač je citlivý na výkyvy napětí a přepětí způsobené například bleskem ho může vážně poškodit. Zásuvka s přepěťovou ochranou stojí obyčejně pár stovek, ale může vám ušetřit tisíce za zničený počítač.

 

3. Počítač pravidelně čistěte od prachu

Zaprášené PC
Zaprášené PC je potřeba vyčistit.

Upozornění: otevírat notebook nebo počítač by měla jen osoba, která je k tomu dostatečně kvalifikovaná. Pokud je vaše zařízení ještě v záruce a neodborným zásahem dojde k jeho poškození, prodejce následnou reklamaci nemusí uznat!

Když se počítač zanese prachem, může se začít přehřívat a začne být hlučnější. Před tím, než počítač otevřete, vždy ho vypněte a odpojte od napájení vytažením kabelu ze zásuvky. Při čištění se nedotýkejte komponent. K čištění používejte například štětec. Dejte pozor, aby třením nevznikla statická elektřina, která může některé komponenty snadno zničit. Pokud používáte vysavač, nedotýkejte se základní desky. Statická elektřina může vznikat i prouděním vzduchu do vysavače.

 

4. Nechte počítač "dýchat"

Dbejte na to, aby větrací otvory počítače nebo notebooku nebyly zakryté. Když počítač někam umísťujete, podívejte se, kde jsou větrací otvory, a dbejte na to, aby u těchto otvorů byl prostor a vzduch tak mohl volně proudit dovnitř nebo ven. U notebooků jsou větrací otvory zpravidla zespodu, proto je dobré mít notebook položený na tvrdém podkladu. Pokud notebook položíte například na klín, na deku nebo jiný měkký materiál, větrací otvory nebudou průchodné a notebook se bude více zahřívat.

 

5. Pozor na tekutiny u notebooku

Politá klávesnice
Vylitá káva má na svědomí hodně zničených notebooků

Velké množství notebooků je poškozeno tím, že se do klávesnice vylije nějaká kapalina. Nejlepší je si k notebooku nedávat žádné pití nebo tekutiny. Některé notebooky mají klávesnici odolnou proti polití. Ani tento typ klávesnice ale nesnese všechno a pokud je tekutiny hodně, může se poškodit i takovéto zařízení.

Pokud už k polití klávesnice dojde, notebook hned vypněte, odpojte od napájení, vyndejte baterii a nechte dobře vysušit. Notebook nespouštějte, dokud může být uvnitř zbytková vlhkost.

 

6. Pozor na extrémní okolní teploty a vlhkost

Provozní teploty notebooku jsou obvykle v rozmezí 0 až 35 °C, ale podle modelu se můžou lišit. Jak je na tom váš notebook, to zjistíte z jeho specifikace. Některá zařízení splňují normy MIL-STD na extrémní teploty a mohou pracovat až do -21°C. Jiné zase mohou mít problémy už u teplot blízkých nule.

V praxi často dochází k poškození zařízení tak, že se přepravuje při velmi nízkých venkovních teplotách a pak se zapne hned po umístění do teplé místnosti. Prudká změna teplot způsobí, že se uvnitř vysráží vlhkost a ta může notebook nebo počítač při spuštění poškodit. Pokud tedy přepravujete elektroniku při nízkých teplotách, měli byste myslet na to, že je potřeba zařízení nejprve nechat několik hodin temperovat při pokojové teplotě a spustit ho, až když nehrozí, že je uvnitř nějaká zbytková vlhkost. Obvykle se doporučuje temperace po dobu 8 hodin.

 

 

Jak může pomoct software?

7. Hlídání stavu disku pomocí SMART

Většina pevných disků má zabudovaný takzvaný SMART (Self Monitoring And Reporting Technology). Tento systém měří některé hodnoty disku a podle nich dokáže předpovídat blížící se kolaps disku. Existuje mnoho utilit, které dokáží tyto informace z disku přečíst a upozorní vás, když se blíží nějaký problém. Jednou z těchto utilit je například CrystalDiskInfo, který je k dispozici zdarma.

 

8. Teplota komponent

Výše zmiňovaný program měří mimo jiné i teplotu disku. Kromě disku je dobré hlídat teploty i u dalších komponent, například CPU a grafiky. Pokud se některá komponenta přehřívá, může to snížit její životnost. Na vysoké teploty je citlivá zejména grafická karta. Vyšší teplota může být způsobená například tím, že počítač nebo notebook je zanesený prachem, jsou ucpané některé větrací otvory nebo je vyschlá teplovodná pasta na chladičích. Teplotu jednotlivých komponent můžete měřit například programy Core Temp nebo CPUID HW monitor. Oba programy jsou v základní verzi k dispozici zdarma a upozorní vás, když je teplota některé komponenty kritická. Pokud se počítač dlouhodobě přehřívá, často pomůže, když ho vyčistíte a přepastujete chladiče.

 

9. Korektní vypnutí počítače

Pro vypnutí počítače ve Windows používejte vypnutí pomocí Start menu. Pokud vypnete běžící počítač odpojením od napětí, může dojít ke ztrátě dat a k poškození Windows. Počítač už dokonce nemusí příště naběhnout. Jestliže od počítače odcházíte jen na kratší dobu, používejte místo vypnutí režim spánku. Ten je také dostupný z menu Start ve Windows.

 

10. Data si zálohujte

Důležitá data si pravidelně zálohujte. Můžete si nastavit zálohování do cloudu, na externí disk nebo ideálně na NAS disk. Zálohování si nastavte automatické, jinak na něj budete zapomínat. Ve Windows můžete použít nějaký zálohovací software, například SyncBackFree.