Lenovo ThinkPad T430 - manažer bez kompromisů - recenze

2016-10-12 pocitacezababku
Notebooky Lenovo řady T patří k největším legendám mezi manažerskými notebooky. Je to vlajková loď Lenova. Model ThinkPad T430 je rozhodně důstojný následovník oblíbeného ThinkPadu T420. Kromě vyššího výkonu přináší také vyšší odolnost a chiclit klávesnici. Čtěte více v následující recenzi.

Lenovo thinkpad T430

Pokud mluvíme o manažerských noteboocích, Lenovo ThinkPad řady T je asi nejklasičtější zástupce. Jedná se o vlajkovou loď pracovních business notebooků. Vyniká vysokou odolností a mobilitou. Lenovo ThinkPad T430 byl uveden na trh v roce 2012 a je to přímý konkurent Dellu Latitude E6430 a HP EliteBook 8470p. Po převzetí IBM divize notebooků firmou Lenovo jsme byli všichni zvědaví, jestli nové ThinkPady od Lenova neztratí na kvalitě provedení. Model ThinkPad T430 je dalším důkazem, že notebooky této řady si drží stále svůj vysoký standard i pod logem čínského Lenova.

Provedení a konstrukce

Lenovo thinkpad T430 zespodu

ThinkPad T430 je odolný, precizně vyrobený notebook s robustní konstrukcí. Zachovává stále stejné hranatý tvary jako jeho předchůdci. Dostupný je jen v černém provedení. Změnu designu by dlouhodobí uživatelé ThinkPadů nesli asi hodně nelibě. I když konkurenční modely od Dellu a HP několikrát zcela přepracovali konstrukci a vzhled, design ThinkPadů prochází napříč generacemi jen drobnými evolučními změnami. Práce s ním je pak maximálně pohodlná a efektivní.

Zadní strana víka má na dotek příjemný pogumovaný povrch, jinak je šasi matně černé. Kostra notebooku využívá osvědčený RollCage, což je hořčíkový rám, který dodává notebooku potřebnou pevnost a odolnost a zároveň je lehký. Kovové panty u displeje jsou také stejné jako u předchozích modelů.

Váha notebooku s 6článkovou baterií je 2,166kg.

Klávesnice

Změny doznala klávesnice. Nejedná se už o tradiční klávesnici, která se co nejvíce přibližovala klasickému počítači, ale tento model podlehl trendu a přešel na chiclet klávesnici. Dále zmizely některé funkční klávesy, jako je Pause, jiné se přesunuly na jiné místo. Co se týče tvaru, klávesy si i tak uchovávají oblinu na spodní straně. I když došlo k této změně, jedná se stále o jednu z nejlepších klávesnic na trhu. Překvapivě rychle si na ni zvyknete. Psaní na ní je dokonce tišší.

Jak už bývá zvykem, i tento model je vybaven lampičkou ThinkLight na horní části displeje, nově je ale možné koupit i model s podsvícením klávesnice. Lampička ThinkLight je zřejmě lepší při práci v úplné tmě, protože svítí jen na klávesnici a tolik neoslňuje. Podsvícení najde možná lepší uplatnění v pološeru.

ThinkPad T430 klávesnice

Displej

Notebook je dostupný jak s displejem s rozlišením HD 1366x768px, tak i v rozlišení HD+ 1600x900px. Oba displeje využívají TN matrici a LED podvícení. Displeje jsou dobré pro kancelářskou práci. Pro náročnější zpracování grafiky není TN technologie nejlepší, především kvůli méně věrnému podání barev. Co se týče jasu, displej je dobře čitelný i venku.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Hlučnost u Lenova ThinkPad T430 je bez zátěže téměř neznatelná. Zvláště v konfiguraci s SSD diskem není slyšet téměř nic. Při plném zatížení se spustí ventilátory a hlučnost systému se vyšplhá na maximální hladinu 38,2 dB. Tím se T430 stává jedním z nejtišších notebooků na trhu. O malinko ho předčí snad jen předchozí model Lenovo ThinkPad T420.

Průměrná teplota naměřená na povrchu notebooku bez zátěže je 31 °C. Při zátěži se teplota vyšplhá až na 46°C. Nejvyšší teplota byla naměřena na levé straně palmrestu. Měření bylo provedeno během letního období, tedy při teplotách okolí 25°C. Pracovní teplota notebooků ThinkPad je o něco vyšší než u konkurence. Je to daň za extrémně tichý chod notebooku.

Výdrž s 6článkovou baterií při aktivované wifi a průměrném jasu displeje dosáhla 6 a půl hodiny. S minimálním jasem a vypnutou Wifi se výdrž vyšplhala na 9 hodin 45 minut. K notebooku se dá připojit ještě druhá baterie do UltraBay slotu místo optické mechaniky a hlavní baterie je možné vyměnit za velkokapacitní 9článkovou. Pak se prý podle údajů výrobce vyšplhá výdrž až na úžasných 30 hodin.

Lenovo ThinkPad T430 - konečný verdikt

ThinkPad T430 porty

Na manažerský notebook této třídy jsou kladené vysoké požadavky. Model ThinkPad T430 úspěšně navazuje na předchozí model Lenovo ThinkPad T420. Uchovává si klasický design a špičkovou kvalitu zpracování. Oproti modelu T420 je vybaven novější, třetí generací procesorů Intel Core. Chipset Intel QM77 přináší nové možnosti a technologie, které T430 řádně využívá. Je vybaven například dvěma porty USB 3.0. Změnu doznala klávesnice. Pro mnoho uživatelů byla klasická klávesnice ThinkPadů řady T jeden z hlavních důvodů, proč koupit notebook. Byla opravdu výborná, možná dokonce nejlepší ze všech notebookových klávesnic. Lenovo se změnou na modernější chiclet klávesnici pustil na tenký led. Zdá se ale, že nová klávesnice je stejně dobrá jako ta v předchozích modelech. Přináší navíc možnost podsvícení.

Co se týče zvukového výstupu, nejedná se o špičku. U pracovních notebooků to není priorita. Novinkou je systém Dolby, který přece jen přináší lepší podání než u předchozích modelů. Pro přehrávání videí a prezentací je zvukový výstup dostatečný.

 

Klady Zápory
+ pevná odolná konstrukce - jen průměrný displej
+ USB 3.0 - méně kvalitní integrované reproduktory
+ excelentní klávesnice - vyšší provozní teplota
+ velmi nízká hlučnost  
+ dlouhá výdrž na baterie  
+ výkon