Jaké jsou rozdíly mezi HDD, SSD a SSHD? Který je pro vás nejlepší?

2019-02-22 PocitaceZaBabku.cz
Pevný disk patří v počítači mezi základní komponenty. Slouží k ukládání, čtení a mazání dat. V současné době používáme tři základní typy pevných disků. Jsou to HDD (hard disk drive), SDD (Solid State Drive) a SSHD (Solid State Hybrid Drive). Jaké jsou mezi nimi rozdíly a který z nich je nejlepší pro vás? Na to se pokusíme odpovědět v tomto článku.

SSD

Magnetický pevný disk HDD

Tento disk je nejvýhodnější, když chcete levně uložit větší množství dat. HDD jsou pomalejší než ostatní typy disků. HDD

Magnetický pevný disk ukládá data na kotouč pokrytý magnetickou vrstvou. Data spravuje pomocí mechanických čtecích hlaviček, které se pohybují nad povrchem magnetického disku. Jedná se o technologii vyvíjenou už od roku 1956 a to je hlavní důvod, proč je u tohoto disku nejlepší cena na 1GB uložených dat. HDD mohou navíc nabídnout největší kapacity. Pokud tedy archivujete větší množství dat, ke kterým nepotřebujete rychlý přístup, toto je ideální volba.

Rychlost HDD závisí mimo jiné na rychlosti otáčení magnetického kotouče. 2,5" disky, které se zpravidla dávají do notebooků, mají rychlost otáčení 5400 otáček za minutu, 3,5" disky mívají nejčastěji 7200 otáček za minutu. Nejrychlejší disky s 10 000 otáčkami a 15 000 otáčkami se obvykle používají v serverech.

Jak je to se spolehlivostí HDD disků? Na jednu stranu jsou náchylnější na mechanické poškození. Pokud disk například spadne na zem, můžou se poškodit hlavičky disku a data jsou pak ztracena. Na druhou stranu, pokud se magnetický disk blíží ke konci své životnosti, zpravidla neodejde okamžitě. Navíc pokud jsou data na disku opravdu hodně cenná, dají se specializovanými postupy zachránit i u mechanicky poškozených disků. U všech disků platí, že je dobré si hlídat hodnoty SMART, které upozorní na blížící se kolaps disku. Když disk začne hlásit problém, zpravidla máte čas přesunout data na nový disk.

Výhody:

  • Velké kapacity
  • Nízká cena za GB
  • Životnost magnetických disků je delší

Nevýhody:

  • Mechanické části disku jsou náchylné k poškození
  • Větší spotřeba
  • Větší hlučnost
  • Jsou pomalejší než SSD

 

SSD disky

Tento disk je ideální pro operační systém a všude tam, kde je potřeba rychlý přístup k datům. SSD

Tento disk neobsahuje žádné mechanické části. Způsob ukládání je podobný jako u USB flash disku. S tím rozdílem, že SSD má větší kapacitu a je rychlejší. Data se ukládají stejně jako u flash disků do paměťových chipů. Disk tedy není náročný na mechanické poškození a je naprosto tichý.

Hlavní výhodou SSD disků je jejich rychlost. Projeví se především při startu operačního systému. Teoretické rychlosti čtení a zápisu jsou 10x až 100x vyšší než u klasického HDD. V reálu je rozdíl rychlosti nižší. Pro praktické srovnání: pokud Windows 10 nastartuje na PC s HDD za 30 sekund, na stejném PC s SSD nastartuje systém přibližně za 10 sekund.

SSD disky se vyrábí v různých provedeních. Do notebooků se používají nejčastěji SSD s rozměrem klasíckého 2,5" HDD nebo disky v provedení M.2. Rozdíl může být také v řadiči. Nejčastěji používaný SATA III dosahuje přenosových rychlostí až 600MB/s. Novější standard NVMe je navržen speciálně pro SSD a dokáže naplno využít jejich možnosti. Pro srovnání dosahuje přenosových rychlostí až 3500MB/s.

Životnost SSD disků je dána omezeným počtem zápisů do paměťové buňky. Zatímco u magnetického disku není množství přepisů není fyzikálně omezené, u SSD se každým přepisem porušuje izolátor mezi paměťovými buňkami a buňky pak nedokáží udržet elektrický náboj. Podle použité technologie má každá buňka životnost jen několik tisíc cyklů zápisu. SLC buňky vydrží přibližně 100 000 přepisů, eMLC 30 000, MLC 10 000 a TLC jen asi 1000 až 5000 přepisů. Pro zvýšení životnosti disk pak používá různé algoritmy, aby se disk opotřebovával rovnoměrně a neodešly jako první ty buňky, kde jsou nejčastěji přepisovaná data. SSD má také k dispozici volnou paměť, kterou používá k náhradě nefunkčních buněk. Čísla limitovaného počtu zápisů mohou vypadat hrůzostrašně, v praxi to ale tak strašné není. Podle testů na webu techreport.com 240GB disky stále fungují i po zápisu 100TB a některé i po zápisu 200TB dat. Na mém notebooku, který má 120GB SSD a běží každý den cca 8 hodin, mám po třech letech přepsáno cca 20TB dat a kondice disku je na 96%. V praxi se také projevuje, že disky s technologií TLC, jako například Samsung 840 Series, jsou po tomto zápisu v podstatně horší kondici než disky MLC. Například Corsair Neutron GTX 240GB nebo Kingston HyperX 3K  měl 100% kondici i po zápisu 200TB dat.

Výhody:

  • Rychlost
  • Nemá mechanické části, které by byly náchylnější k poškození
  • Menší spotřeba
  • Je naprosto tichý

Nevýhody:

  • Je dražší
  • Momentálně mají SSD menší kapacity
  • Omezená životnost

SSHD disky

Hybridní SSHD disky kombinují vlastnosti obou dvou světů. Disk má jak SSD část pro rychlý přístup k datům, tak i HDD část pro vyšší kapacitu. SSHD

SSHD disky se skládají z menšího SSD disku s kapacitou několika GB a z magnetického HDD, který tvoří větší část diskové kapacity. SSHD disk má zabudovaný řadič paměti a sám rozděluje a zapisuje data podle toho jak často jsou používána. Po instalaci systému je rychlost prvního bootu poměrně pomalá. Po několika nabootováních už disk vyhodnotí systémové soubory jako často používané, přesune je na SSD část a další čas naběhnutí systému se už blíží klasickému SSD disku.

Výhody:

  • Vynikající kombinace kapacity, rychlosti a ceny

Nevýhody:

  • Mechanickou část je náchylná k poškození
  • Vyšší spotřeba
  • Vyšší hlučnost