Jak připojit monitor k počítači?

2022-10-25 PocitaceZaBabku.cz
Jak připojit LCD monitor k počítači nebo notebooku? Možností je skoro vždy více. Poradíme vám, jak zvolit tu nejlepší a jak se vyhnout problémům s nekompatibilitou.

LCD monitory
LCD připojené k notebooku

Připojení monitoru může být někdy otázkou pár sekund. Připojíte dodané kabely k LCD a k PC a v ideálním případě po zapnutí vše funguje. Ale často se stane, že LCD po zapnutí zobrazí chybovou hlášku nebo nezobrazí nic. Nebo se nám ani nepodaří počítač s LCD propojit, protože nemáme správný kabel. Zvláštní kapitolou je připojování monitorů ve vysokém rozlišení a s vysokou frekvencí. V takovém případě je dobré se trochu seznámit s tím, jaké druhy konektorů a kabelů existují a jaké jsou jejich limity. Podrobný přehled najdete v tomto článku.


Druhy konektorů

HDMI, DVI, VGA
HDMI, DVI-I, VGA (D-Sub)


VGA (D-SUB)

VGA konektor je 15pinový D-SUB konektor. Obyčejně má modrou barvu a obsahuje 15 pinů ve třech řadách. VGA konektor se objevil poprvé už v roce 1987 v IBM PS/2. Přenos signálu probíhá analogově. Konektor byl původně navržen pro analogové CRT monitory, ale přežil i do digitální éry LCD monitorů. U LCD se signál převádí z digitální podoby v počítači do analogové a pak zase z analogové do digitální v LCD monitoru. Při převodu signálu dochází logicky ke ztrátě kvality a signál je náchylnější k rušení. Přesto je signál z VGA obyčejně dostatečně kvalitní. S VGA konektorem se běžně setkáváme i dnes. Některé notebooky a počítače jsou vedle digitálních konektorů vybaveny i VGA. Je to kvůli kompatibilitě se staršími projektory a monitory.
Maximální teoretické rozlišení, které je možné přenášet po VGA kabelu, je 2048x1536 na 85Hz. V praxi je VGA konektor použitelný do rozlišení FullHD.
V dnešní době doporučujeme používat modernější digitální konektory a nechat odejít VGA na zasloužený odpočinek.


DVI

Konektor DVI nahradil starší VGA v roce 1999, tedy v době, kdy se začínaly používat LCD monitory a vznikla potřeba přenášet videosignál digitálně. Standard DVI je jediný videokonektor, který podporuje jak digitální, tak i analogový přenos. Setkáváme se běžně s těmito třemi druhy DVI konektorů:
  • DVI-A - podporuje jen analogový přenos signálu
  • DVI-D - podporuje jen digitální přenos signálu
  • DVI-I - podporuje jak digitální, tak i analogový přenos
Některé DVI ještě podporovaly takzvaný Dual link, kterým bylo možné přenášet digitální data až do rozlišení 3840x1400 při 30Hz (FullHD rozlišení zvládá DVI DualLink při 144Hz). DVI single link pak končí na 2560x1600px při 30Hz (FullHD při 60Hz).
Konektor DVI už má také své za sebou a jeho podpora je nízká.


HDMI

HDMI je spolu s DisplayPortem současný standard. Oba konektory jsou navržené podobně, používají stejný protokol, většinou umí spolu s videosignálem přenášet i zvuk a je možné je vzájemně konvertovat jen pomocí pasivních členů. V praxi to znamená, že je možné použít levné redukce mezi HDMI, DP i starším DVI.
HDMI je obecně vhodnější pro domácí využití. Například pro propojení herních konzolí a TV. HDMI od verze 1.4 podporuje technologii ARC (Audio Return Chanel), která umožňuje přenos signálu z TV do domácího kina se zvukem 5.1. Od HDMI verze 2.1 je podporován i 7.1 zvuk a Dolby Atmos a DTS:X.
Momentálně existuje pět typů HDMI konektorů.
  • Type A klasický 19pinový konektor v plné velikosti. Používá se od verze HDMI 1.0
  • Type B konektor dual-link s 29 piny. HDMI ve verzi 1.3 je rychlejší než HDMI 1.0 s konektorem typu B dual-link, proto se už od srpna 2021 tento konektor v nových zařízeních nepoužívá.
  • Type C mini verze 19pinového HDMI. Používá se od specifikace HDMI 1.3
  • Type D mikro verze 19pinového HDMI. Používá se od specifikace HDMI 1.4
  • Type E konektor se zámkem určený pro automobilový průmysl. Je odolný proti vlhkosti, nečistotám a otřesům. Používá se od specifikace 1.4


Přehled rozlišení a frekvencí, které zvládají jednotlivé verze HDMI

Verze Uvedení Max. šířka pásma Gb/s Max. rozlišení Označení kabelu
HDMI 1.0 2002 3,96 FullHD / 60Hz HDMI Standard
HDMI 1.1 2004 3,96 FullHD / 60Hz HDMI Standard
HDMI 1.2 2005 3,96 FullHD / 60Hz HDMI Standard
HDMI 1.3 2006 8,16 4K / 30Hz HDMI High Speed
HDMI 1.4 2009 8,16 4K / 30Hz HDMI High Speed
HDMI 2.0 2013 14,4 4K / 60Hz HDMI Premium certified cable
HDMI 2.1 2017 42 4K / 120Hz, 8K / 60Hz HDMI Ultra High Speed


DisplayPort (DP)

DisplayPort
DisplayPort
DisplayPort je zaměřený především na profesionální IT zařízení. S DisplayPortem se setkáváme tedy především v manažerských noteboocích a počítačích. Od verze 1.2 možňuje takzvaný Daisy Chain pro připojení více monitorů. To znamená, že k počítači můžete připojit pomocí DP jen jeden LCD a další LCD se pomocí DP připojí k předchozímu. Výhodou je, že od PC jde jen jeden kabel a signál se pak předává dál mezi LCD. Takto můžete připojit až 4 nebo v některých případech i 6 monitorů.
DisplayPort je zpravidla lepší nejen pro profi business využití, ale i na hraní PC her. DP například narozdíl od HDMI podporuje technologii nVidia G-Sync.
Displayport používá konektory:
  • Standardní DisplayPort 20pinový konektor, který se obvykle objevuje v PC. Používá se od specifikace 1.0
  • miniDP 20pinový konektor ve zmenšené verzi. Používá se od standardu 1.2.
  • MicroDB byl uvedený v roce 2014 a je navržený pro ultrapřenosná zařízení jako jsou telefony a tablety
  • USB C videosignál standardu DP je možné vést i USB-C kabelem.

Přehled rozlišení a frekvencí, které zvládají jednotlivé verze DisplayPort

Verze Uvedení Max. šířka pásma Gb/s Max. rozlišení
1.0 2006 8,64 FullHD / 144Hz, 4K / 30Hz
1.1 2007 8,64 FullHD / 144Hz, 4K / 30Hz
1.2 2010 17,28 4K / 60Hz, 5K / 30Hz
1.3 2014 25,92 8K / 30Hz, 4K / 120Hz
1.4 2016 25,92 8K / 30Hz, 4K / 120Hz
2.0 2019 77,37 8K / 85Hz, 4K / 240Hz
2.1 2022 77,37 8K / 85Hz, 4K / 240Hz


Jak připojit k monitoru počítač nebo notebook

Vlastní připojení počítače a monitoru je už jednoduché. Zkontrolujte tyto body:

  1. Zjistěte si, jaké konektory máte v PC a jaké v monitoru, a propojte odpovídajícím kabelem.
  2. Pokud je počítač nebo notebook vybaven jinými konektory než váš monitor, můžete většinou použít redukci.
  3. Pokud připojujete LCD monitor ve vysokém rozlišení, musíte jednak zkontrolovat verzi konektoru podle výše uvedených tabulek, a také je potřeba, abyste vybrali vysokorychlostní kabel, který podporuje přenos s dostatečnou šířkou pásma.
  4. Pokud připojujete počítač, který má kromě integrované grafiky i externí, dávejte pozor, abyste k monitoru nepřipojili výstup z té integrované. Ta se po připojení externí grafiky deaktivuje a z počítače by do monitoru nešel žádný signál.

Pokud po připojení externího LCD k notebooku nejde obraz, bude ještě potřeba nastavit promítání. We Windows 10 se to dělá stisknutím kláves Win + P. Pak si zvolíte, jestli chcete, aby na druhém monitoru byla stejná plocha jako na notebooku, nebo jestli chcete použít jen externí LCD, případně jestli chcete použít rozšířenou plochu, to znamená, že budete moci mezi monitory přejíždět myší a zobrazovat na každém z nich jiný obsah.


Jak připojit k počítačí dva a více monitorů

V případě, že počítač nebo notebook má víc než jeden výstup, je situace jednoduchá. Každý monitor připojíte pomocí odpovídajícího kabelu.
Pokud je k dispozici jen jedno HDMI, bude potřeba HDMI splitter. Při výběru splitteru si hlídejte rozlišení, které splitter podporuje, a verzi HDMI, kterou máte v počítači nebo notebooku. Kdyby se jednalo o starší verzi HDMI, nemusí mít dostatečnou šířku pásma pro přenos signálu pro dva monitory.
Pokud připojujete zařízení s více než jedním monitorem pomocí DisplayPortu, ať už pomocí konektoru DP, miniDP nebo USB-C, můžete buď použít splitter, nebo pokud to umožňuje monitor, propojit první monitor s výstupem z grafiky počítače nebo notebooku a další monitor připojit pomocí Daisy-Chainu k výstupu z předchozího monitoru.
Místo splitteru je možné použít také dokovací stanici s videovýstupy.