Jaké jsou rozdíly mezi integrovanou grafikou, herními grafikami Geforce a Radeon a profesionální grafikou Quadro nebo Fire?

2019-06-25 PocitaceZaBabku.cz
Grafická karta je neoddělitelnou součástí dnešních počítačů. V tomto článku vám pomůžeme zorientovat se ve světě grafik. Jaký je rozdíl mezi integrovanou grafikou, herní grafikou a profesionální grafikou?

GeForce
Grafika GeForce v notebooku

Integrované grafické karty

Integrované grafické karty jsou určeny pro nenáročné až středně náročné aplikace, jsou integrované v chipsetu, nemají vlastní paměť. Pro grafické operace využívají část paměti RAM. Nejčastěji se setkáváme s grafikami Intel HD Graphics. Bez problémů zvládají kancelářské aplikace, přehrávání filmů, internet a mnoho dalšího. Pokud nepoužíváte počítač nebo notebook k hraní her nebo na grafické práce, bude vám stačit tato grafika. Výhodou je její nízká cena a malá spotřeba. To přijde vhod především u notebooků.
Výkonově někde mezi grafikami Intel HD Graphics a herními grafikami je řada Intel Iris Graphics a Intel Iris Pro Graphics. Intel Iris Graphics je určena jen pro notebooky, verze Pro je i pro počítače. Verze Pro zvládne i středně náročné hry.

AMD APU

Na trhu se můžeme setkat s grafikami integrovanými v procesoru. Je to doména především AMD. Oproti sdíleným grafikám Intel HD Graphics není grafika v chipsetu, ale přímo na jednom chipu s procesorem. Tím pádem sdílí s procesorem paměti cache a vnitřní sběrnici. V praxi jsou tyto grafiky rychlejší než sdílené grafiky Intel a jsou cenově dostupné. Výkonově jsou asi nejblíže samostatným grafickým kartám. Pro náročnější hry je ale potřeba zainvestovat do herní grafiky.

Herní grafické karty

Plný zážitek z hraní vám přinesou herní grafiky s vlastní grafickou pamětí. Na trhu se nejčastěji můžeme setkat s grafikami nVidia Geforce GT nebo GTX a AMD Radeon. Obě firmy nabízí špičkové výkonné karty a obě si našly své příznivce. nVidia má momentálně prvenství co se týče žebříčku výkonu, AMD nabízí obvykle trochu lepší poměr výkon/cena u nejprodávanějších grafik.

Profesionální grafické karty

V oblasti CAD a CAM a profesionální grafiky se používají nejčastěji grafické karty nVidia Quadro a Titan nebo AMD FirePro. Mají homologaci na CAD programy, a tak se vyhnete problémům s nekompatibilitou. Jejich cena je obyčejně mnohonásobně vyšší než cena herních grafik. Používají se v pracovních stanicích a jsou určeny například pro CAD, vizualizace a zpracování videa.

Jaký je rozdíl mezi nVidia GeForce GTX a nVidia Quadro?

Pokud srovnáte výkon FPS herní grafiky např. nVidia geForce s profesionální grafikou např. Quadro, zjistíte, že v herních testech je GeForce rychlejší. Proč tedy investovat do mnohonásobně dražší grafiky Quadro, která navíc používá stejné jádro jako GeForce a v herních testech nedosahuje výsledků GeForce? Důvodů je více.
Zatímco u herních grafik jde hlavně o vysoký počet snímků za sekundu, případně o rychlost vykreslování textur, u profikaret jde také o kvalitu výstupu. Kvalitu ovlivňuje například počet bitů, s kterými se scéna počítá. Zatímco u her je jedno, jestli je občas v obraze nějaká nepřesnost nebo chyba, u profesionálních vizualizací a modelů na tom může hodně záležet. A tak profesionální grafiky umožňují počítat scénu s přesností 64 bitů (DoublePrecision), jsou pro tuto šířku slova optimalizované a jsou v testech s 64 bitovým slovem mnohonásobně rychlejší než herní grafiky.
Profesionální grafiky jsou dále vybaveny funkcemi pro detekci a opravu chyb. Například nVidia Tesla je schopná detekovat chybu ve dvou bitech a opravit jeden chybný bit. Chyby v bitech paměti nejsou tak neobvyklé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Při zpracování grafiky se pracuje stále s obrovskými toky dat a pravděpodobnost výskytu chybného bitu je vyšší. Některé karty podporují ECC technologii pro opravu chyb paměti.
geforce nebo quadro
Srovnání datailu vykresleného procesorem a profesionální grafikou Quadro.
Profigrafiky se neliší jen kvalitnějším výstupem, ale v programech typu CAD, kde se pracuje s polygony a stínováním, jsou i výrazně rychlejší. Herní grafiky se oproti tomu zaměřují spíše na vykreslování textur a vysoký FPS.
Jak už jsme zmínili, profesionální grafiky mají homologace přímo pro konkrétní software a výrobce nabízí mnohem lepší uživatelskou podporu než u herních karet. Za zmíňku stojí také podpora OpenGL rozhraní, které je spolehlivější a přesnější, a proto je využívané v profi aplikacích.
Dalším přínosem, který oceníte především při zpracovávání videa a fotek, je výstup na LCD v 10bitové kvalitě. Můžete tedy přímo pracovat s mnohonásobně větší barevnou paletou než je tomu u herních grafik.