Dell Latitude E6400 - recenze

2012-10-30 Ondřej Mikšovský
Modely Dell Latitude patří spolu s Lenovo Thinkpad ke klasickým zástupcům business třídy. Jsou určeny náročným uživatelům. Nyní se podíváme podrobněji na jednoho zdařilého zástupce této kategorie - na model Dell Latitude E6400.

Notebook Dell Latitude E6400

Design a provedení

Designově má Latitude E6400 blíže k Thinkpadům od Lenova než k předchozí generací Latitude D6x0. Dell Latitude E6400 vyniká hranatějším designem. Jak je u manažerské třídy obvyklé, nehonosí se žádnými extravagancemi. Jde o jednoduchý a velmi funkční design. Tělo notebooku je vyrobeno z hořčíkových slitin a k robustní odolné konstrukci přispívají také kovové panty. Kvalitou zpracování a odolností značně převyšuje plastové lowendy a troufám si říci, že je odolnější než předchozí řada Latitude D.

Displej a grafika

14" širokoúhlý displej je dostupný s rozlišením WXGA (1280x800px) a WXGA+ (1440x900). Špičkový, ve všech směrech nadprůměrný, displej s rozlišením WXGA+ je Ultrasharp s LED podsvícením. Displeje s rozlišením WXGA existují s i bez LED posvícení. I slabší WXGA displeje jsou dostatečně jasné pro práci venku.

Grafická karta je v notebooku buď integrovaná Intel GMA 4500MHD nebo nVidia Quadro NVS 160M. Integrovaná grafika zvládá v pohodě běžné aplikace a dokonce i přehrávání filmů v HD kvalitě. Na hry nebo graficky náročnější aplikace notebook s touto grafickou kartou nestačí. nVidia Quadro odpovídá v oblasti 3D her přibližně herní grafice Radeon HD6310 (1698 bodů v 3D Mark06). V testu Cinebench R10 dotahuje herní grafiku nVidia GeForce 410M. (2923 bodů). Notebook s grafikou nVidia Quadro samozřejmě není jako business notebook určený pro hraní her, ale spíše pro CAD a podobné grafické aplikace. Přesto si na něm můžete spustit i jednodušší hry. Výkonnější grafika má samozřejmě vyšší spotřebu. Pokud výkon grafické karty nevyužijete, sáhněte radší po úspornější integrované grafice. Notebook pak vydrží déle při provozu na baterie.

Výkon a výbava

Notebook pohání dvoujádrový procesor Intel Core2Duo s frekvencí až 2,8GHz. Brzdou notebooku určitě nebude.

Jako volitelnou výbavu dostal notoebook do vínku webovou kameru. Ta není u business notebooků zcela běžným zařízením. Kromě běžných portů (4xUSB 2.0, VGA, RJ-45, sluchátka a mikrofon) na těle notebooku najdeme také firewire, dokovací konektor, eSATA a čtečku karet 5v1.

Občas se může hodit funkce, která umožní nechat napájet jeden USB port i při vypnutém notebooku. Můžete tak z vypnutého notebooku nabíjet telefon nebo GPS navigaci.

Baterie

baterie pro Dell E6400

Notebook Dell Latitude E6400 vyniká dlouhou výdrží na baterie. S 9článkovou baterií se výdrž notebooku vyšplhá až na 4 a půl hodiny. S přídavnou baterií uvádí Dell až 19 hodin provozu.

Závěr

Klady:Zápory:

+ bytelná konstrukce s magnéziovým krytem

+ výborná výdrž na baterie

+ výkon

- tišší reproduktory

 

 

Celkové hodnocení 9/10

Aktuální nabídka Dell Latitude E6400