Srovnávací recenze Dell Latitude E6440 vs Dell Latitude E7440

2019-01-26 PocitaceZaBabku.cz
V tomto článku bychom vás rádi seznámili s dvěma notebooky od Dellu. Nejedná se o klasickou recenzi, ale spíš o srovnání těchto dvou špičkových modelů a výčet hlavních rozdílů. Pomůžeme vám vybrat ten spravný model pro vás.

Základní rysy Dell Latitude E6440

Dell Latitude_E6440

Spolehlivost a dobré zabezpečení dat, to jsou pravděpodobně dva nejdůležitější požadavky, které jsou kladeny na manažerské notebooky. Řada Latitude má v tomto velmi dobrou pověst a Dell Latitude E6440 oba požadavky splňuje výborně.

Co se týče bezpečnosti, je notebook vybaven TPM modulem, Dell Data Protection s čtečkou otisků, Dell Control Vault, který umožňuje oddělené ukládání hesel a přihlašovacích údajů do HW chipu, Kensington zámkem a mnoha dalšími technologiemi, které zabezpečují data proti krádeži a zneužití. Ke spolehlivosti notebooků hodně přispívá pevné odolné kovové tělo a precizní zpracování. Vrchní kryt je vytvořený z anodizovaného hliníku, spodní vana je magnéziová s práškovaným povrchem. Notebook splňuje normu odolnosti MIL-STD-810G. Vnitřek má okolo klávesnice pogumovanou úpravu.

Notebook váží asi 2,1 kg a tloušťku má 3,1cm.


Konektivita

U notebooku potěší 4 USB porty ve verzi 3.0. Dva jsou po pravé straně, jeden je umístěn zleva a jeden zezadu. Externí monitor můžete připojit přes HDMI nebo VGA port. DisplayPort u tohoto notebooku chybí. Z pravé strany je dokovatelná DVD mechanika. Z dalších portů tu máme 3,5“ jack (kombinuje sluchátka i mikrofon v jednom portu), síťový konektor RJ-45, čtečku karet, SmartCard čtečku a samozřejmostí je i dokovací konektor zespodu.


Výkon a LCD

Notebook pohání procesory Intel Core čtvrté generace ve verzi M. Oproti procesorům ve verzi U nabízí větší výkon, ale také větší spotřebu. Podle vašich výkonových požadavků můžete volit mezi Core i3, i5 až i7. Grafika je většinou Intel HD 4600, k dispozici jsou ale i verze s výkonnější herní grafikou AMD Radeon HD 8690M s 2GB RAM. Svěžímu běhu notebooku také pomůže, když zvolíte variantu s SSD diskem.

14“ displej je k dispozici s rozlišením HD (1366x768) nebo HD+ (1600x900). Jak je u této třídy zvykem, jedná se o displej matný a antireflexní. Pro zahraniční trhy se dodává i verze s luxusním FullHD displejem. V našem eshopu občas nabízíme i tuto variantu.


Napájení a baterie

V základní verzi je notebook vybaven 6článkovou baterií s kapacitou 60Wh. S ní si notebook vystačí okolo 5 hodin brouzdání po internetu. K notebooku můžete přípojit i velkokapacitní 9článkovou baterii, která vydrží úměrně více, ale přesahuje zezadu přes tělo notebooku.

 


Základní rysy Dell Latitude E7440

Dell Latitude_E7440

Model Latitude E7440 je řazen mezi ultrabooky. To znamená, že se vyznačuje tenkým stylovým designem, nízkonapěťovým procesorem, výdrží nad 5 hodin a zpravidla vyšší cenou. Zároveň nabízí profesionální manažerské funkce, jako je dokovatelný konektor a stejné možnosti zabezpečení jako model E6440.

Tělo notebooku je v tomto případě tenké jen 2,1cm a váží velmi příjemných 1,63kg. Použité materiály jsou ale stejně kvalitní. Dell Latitude E7440 je vytvořen rovněž z kombinace hliníku a magnéziových slitin a rovněž splňuje normu odolnosti MIL-STD-810G.


Konektivita

Notebook Latitude E7440 je vybaven třemi USB porty ve verzi 3.0, jeden je zprava a dva zezadu. Není zde starší VGA port pro připojení externího monitoru, zato tu je vedle HDMI také mini DisplayPort. Notebook nemá optickou mechaniku. Z dalších portů tu máme 3,5“ jack (kombinuje sluchátka i mikrofon v jednom portu), síťový konektor RJ-45, čtečku karet, SmartCard čtečku a dokovací konektor zespodu. Použít můžete stejnou dokovací stanici jako pro model E6440, jen mezi porty a zadní hranou notebooku je mezera. E7440 má dokovací konektor totiž úplně vzadu.


Výkon a LCD

Jedním z požadavků na notebook je nízkonapěťový CULV procesor. I když procesory této řady nemají tak vysoký výkon, vyznačují se menší spotřebou a díky tomu i lehčí baterii. Například model Core i5-4300U má v Passmarku uvedených 3742 bodů a spotřebu 15W. Odpovídající model Core i5-4300M má výkon 4421 bodů, tedy asi o 20% vyšší, ale spotřebu 37W. Výkon nízkonapěťové verze postačí bohatě na většinu aplikací a svižný běh Windows. K dispozici je pouze grafika Intel HD 4400.

Displej notebooku je rovněž 14“ se základním rozlišením HD (1366x768). V prodeji jsou ale i varianty s luxusním FullHD (1920x1080px) rozlišením. Nejdražší možností je FullHD dotykový IPS displej s lesklým povrchem a krytem z pevného Gorilla glass. Dotykové ovládání je možné u notebooku deaktivovat.


Napájení a baterie

Notebook je vybaven 3 nebo 4článkovou baterií a kapacitou 34 nebo 45Wh. V šetrném režimu notebook s 3článkovou baterií může podle testů běžet až přes 10 hodin. Při běžné práci se zapnutou wifi a brouzdání po internetu je výdrž podobná jako u modelu E6440 s 6článkovou baterií. Tedy něco přes 5 hodin. Výhodou je, že baterie je vyjímatelná. To je standardem u klasických notebooků, ale u ultrabooků jiných značek bývá baterie integrovaná v těle a její výměna je složitá.

 

Srovnání hlavních rozdílů mezi Dell Latitude E6440 a Dell Latitude E7440


  Dell Latitude E7440 Dell Latitude E6440
Provedení odolné, tenké 2,1cm, váha jen 1,63kg odolné, 3,1cm, váha 2,1kg
DVD mechanika ne ano
Konektivita 3x USB, HDMI, DisplayPort 4xUSB, HDMI, VGA
Výkon nízkonapěťové CPU Intel Core verze U o cca 20% výkonější mobilní CPU Intel Core verze M
Výdrž na baterie cca 5 hodin při běžném provozu cca 5 hodin při běžném provozu
Displej možnost FullHD IPS a dotykových displejů v základní konfiguraci méně kvalitní HD a HD+. FullHD jen výjimečně


Aktuální nabídka modelů notebooku Dell Latitude E6440

Aktuální nabídka modelů ultrabooku Dell Latitude E7440