Kde najít ovladače ke stažení?

2006-01-22 Ondřej Mikšovský
K repasované technice velmi často nedostanete CD s ovladači. Co s tím? Jak rozchodit hardware, ke kterému nemáte ovladač? Zde máte několik tipů.

ovladače

Ideální je, když všechny potřebné ovladače nalezne přímo operační systém. To se ale nestává moc často. Zvláště u Windows 98 a starších je potřeba ovladače grafických, zvukových a síťových karet stáhnou z internetu. Otázkou je, kde najít ovladače přímo pro Váš hardware.

Neznačkové počítače

První možností je stránka výrobce komponenty. Tuto možnost využijeme především u neznačkových počítačů nebo pokud k značkovému systému přikupujeme další komponenty. Značka výrobce bývá uvedena na komponentě, tam podle modelového čísla nebo názvu najdeme ovladač a stáhnete v sekci download. Pokud neznáte výrobce komponenty je možné použít program pro zjištění informaci o hardware. (například HWinfo) Podle těchto údajů můžete zjistit výrobce a model a z jeho stránek ovladače stáhnout.

Značkové počítače

U značkových počítačů je situace ještě jednodušší. Všechny potřebné ovladače je totiž zpravidla možné stáhnout přímo z webu výrobce počítače. Výrobci označují počítače modelovým nebo produktovým číslem, které bývá uvedeno na štítku zezadu nebo zespodu počítače nebo notebooku. Díky tomu si můžete být jistí, že ovladače jsou přímo pro Váš hardware. Navíc všechny dostupné ovladače máte pohromadě a nemusíte je shánět po celém internetu.

Zde jsou odkazy na stránky s downloadem největších výrobců hardware:

Komponenty:

Ovladače síťových karet:

Ovladače grafických karet:

Další zdroje ovladačů:

Ovladače pro značkové počítače

Hewlett-Packard / Compaq - vyhledávání podle názvu nebo čísla produktu - stránky jsou k dispozici v češtině
Ovladače pro počítače HP

IBM Lenovo - vyhledávání podle názvu nebo čísla produktu
Ovladače pro počítače IBM Lenovo

Toshiba - Vyhledávání podle názvu modelu.
Ovladače pro počítače Toshiba

Dell - Vyhledávání podle "service tagu" a podle názvu modelu
Ovladače pro počítače Dell

Fujitsu-Siemens - Vyhledávání podle modelového čísla a podle názvu modelu
Ovladače pro počítače Fujitsu-Siemens

instalační dialog

Instalace ovladačů

Pokud jsme úspěšně našli ovladač, zbývá ještě jeho instalace. Protože každý výrobce nabízí ovladače v různých formátech, není možné popsat nějaký univerzální popis instalace. Popíšeme tedy alespoň nejčastější možnosti distribuce ovladačů. Po nainstalování systému se můžeme podívat, které ovladače nejsou správně nainstalovány. Tento údaj najdeme ve správci zařízení. Ve Windows XP je dostupný zde: Start / Ovládací panely / System - záložka Hardware / Správce zařízení. O zařízení, které není správně nainstalované se objeví v správci zařízení otazník nebo vykřičník. Před nainstalováním správného ovladače je dobré nesprávně nalezený ovladač odebrat. (kliknutím pravým tlačítkem myši na zařízení a zvolením volby odebrat.)

1. soubor setup.exe - pokud najdeme v balíku s ovladači tento soubor, stačí ho spustit a instalační skript se už postará o vše potřebné. Není potřeba ani odebírat předchozí špatně nainstalovaný ovladač.

2. soubor *.inf - soubor s informacemi o ovladačích, který umí načíst systémový instalátor ovladačů. Spustíme ho kliknutím na Start / Ovládací panely / Přidat hardware. Ten po nalezení nového hardware nasměrujeme na adresář s ovladači, který obsahuje soubor inf. Ovladač se načte a nainstaluje

3. exe soubor s instalací na disketu - tento systém se používá především u starších počítačů. Po kliknutí na exe soubor vás instalátor vyzve, abyste vlořili prázdnou disketu. Na tuto disketu se nakopírují potřebné soubory a získáte tak disketu, kterou výrobce k počítači běžně dává. Pak už spustíte instalační skript nebo postupujete jako v bodě dva, pokud tento skript není k dispozici.