Jak se vyznat v modelových řadách notebooků Dell?

2019-09-27 PocitaceZaBabku.cz
V nabídce máme obrovské množství notebooků značky Dell. Jak se zorientovat v jednotlivých řadách a vybrat si notebook ideální pro vaše potřeby? V následujícím článku najdete shrnutí vlastností jednotlivých řad a způsob značení.

Řada Dell Latitude

Dell Latitude
Dell Latitude E7450

Začneme asi nejčastěji zastoupeným modelem Latitude. Jedná se o čistě manažerské notebooky, které patří k technologickému vrcholu firmy. Těla notebooků jsou z kvalitních kovových slitin a přístroje nabízí pokročilé bezpečnostní technologie a bohaté vybavení včetně dokovacích konektorů.

Podívejme se nyní, co můžete vyčíst z označení notebooku. Aktuálně Dell nabízí modely řady Latitude E. Tyto notebooky se vyrábí od roku 2009 až do současnosti a nahradily starší řadu Latitude D. Za označením E následují u modelové řady 4 čísla.

Pořadí číslice1.2.3.4.
Generace 0 až 5

7 - ultrabook
6 - klasický manažerský
5 - levnější manažer

2 - 12,5" LCD
3 - 13,3" LCD
4 -14" LCD
5 - 15,6" LCD

generace 0-Intel
5-AMD
Generace 7 a výš

7 - ultrabook
5 - klasický manažerský
3 - levnější manažer

2 - 12,5" LCD
3 - 13,3" LCD
4 -14" LCD
5 - 15,6" LCD

generace0-Intel
5-AMD
  1. číslice za písmenem E označuje typovou řadu. 7 - lehký stylový ultrabook vyrobený z hliníku a kompozitních slitin, 6 - klasický plnohodnotný manažerský notebook s plnou výbavou portů a kompozitním tělem, 5 - odlehčená levnější verze manažerského notebooku, obyčejně s plastovým šasi.

    Od 7. generace notebooků Latitude dochází ke změně. 5 - označuje klasický plnohodnotný notebook, dříve označovaný číslem 6 a pro odlehčenou verzi používá Dell číslo 3.

  2. číslice označuje velikost notebooku. 2 - 12,5" notebook, 3 - 13,3", 14 - 14", 5 - 15,5".
  3. číslice označuje generaci notebooku. Čím vyšší číslo, tím novější generace procesoru a chipsetu. Například modelové řady 5. generace jsou vybaveny procesory Intel Broadwell 5. generace. Dell pak vynechává 6. generaci a následuje rovnou 7. generace, která je vybavena 6. generací procesorů Intel.
  4. číslice označuje platformu, na které je notebook založen. 0 je Intel, 5 je AMD

Takže například model Latitude E7450 je ultrabook s hliníkovým tělem s 14" displejem. Jedná se o 5. generaci řady Latitude E a má procesor od Intelu.


Řada Dell Precision

Dell Precision
Dell Precision M4800

V řadě Precision Dell uvádí výkonné mobilní pracovní stanice určené pro náročnou práci s grafikou. Jsou vybaveny nejvýkonnějšími procesory Core i7, Core i9 nebo Xeon, prémiovými displeji nejčastěji s FullHD rozlišením a profesionálními grafikami nVidia Quadro nebo AMD Fire nebo Radeon Pro. Cena nových notebooků Precision se pohybuje často mezi 50 000,- a 100 000,- Kč.

Značení Precisionů není už tak přehledné jako u Latitude. Dříve Dell označoval mobilní pracovní stanice jako Precision M. Za písmenem M následuje číslo modelové řady. 2 je nejnižší verze cenově dostupné stanice, 4 je klasická 15,6" pracovní stanice a 6 je 17,3". Druhé číslo značí generaci. Poslední dvě čísla jsou 0. Takže například Dell Precision M4800 je plnohodnotná 15,6" pracovní stanice.

U novějších modelů Dell přechází na podobné značení jako u Latitude. Vynecháno písmeno M a 1. číslo označuje typovou řadu, 2. velikost displeje 5 je 15,6", 7 je 17,3" 3. číslo značí generaci a 4. platformu Intel nebo AMD.


Řada Dell Alienware

Dell Alienware
Dell Alienware

Jedná se o výkonný herní notebook. Notebooky Alienware se snaží nabídnout maximální herní zážitek. Jsou vybaveny výkonnými procesory, herními grafikami a kvalitním zvukovým výstupem. K dispozici jsou modely s velkým 18", 17" displejem i menší 14" notebooky. Tělo notebooku je vytvořeno z hořčíkových slitin a hliníku.




Řada Dell XPS

Dell XPS
Dell XPS

Řada XPS zaujme především designem. Celkově se jedná o luxusní notebooky, které nabízí vysokou kvalitu zpracování a vysoký výkon. Často se v této řadě setkáme s kvalitními displeji s velkým rozlišením.




Řada Dell Inspiron

Dell XPS
Dell Inspiron

Inspiron je základní řada od Dellu. Najdeme v ní nejlevnější plastové notebooky různě výkonných konfigurací, ale i kovové výkonné modely.