Jak nakládat s elektroodpadem a starými bateriemi?

2023-11-14 PocitaceZaBabku.cz
Repasované počítače jsou obecně šetrné k životnímu prostředí, protože prodlužují životní cyklus výpočetní techniky. Přesto po nějaké době každé zařízení přestane pracovat nebo je zastaralé a je potřeba ho ekologicky zlikvidovat. Pak vzniká otázka, kterou už nadhodil Jan Neruda ve svém fejetonu - "Kam s ním?". Na rozdíl od slamníku ale elektronická zařízení mohou obsahovat nebezpečné látky, jako jsou těžké kovy a chemikálie. Když se takový odpad nezpracuje správně, tyto látky uškodí životnímu prostředí. Jak tedy správně likvidovat elektroodpad?



Recyklace

Elektroodpad.
Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay

Recyklace elektronického odpadu je důležitá jednak pro minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí a jednak proto, aby se cenné materiály z těchto zařízení daly znova využít.


Co je elektroodpad?

Jak poznat, co je elektroodpad? Mezi elektroodpad patří například notebooky, LCD monitory, mobilní telefony, tablety, baterie a mnohá další zařízení a komponenty. Netýká se to například CD a DVD disků nebo tonerů a cartridgí do tiskáren, které neobsahují elektronické chipy. Pokud si nejste jistí, jestli vaše zařízení mezi elektroodpad patří nebo ne, podívejte se na symboly, kterými bývá výrobek označen. Když na něm najdete symbol přeškrtnuté popelnice (viz obrázek níže), rozhodně byste ho neměli vyhazovat do běžné popelnice.


symbol e-odpad
Elektroodpad neboli e-odpad nepatří do běžné popelnice
Zajímavé informace o e-odpadu
  • Objem elektroodpadu určeného k likvidaci roste 3x rychleji než objem běžného komunálního odpadu.
  • V roce 2020 na každého obyvatele České republiky připadlo 11,1kg vytříděného elektroodpadu.
  • Každý člověk vyprodukuje za svůj život průměrně něco přes 1 tunu elektroodpadu.


Jaké jsou možnosti likvidace elektroodpadu?

Jak tedy postupovat při likvidaci elektroodpadu? 

Zde je několik možností:


  • Pokud je zařízení funkční, jen už nevyhovuje vašim požadavkům na výkon, můžete ho prodat v bazaru nebo darovat nějaké charitě.


  • E-odpad můžete dát do červeného kontejneru pro drobná elektrozařízení. Mapa těchto kontejnerů je zde: cervenekontejnery.cz

  • Baterie můžete dát také do červeného kontejneru nebo do kontejneru určeného pro baterie. Mapa sběrných míst pro baterie je zde: mapa.ecobat.cz

  • Organizuje-li vaše obec mobilní sběr odpadů, jehož součástí je zpětný odběr elektrozařízení, můžete využít i této akce.

  • Výrobek vraťte zpět prodejci na jeho provozovně. Prodejce se pak postará o ekologickou likvidaci. Kontakt na prodejce je uveden na faktuře.

Pokud zařízení obsahuje odnímatelné baterie, vyjměte je a dejte k recyklaci odděleně. Baterie nevyjímejte jen v případě, že jsou extrémně horké nebo zapáchají. V takovém případě nechte raději výměnu na odborném technikovi.

Kdo platí za likvidaci e-odpadu? Likvidaci platíte vy jako zákazník. Poplatek za elektroodpad jste už ale pravděpodobně zaplatili, protože je započítaný do nákupní ceny zařízení.

To, jak se sbírají, třídí a recyklují stará elektrozařízení, určuje Ministerstvo životního prostředí podle zákona o výrobcích s ukončenou životností č. 542/2020 Sb. V Evropě platí pro nakládání s elektrozařízeními směrnice 2012/19/EU o odpadních elektrických a elektronických zařízeních.