Jak se vyznat v USB? - Srovnání verzí a generací USB.

2021-06-02 PocitaceZaBabku.cz
USB (Universal Serial Bus) je univerzální sběrnice pro připojení různých počítačových zařízení. Od roku 1995, kdy byl zveřejněn USB ve verzi 1.0, prošel standard USB mnoha inovacemi. Pomocí USB můžeme dnes připojit flash paměti, tiskárny, skenery nebo externí disky a nové verze zvládají i připojení LCD monitorů a dalších vysokorychlostních zařízení. S příchodem USB verze 3 se značení trochu komplikuje. V tomto článku se dozvíte vše co potřebujete vědět o USB.

USB konektory
USB konektory

Přehled standardů USB

USB 1.0 a 1.1

S USB ve verzi 1.0 a 1.1 se dnes už skoro nesetkáváme. Uvádíme je zde spíš pro úplnost. V roce 2001 byly nahrazeny verzí 2.0


USB 2.0

USB 2.0 vládl počítačovému světu asi dvě desetiletí. Dnes už byly uvedeny novější standardy, přesto se s USB 2.0 stále setkáváme i u nových počítačů. Mnoho zařízení má jak starší USB 2.0, tak i novější USB verze 3.x. USB 2.0 dosahuje rychlosti přenosu 480Mbit/s a dnes ho můžete využívat pro zařízení, kde není potřeba tak vysokých přenosových rychlostí. Typicky tiskárny, klávesnice, myši. Fungují ale dobře i s externími disky a Flashdisky, jen přenos je o něco pomalejší.


USB 3.0 (též USB 3.1 Gen 1 nebo USB 3.2 Gen 1)

Všechna tato označení se vztahují k jednomu standardu, který byl vydán v roce 2011. Označení USB ve verzi 3.x je obecně dost komplikované a pro laika matoucí. Přehledně najdete označení různých standardů USB v tabulce níže.

USB standardu 3.0 dosahuje znatelného navýšení přenosové rychlosti až na teoretických 5Gb/s. Velkou výhodou je zpětná kompatibilita s verzí 2.0. Některá stará zařízení s USB 1.1 už nemusí s verzí 3.0 fungovat. Vizuálně poznáte konektor s USB 3.x na první pohled podle toho, že má modrou barvu. Značí se písmeny SS (SuperSpeed)


USB 3.1 (též USB 3.1 Gen 2 nebo USB 3.2 Gen 2)

Standard byl vydaný v roce 2014 a přináší zdvojnásobení přenosové rychlosti na 10Gb/s. USB 3.1 je opět zpětně kompatibilní s předchozími verzemi. Dále USB od této generace mohou nabízet i funkci powerdelivery, díky které je možné nabíjet připojené periférie až do teoretických 100W.


USB 3.2 (též USB 3.2 Gen 2x2)

V roce 2017 vyšla opět aktualizace standardu USB. Zařízení připojené pomocí této verze USB dosahuje teoretické přenosové rychlosti až 20Gb/s. Je to také první verze USB, která už podporuje pouze novější konektor Type C.


USB4

Standard, který byl vydán v roce 2020. Přináší opět zdvojnásobení přenosové rychlosti na 40Gb/s. Konektor vychází z Thunderboltu 3. Intel uvolnil protokol Thunderbolt 3 pro použití v USB4, jeho implementace je ale dobrovolná. Ani u USB4 tedy nečekejme 100% kompatibilitu s Thunderboltem 3. Standard má dále podporovat DisplayPort 2.0 s 8K rozlišením.

Verze USB Další označení Konektory Přenášený výkon Přenosová rychlost Značení Typické využití
USB 1.1 - Type A, Type B   do 12 Mb/s   tiskárny, klávesnice, myš
USB 2.0 - Type A, Type B až 2,5W 480 Mb/s USB 2.0 logo flash, externí HDD

USB 3.0

USB 3.1 Gen 1
USB 3.2 Gen 1
Type A, Type B, Type C až 4,5W 5 Gb/s USB 3.0 logo dokovací stanice, monitory, externí grafické karty
USB 3.1 USB 3.1 Gen 2
USB 3.2 Gen 2
Type A, Type B, Type C až 100W 10 Gb/s USB 3.1 logo
USB 3.2 USB 3.2 Gen 2x2 Type C až 100W 20 Gb/s USB 3.2 logo
USB4 - Type C až 100W 40 Gb/s USB 4.0 logo ještě není rozšířený


USB konektory

USB konektory
Nejčastější typy USB konektorů

Dosud jsme mluvili o standardech, které definují vlastnosti USB. Nyní se podíváme na konektory. Konektor je asi to první, co si většina lidí představí, když se řekne USB. USB je ale především norma a neměli bychom ji zaměňovat s konektory, které se pro USB využívají. U novějších zařízení může být například konektor Type C používán jak pro USB 3.2, tak i pro rozhraní Thunderbolt 3. Rozdíl se vizuálně pozná jen podle znaku, kterým je konektor označen. Konektory jinak vypadají stejně.

Pro USB se používají tři základní varianty konektoru - Type A, Type B a Type C. Type A a Type B mají pak ještě provedení mini a micro.


USB Type A

USB type B 2.0 vs USB type B 3.0

Toto je základní konektor, který se používá už od prvních verzí USB až po USB 3.1. Rozměr konektoru je stejný, jen u novějších konektorů pro USB 3.x je vyšší počet pinů a jsou označované modrou barvou. Starší konektory pro USB 2.0 mají zpravidla bílou nebo černou barvu. I když je postupně vytlačován modernějšími konektory, stále se jedná o nejrozšířenější konektor současnosti.

Konektor je i v provedení Mini a Micro. S USB Micro Type A se nejčastěji setkáváme u mobilních telefonů. Verze USB Mini Type A se zase často využívá u digitálních fotoaparátů, externích disků a dalších zařízení.


USB Type B

USB type micro A a USB Type micro B

Konektor USB Type B se v plné velikosti používá například u tiskáren a skenerů. Verze Micro Type B je typická pro mobilní telefony. Konektor je velmi podobný konektoru Micro A. Liší se tím, že Micro B je uvnitř světlý a má lichoběžníkový průřez. Micro A je uvnitř černý a má obdélníkový průřez.

Opět existují konektory s vyšší přenosovou rychlostí pro standard USB 3.x. Konektor má modrou barvu stejně jako u USB Type A, má ale jiný průřez. Konektory v plné velikosti jsou zpětně kompatibilní. Do modrého konektoru s USB 3.0 je možné připojit zařízení USB 2.0. Nejde to ale obráceně. USB Micro Type B 3.x není kompatibilní s předchozími verzemi.


USB Type C

Nejnovější a nejuniverzálnější konektor. Někdy je označován také jako USB-C. Používá se jen pro USB 3.0 a vyšší a Thunderbolt. Konektor Type C umožňuje plné využití nových standardů USB, jako je vysoká přenosová rychlost, napájení připojených zařízení pomocí powerdelivery až do výkonu 100W a DisplayPort pro připojení LCD. Další výhodou je, že je symetrický a je jedno, jak ho při zapojování otočíte. Obě polohy fungují stejně.

V praxi je situace trochu složitější. Konektor USB Type C může, ale nemusí podporovat Powerdelivery pro napájení zařízení, může, ale nemusí podporovat DisplayPort a podobně. Asi nejuniverzálnější je port Thunderbolt 3. Je potřeba dobře si prohlédnout piktogram, který je u USB portu namalovaný.