Fujitsu LifeBook S752 - tichý businessman - recenze

2017-12-18 pocitacezababku.cz
Hledáte cenově dostupný, dobře vybavený pracovní notebook? Pokud obvykle vybíráte mezi značkami jako Dell, HP nebo Lenovo, bude pro vás Fujitsu LifeBook S752 malým překvapením. Podívejte se s námi, jak si Fujitsu představuje dobře vyladěný business notebook za rozumnou cenu.

Fujitsu Lifebook S752

Aktuální nabídka modelů Fujitsu Lifebook S752

Mezi zvučnými značkami notebooků se často neoprávněně na Fujitsu zapomíná. Dnes už je to velký hráč, který má na poli business netebooků co říct. Ještě před pár lety jsme díky joint venture slýchali značku Fujitsu ve spojení se SIEMENS. Toto spojení Fujitsu prospělo, jak uvidíte v následující recenzi.

Notebook Fujitsu LifeBook S752 je profesionální 14-palcový notebook s klasickou klávesnicí.

Mezi mnohé konkurenty tohoto laptopu od Fujitsu patří například HP ProBook 6470b nebo Lenovo ThinkPad L430. Uvidíme, jak si Fujitsu stojí ve srovnání se zvučnějšími značkami.

Provedení a konstrukce

Na Fujitsu LifeBook S752 budete těžko hledat nablýskané plochy a designové vychytávky. Tento laptop byl totiž navržen s ohledem na ergonomii a funkčnost. Někomu bude jeho strohý černo-šedý vzhled připadat nudný, ale pro práci je tato jednoduchost a praktičnost spíše předností.

Mnohem důležitějšími parametry jsou váha a velikost. Se svými 2,3 kg a 3,5 centimetry výšky nepatří zrovna k nejmobilnějším zařízením, přesto ve srovnání se svou přímou konkurencí 14-ti palcových manažerských notebooků, nijak nevybočuje z řady.

I když výrobce téměř nevyužil lehké kovy jako je např. hliník, celá podstava počítače je extrémně tuhá. Dokonce ani pod velkým tlakem se pouzdro počítače neprohne. Výborně jsou provedeny závěsy víka. Poskytují téměř dokonalou stabilitou, minimální houpání a možnost otevření víka s displejem o více než 180 stupňů.

Své úsilí o kvalitu Fujitsu dovršuje stejně působivým provedením i drobných detailů pouzdra. Takové drobnosti jako propracované otvory a hrany skříně vykazují právě takovou kvalitu, jakou od business notebooků očekáváme. Proto není tento LifeBook o nic horší než cenově srovnatelné modely Lenovo ThinkPad nebo Dell Vostro - spíše naopak.

Klávesnice a touchpad

Kvalita klávesnice patří u business notebooků mezi klíčové parametry. Navzdory trendu chicletových klávesnic, spoléhá Fujitsu stále na klasické provedení s rozměrem kláves 19x19mm. Tímto prvkem spolu s mírným prohnutím kláves, chce Fujitsu uživatelům zajistit vysokou přesnost psaní a snadný přechod od desktopové klávesnice.

Zvláštní zmínku si zaslouží velice štědrý 2,7mm vysoký zdvih kláves, protože zajišťuje přesný a nepříliš tuhý stisk. Tuto přednost trochu kazí zhoršená stabilita kláves. I přes tuto slabinu a chybějící podsvícení, si klávesnice zaslouží vysoké hodnocení. Navíc si pochvalu zaslouží dodatečné hot klávesy (s tlačítkem pro WiFi připojení), které usnadňují každodenní práci.

Touchpad s rozměry 6,5 x 5,5 cm podporuje multi-dotyková gesta, avšak pouze s dvěma prsty. Práci s touchpadem usnadní jeho příjemně texturovaný povrch a vynikající přesnost.

Obě tlačítka myši jsou umístěna v dolní části touchpadu. Ta vyžadují silnější stisk, ale na oplátku vám nabídnou jasnou reakci a vysokou přesnost.

Fujitsu Lifebook S752 - front view

Displej

HD displej velikosti 14” s rozlišením 1366 x 768px předurčuje tento počítač ke kancelářské práci. Displej s tímto rozlišením nijak nevyniká a jeho slabinou je nižší podsvícení, které prakticky znemožňuje práci venku za slunečného dne.

Kvůli TN matrici nenabízí tento displej široké pozorovací úhly a je proto vhodný spíše pro práci jednoho člověka než ke spolupráci více lidí zároveň. V případě takové spolupráce na projektu můžete samozřejmě využít externího LCD monitoru, pro který nabízí Fujitsu LifeBook S752 excelentní výstup s podporou rozlišení až 1920 x 1200px.

Fujitsu Lifebook S752 je dostupný i s premiovými displeji s rozlišením HD+ a FullHD s IPS matricí. Ty nabídnou mnohem lepší pozorovací úhly a zářivější barvy. Pokud tedy potřebujete pracovat v terénu, sáhněte raději po modelech s tímto displejem.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Silnou stránkou LifeBooku S752 je nízká hlučnost. Ta se pohybuje v klidovém režimu jen kolem 31dB. V klidovém režimu je ventilátor často vypnutý nebo běží v nízkých otáčkách, takže jde sotva rozlišit od pevného disku. V zátěži se hlučnost zvýší jen na 33dB, proto ho můžeme směle zařadit do kategorie extrémně tichých, nerozptylujících notebooků.

Chlazení a distribuce tepla je u tohoto notebooku spíše průměrná. Bez zatížení se pouzdro počítače zahřeje na 25 až 30°C. Vyšších teplot dosahuje spodní stěna podstavy. Přesto ani v zátěži nedosahuje notebook teplot, které by znemožňovaly bezpečnou prácí na stehnech.

Se svou 72Wh baterií dokáže být Fujitsu LifBook S752 skutečně vytrvalým společníkem. V režimu čtení (úsporný režim, minimální jas, vypnuté WiFi) vydrží do úplného vybití 9 hodin a 37 minut.

Při testu reálné zátěže se surfováním přes WiFi dosáhla baterie úctyhodných 6 hodin 27 minut (srovnej např. HP ProBook 6470b jen 4,5 hodiny).

Při maximální zátěži (vysoká zátěž procesoru, maximální jas, zapnuté WiFi) se notebook vybije po 1 hodině a 51 minutách.

Za zmínku stojí jeho schopnost nabít baterii na plnou kapacitu za pouhé 2,5 hodiny.

 

Fujitsu LifeBook S752: shrnutí parametrů a konečný verdikt

Fujitsu v podání LifeBooku S752 předvedlo, jak vyrobit neokázalý a cenově dostupný notebook. Až na několik drobných slabin, působí tento model vyrovnaným a sympatickým dojmem.

Vyzdvihnout můžeme kvalitu zpracování pouzdra, dobře fungující klávesnici a touchpad.

I přestože Fujitsu nepoužilo lehké kovy, notebook se jeví jako velmi tuhý a odolný. Klasická klávesnice nabízí ergonomické klávesy s pohodlným vysokým zdvihem. Pochvalu si zaslouží nízká hlučnost počítače a skvěle vyřešené chlazení.

Vytknout musíme nedostatečnou jasnost základního HD displeje, který se příliš nehodí pro práci na venkovním světle. A to je škoda, protože výdrž baterie (nad 6 hodin) ho pro práci v terénu přímo předurčuje.

Celkově hodnotíme tento notebook jako povedený pro práci v kanceláři s důrazem na tichý chod a výhodnou cenu. Pokud tedy hledáte takového pomocníka do práce či domácnosti, využijte výhodné nabídky rozmamanitých konfigurací níže.

Aktuální nabídka modelů Fujitsu Lifebook S752


Klady Zápory
+ tichý chod - jas HD displeje
+ klasická klávesnice - malé pozorovací úhly HD displeje
+ dlouhá výdrž baterie