Jak napsat na klávesnici zavináč, hashtag, hvězdičku nebo jiné znaky?

2023-11-02 PocitaceZaBabku.cz
Někdy potřebujeme napsat na klávesnici nějaký speciální znak, ale nevíme kde ho najít. Jak napsat například zavináč (@), hashtag (#), hvězdičku (*), dolar ($), euro (€), libru (Ł) nebo stříšku (^). Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout. V tomto článku najdete návod, jak napsat některé nejčastější speciální znaky.

Jak napsat klávesový kód?

Zmáčkněte a držte levý alt a na numerické klávesnici napište některý z níže uvedených číselných kódů, pak levý alt pusťte a znak by se měl objevit. Pokud píšete na notebooku bez numerické klávesnice, můžete držet najednou Fn a Alt a číselný kód zadat na modře nadepsaných klávesách.

1. Zavináč @

Zkratka Alt Gr + v

Klávesový kód: levý Alt + 64

2. hashtag #

Zkratka Alt Gr + x

Klávesový kód: levý Alt + 35

3. hvězdička *

Hvězdička na numerické klávesnici

Klávesový kód: levý Alt + 42

4. dolar $

Zkratka Alt Gr + ů

Klávesový kód: levý Alt + 36

5. euro €

Zkratka Alt Gr + e

Klávesový kód: levý Alt + 0128

6. libra Ł

Zkratka Alt Gr + L

Klávesový kód: levý Alt + 0163

Jako libra se používá také znak £, který je možné napsat tak, že si přepnete na anglickou klávesnici a stisknete Shift + 3

7. stříška ^

Zkratka Alt Gr + š

Klávesový kód: levý Alt + 94

8. svislá čára |

Na některých klávesnicích je znak mezi klávesami enter a backspace

Klávesový kód: levý Alt + 124

9. znak ampersand &

Zkratka Alt Gr + c

Klávesový kód: levý Alt + 38

 

Pro napsání speciálního znaku můžete také použít virtuální klávesnici na obrazovce. Například ve Windows 10 můžete otevřít nabídku Start a vybrat položku Klávesnice. Na virtuální klávesnici můžete najít všechny speciální znaky a kliknout na ně myší. Tento způsob je vhodný pro zařízení s dotykovou obrazovkou nebo pro lidi, kteří neumí psát na klávesnici.


Dále můžete znak najít na internetu a pak na něj stačí kliknout, označit a zkopírovat ho do schránky. Tento způsob je užitečný, když potřebujete napsat nějaký opravdu neobvyklý nebo exotický znak.