Repasované nebo nové počítače - jak si dobře vybrat?

2006-03-13 Ondřej Mikšovský
Vývoj v oblasti výpočetní techniky kráčí mílovými kroky kupředu. Počítač, který byl před pár lety moderní, výkonný a také patřičně drahý, dnes už jen pokulhává za parametry současných počítačů. Jeho cena je také několikanásobně nižší. V mnoha případech se s touto skutečností nedá nic dělat, leckdy však lze při koupi výpočetní techniky výrazně ušetřit. Podívejme se nyní, jak si dobře vybrat počítač.

Nové počítače.

Nové počítače můžeme rozdělit na stavěné a značkové počítače. Značkové počítače jsou velmi spolehlivé a také bývají nejdražší. Všechny komponenty mají dobře vyladěné a nesetkáváme se u nich s žádnými problémy s nekompatibilitou. Značkové počítače se hodí především do kanceláří a na další aplikace, kde je kladen velký důraz na spolehlivost.

Skládané počítače jsou většinou výkonnější než značkové. Jsou proto vhodné především do domácností na různá multimédia, pro hraní her a další výkonově náročné aplikace. Skládané počítače jsou také většinou ve standardní skříni a proto není žádný problém počítač později rozšiřovat. Pokud plánujete v budoucnu upgrade počítače, vyberte si prodejce, který počítače neplombuje.


Repasované počítače

Repasované počítače jsou skoro vždy značkové. Nejčastěji se setkáváme s počítači HP, IBM, Compaq a Toshiba. Jsou vhodné všude tam, kde nejsou kladeny velké nároky na výkon. I když mají už něco „najeto“, jsou zpravidla velmi spolehlivé a tiché. Většinou se setkáváme s počítači v desktopovém provedení. Základní deska nemusí mít standardní rozměry a i další integrované komponenty mohou být vyrobeny speciálně pro tento počítač. Některé modely počítačů jsou umístěny v menší, slimové skříni a tak mají minimální rozměry. Nevýhodou takovéhoto provedení je nestandardní, zmenšená optická mechanika. Pokud do takovéhoto počítače budete chtít dát například CDRW nebo DVDRW mechaniku, musíte buď investovat do dražší a méně dostupné slimové mechaniky nebo ji připojit externě.

Časté dotazy se zaměřují na to, kde sehnat ovladače k zakoupenému počítači. U značkových počítačů nebývají s ovladači žádné problémy. Všechny jsou totiž buď přímo v operačním systému nebo jsou dostupné na webové stránce výrobce. Tam si můžete podle modelového čísla, které je uvedeno na počítači najít všechny ovladače přímo pro váš model počítače.


Pokud sháníte výkonný počítač na nové 3D hry a podobné náročné aplikace, určitě sáhněte po stavěném novém počítači. Výhodou je možnost vlastního nakonfigurování. Jestli naopak sháníte počítač do kanceláře nebo do domácnosti na kterém budete brouzdat na internetu, používat kancelářský software jako je Word, Excel a podobně, občas si chcete zahrát nějakou jednodušší hru a shlédnout film v DivX, repasovaný počítač vám bude pravděpodobně stačit.