Windows - Jak pořídit nejvýhodnější licenci?

2009-09-15 Ondřej Mikšovský
K repasované výpočetní technice je možné použít několik výhodných licencí na operační systém Windows. Níže najdete popis jednotlivých možností.

licence COA

COA (u některých produktů též značen jako Štítek Windows a verze systému.)je označení pro licenční štítek s certifikátem pravosti. Jedná se o původní OEM licenci ke které neznáme historii. Operační systém s licencí COA není na počítači nainstalován a není uveden na faktuře. Původní licence nemusím být v českém jazyce, může jít o tovární licenci výrobce nebo může jít o jinou speciální licenci. Případné využití licence je na zákazníkovi. Původní COA štítek s OEM licencí nijak nenavyšuje cenu zařízení.

licence SPcP (Microsoft Secendary PC Pilot Program)

Licence určená pro repasované počítače. Díky programu SPcP je možné získat pro repasovaný počítač výhodnou licenci v české jazykové mutaci. Cena této licence je oproti klasické OEM licenci 4x nižší.

Výhody SPcP:

  • Každé PC prodávané v rámci SPCP je opatřeno originálním COA (certifikát pravosti), software je správně deklarován na nabývacím dokladu a aktivován u společnosti Microsoft.
  • Operační systém je na PC nainstalován včetně trial Microsft Office 2007, antiviru a dalšího programového vybavení
  • Součástí každého PC nástroj pro zálohu, obnovu a reinstalaci OS Windows a aplilací.

U některých produktů je možné dodávat k počítači i speciální instalační CD pro repasované počítače. Pokud je součástí i instalační médium, je to vždy uvedené i v popise produktu.

Licence MAR (Microsoft Authorized Refurbisher)

Licence MAR je možné použít na hardware, který je starší než 6 měsíců a na kterém byl původně COA štítek OEM licence. S licencí MAR dostanete počítač, který je předinstalovaný včetně ovladačů a nový licenční štítek. V některých případech umožňuje Microsoft i zakoupení instalačního CD. Pro většinu počítačů je možné koupit MAR licenci na Windows XP Pro nebo Windows 7 Pro. Licence MAR bývá ještě výhodnější než licence SPcP.
Informace o MAR licencích na Microsoft.com (EN)

Licence pro školy a neziskové organizace

Pro školy a neziskové organizace je možné pro některé počítače použít výhodný software v programu PiL ( Partners in Learning) Licenci mohou využít jen neziskové organizace zaměřené na vzdělávání mládaže. Zda je možné licenci v danné neziskové organizaci využít, určuje Microsoft. Pro každou školu a naziskovou organizaci uděláme rádi individuální nabídku výpočetní techniky za zvýhodněnou cenu.

nainstalovaná OEM licence

Jedná se o předinstalovaný operační systém a licencovaný podle licence uvedené na licenčním štítku COA. Pokud je systém na počítači nainstalovaný, je to uvedeno v popisu produktu.

Jak je to s instalačními médii?

Pokud není uvedeno jinak, tak instalační média k repasovaným počítačům už nejsou k dispozici. Pokud chcete nainstalovat systém podle COA štítku, můžete použít jakékoli jiné odpovídající médium a provést instalaci. Při licencování zadáte kód ze štítku na notebooku nebo počítači. Pro vlastní potřebu si můžete udělat legálně i kopii instalačního CD.

U většiny počítačů je možné přidat za příplatek k nainstalovanému systému recovery DVD se systémem.

U nainstalovaných systémů je také možnost vytvořit si zálohu a v případě problému ji obnovit.

Co je třeba k prokázání legálního nabytí operačního systému?

K prokázání legálního nabytí software je podle zákona třeba licenční štítek a doklad o nabytí (faktura). Ostatní věci (včetně originálního instalačního CD) český zákon nevyžaduje.

Jazyková mutace operačního systému.

Některé licence jsou v cizí jazykové mutaci. Cizí jazyková mutace bývá označena zkratkou uvedenou ke konci popisu licence. Například Windows XP Pro En - znamená Windows XP Profesional v angličtině. U HP Resale programu bývá někdy uvedeno za licencí - "cizí jazyk". U takové licence je na výběr často více možností. Skoro vždy se jedná o mutace do různých evropských jazyků. (angličtina, němčina, italština, ...). K počítačům a notebookům se dá skoro vždy dokoupit nějaký druh české licence.