Ultralehké repasované notebooky

2006-06-27 Ondřej Mikšovský
Patříte k lidem, kteří se na cestu nevydají bez notebooku? Potom pro vás bude pravděpodobně jedním z nejdůležitějších parametrů jeho váha. Ceny nových notebooků s hmotností do 2kg se pohybují stále velmi vysoko. Naštěstí se dají kvalitní ultralehké notebooky pořídit i mezi repasovanými notebooky. Podívejme se nyní na několik konkrétních modelů od Compaqu. Srovnáme spolu Compaq Evo n400c, Compaq Armada M300 a Compaq Evo n610c. Poslední jmenovaný má váhu nad 2 kg, ale vzhledem k vysoké výbavě se jedná také o velmi lehký model.


Jak se liší mininotebook od klasického notebooku?

Kromě hmotnosti mají subnotebooky ještě několik dalších zvláštností. Výroba přenosného subnotebooku je technologicky náročnější, a proto ji nezvládá každý výrobce. Subnotebooky jsou tedy doménou významnějších renomovaných výrobců notebooků. To znamená, že jsou kvalitně provedené a zároveň jsou i dražší.

U subnotebooků se musí šetřit každým gramem a to sebou přináší nutnost různých kompromisů ve výbavě a výkonu. Velkou část hmotnosti notebooku tvoří baterie. Subnotebooky bývají vybaveny lehkou čtyřčlánkovou baterií s nižší kapacitou. Výdrž subnotebooku tedy bývá kratší než u klasických notebooků.

Aby se výdrž na baterie trochu prodloužila, jsou subnotebooky vybaveny komponentami s nižší spotřebou a tím pádem i výkonem. Výpočetní výkon naštěstí není tolik omezen díky výkonným procesorům s různými šetřícími režimy. U starších Pentií III to je technologie SpeedStep a u novější platformy Centrino jsou to ještě další účinné šetřící mechanismy. Horší to je s výkonem grafické karty. Moderní výkonné grafické karty s vlastní video pamětí jsou velmi náročné na spotřebu a proto se s nimi u subnotebooků prakticky nesetkáváme. U nových subnotebooků najdeme grafickou kartu se sdílenou pamětí, u repasovaných subnotebooků to jsou starší grafické karty s vlastní pamětí od 4MB do 16MB.

Dalším omezením subnotebooků je menší displej a klávesnice. Displeje bývají nejčastěji s uhlopříčkou 12,1“ a s rozlišením 1024x768. Pro běžnou práci to bohatě stačí, pro komfortnější práci s grafikou a podobně jsou však mininotebooky nevyhovující. Klávesnice má často menší klávesy, někdy bývají také jinak rozložené a některé jsou zdvojené. Při psaní je tedy nutné častěji mačkat funkční klávesu Fn.

Ultralehké notebooky jsou většinou bez interní optické mechaniky, ale obsahují velké množství portů. Optické mechaniky, disketové mechaniky a další rozšíření je možné zpravidla připojit pomocí docking station. Optické mechaniky jsou k dispozici také jako externí, připojitelné přes USB nebo Firewire.


Repasované subnotebooky v testu

Podívejme se nyní na několik konkrétních modelů z dílny Compaqu.


Compaq Evo n400c

Compaq Evo n400c

Jedná se o lehounký repasovaný notebook s dobrým výkonem a s kvalitní grafickou kartou, která se výkonem vyrovná moderním grafickým kartám se sdílenou pamětí. Notebook je navíc obrněn tvrzeném magnéziovém šasi, které vydrží i tvrdší zacházení. Když Compaq začal vyrábět notebooky v tomto tvrzeném krytu, zmizely prakticky všechny reklamace kvůli naprasklým pantům nebo jiným částem krytu.

Compaq vybavil tento model 12,1" displejem s rozlišením 1024x768. Díky tomu má notebook opravdu kolibří rozměry: 2.6 x 22.9 x 27.2cm, hmotnost 1,58kg. Vzhledem k rozměrům nemá notebook interní optickou mechaniku. Ta se dá připojit externě, přes dockovací stanici.

Výkon notebooku zajišťuje procesor Pentium III mobile taktovaný od 700MHz až po 1200MHz s technologií SpeedStep, která snižuje nároky na spotřebu a chlazení notebooku. Díky tomu se ventilátor spouští jen zřídka. O grafiku se stará grafická karta Ati Mobility Radeon s 16MB interní paměti. Notebook tedy zvládne hravě přehrávání videa a všechny běžné kancelářské aplikace.

Počítač je vybaven všemi dnes běžnými porty: LPT, 2xUSB, 1xPCMCIA, 1xIRDa, video a audio konektory, výstup na externí monitor a konektor síťové karty a modemu.

Nový notebook byl vybaven baterií s kapacitou 1960 mAh, která dokázala pohánět mininotebook necelé dvě hodiny bez napájení ze sítě. V repasovaném notebooku tato doba určitě ještě klesla. Průměrná doba provozu u repasovaných Compaqů n400c se pohybuje něco přes jednu hodinu. Doba provozu se dá prodloužit zakoupením druhé baterie (n400c podporuje připojení až dvou baterií najednou). Nová baterie do notebooku stojí okolo 2900,- Kč.


Compaq Armada M300

Compaq Armada M300

M300 je nejstarší a také nejlevnější ze srovnávaných modelů. Procesor PIII taktovaný na 500 nebo 600MHz dodává notebooku výkon potřebný pro veškeré kancelářské aplikace. Grafická karta ATI Rage Mobility s 4 MB RAM je také o něco pomalejší než v předchozím notebooku, kancelářské aplikace zvládá s přehledem. S hmotností je na tom tento notebook trochu lépe a dostává se na rovných 1,5kg. Tloušťka notebooku je vynikajících 2,2cm. Šasi je podobně jako u modelu Evo n400c z tvrzených megnéziových slitin a proto se nemusíte příliš obávat o jeho poškození.

Displej je také s uhlopříčkou 12,1“ a rozlišením 1024x768.

Armada M300 je vybavena těmito porty: 1xLPT, 1xCOM, 1xUSB, 1xPCMCIA, 1xIRDa, video a audio konektory, výstup na externí monitor a konektor síťové karty a modemu.

Výdrž notebooku s novou baterií je podle výrobce přes dvě hodiny provozu. S použitím vysokokapacitních cestovních baterií nebo s použitím druhé baterie se doba prodlouží až na 6 hodin provozu. Nová baterie do notebooku se dá pořídit za cca 3700,- Kč.


Compaq Evo N610c

Compaq Evo N610c

Tento notebook je oproti předchozím trpaslíkům pěkný tlouštík. Jeho váha se pohybuje okolo 2,2kg. Do tohoto srovnání je zařazen proto, že je vybaven optickou mechanikou a 14,1“ displejem a jeho váha odpovídá předchozím modelům s dokovací stanicí a optickou mechanikou. Pokud víte, že na cestách budete používat optickou mechaniku a unesete o 0,7kg více, je tento model velmi zajímavý. Rozměry notebooku dosahují příjemných hodnot: 3,05 x 30,5 x 24,9 cm. Compaq Evo n610c chrání opět odolný magnéziový kryt. Díky svým vlastnostem je Compaq Evo n610c nejprodávanějším repasovaným notebookem na trhu a jedním z nejpovedenějších modelů Compaqu vůbec.

Výkon notebooku je oproti předchozím repasovaným notebookům několikanásobně větší. Procesor P4-M s frekvencí až 2GHz si spolu s grafickou kartou Ati Mobiliy Radeon 7500 s 32MB vlastní paměti troufne i na náročné aplikace. Notebook je vybaven stejnými porty jako jeho lehčí bratr n400c a navíc disponuje i sériovým portem COM.

Výdrž notebooku je díky výkonnějším bateriím až tři hodiny provozu.

Přehled srovnávaných repasovaných mininotebooků

Parametry Model Evo n400c Armada M300 Evo n610c
Procesor PIII 700-1200MHz PII 300-PIII 600MHz P4-M 1,8-2GHz
Váha 1,57kg 1,5kg 2,2kg
Rozměry (VxŠxH) (mm) 26 x 272 x 229) 22 x 266 x 242 30,5 x 305 x 249
Porty a konektory 2xUSB
1xPCMCIA
1xLPT
PS2
VGA
TV-out
infra
mikrofon
sluchátka
1xUSB
1xPCMCIA
1xLPT
1xCOM
PS2
VGA
infra
mikrofon
sluchátka

2xUSB
1xPCMCIA
1xLPT
1xCOM
PS2
VGA
TV-out
infra
mikrofon
sluchátka

Optické mechaniky jen externí jen externí interní v ultrabay
Příklad nabízené konfigurace PIII 850 MHz, 256MB RAM 20GB HDD, dokovací stanice, DVD PIII 500MHz, 192MB RAM, 20GB HDD, dokovací stanice, CD, Win 2000 Pro P4-M 1.8 GHz, 256MB RAM, 30GB HDD, DVD
Přibližná cena bez DPH 9 590,- 6 890,- 11 890,-
Příklady využítí Kancelářské aplikace, sledování filmů, jednodušší hry, připojení k internetu, prohlížení fotografií, ... Kancelářské aplikace, jednodušší hry, připojení k internetu, prohlížení fotografií, ... Kancelářské aplikace, sledování filmů, středně náročné hry, připojení k internetu, prohlížení fotografií, zpracovávání grafiky, ...