Lenovo ThinkPad X220 - malý cestovatel do nepohody - recenze

2017-07-31 pocitacezababku.cz
Řada ThinkPad je mezi profesionály oblíbená zvláště pro její malé rozměry a široké možnosti pro práci od pracovního stolu i v terénu. V této stručné recenzi se dozvíte, proč si ho cestovatelé tak oblíbili, a jestli je tento šikovný pomocník správnou volbou i pro vás.

Lenovo_ThinkPad_X220_lehký_notebook

Aktuální modely Lenovo ThinkPad X220

Notebooky ThinkPad byly navrženy pro snadnou práci na cestách, s nízkou hmotností a možností propojit se na co nejvíce periferních zařízení. Model ThinkPad X220 se na trhu objevil poprvé v dubnu 2011.

Právě strohý business design ve stylu IBM podtrhuje zaměření notebooků ThinkPad na výkon a spolehlivost. Pokud dáváte přednost praktičnosti před okázalým vzhledem, měli byste o tomto pomocníkovi popřemýšlet a lépe se s ním seznámit.

Provedení a konstrukce

Lenovo_ThinkPad_X220_konstrukce

Pogumované víko notebooku je vyrobeno z kovu, proto ani po přitlačení na víko nedochází k vlnění barev. Na horní straně víka se nachází plastová lišta, pod kterou se ukrývají antény pro lepší příjem WiFi a GSM signálu.

Tento model již nemá mechanické zámky víka. Výrobce to vyřešil tužšími, kovovými panty, které se však ani po letech používání neuvolní. Nevýhodou této změny je, že notebook snadno neotevřete jednou rukou. Na druhou stranu se dá plně otevřít až do úhlu 185°, což oceníte při práci v terénu.

Tělo počítače je vyrobeno z kompozitního materiálu, a proto dosahuje, při nízké hmotnosti pouze 1,8kg, dostatečné pevnosti. Velkým plusem je mechanický přepínač činnosti bezdrátových sítí. Jedním přepnutím tak lze vypnout Wifi, 3G i Bluetooth bez nutnosti klikání v operačním systému. To oceníte zvláště, pokud je počítač „zasekaný“ a potřebujete se ze sítě odpojit okamžitě.

Klávesnice, TrackPoint, clickpad

Sedmiřadá IBM klávesnice vyniká perfektním rozložením kláves, které vám usnadní přesun od vaší desktopové klávesnice k notebooku. Oceníte ji především, pokud potřebujete hodně psát. Klávesy mají středně hluboký stisk, optimální tuhost a o něco větší hlučnost než moderní chicletové klávesnice.

Lenovo_ThinkPad_X220_7řádková_klávesnice

Příjemným vylepšením jsou veliké klávesy Escape a Delete, které už nebudete muset hledat. Klávesnice sice není podsvícená, ale můžete si na na ni posvítit vestavěnou LED lampičkou ThinkLight, která se nachází v rámečku displeje vedle web kamery.

TrackPoint, malý červený joystick najdete mezi klávesami "G", "H" a "B", jak vystupuje několik milimetrů nad okolní klávesy. S jeho pomocí můžete snadno přesouvat kurzor po obrazovce. Levým a pravým tlačítkem trackpointu (pod mezerníkem) pak budete provádět stejné akce jako myší. Po stisknutí prostředního tlačítka pod mezerníkem vám TrackPoint umožní scrollovat v dokumentech nahoru a dolů.

Clickpad, jakýsi upravený TouchPad bez tlačítek, má u tohoto modelu vroubkovaný povrch. Není však tak hrubý, že by odíral prst při pohybu. Stiskem v pravém dolním rohu clickpadu vyvoláte stejnou akci jako při stistku pravého tlačítka myši. Obdobné je to i s levou stranou.

Displej

V HD rozlišení 1366×768 pixelů s poměrem stran 16:9 je notebook k dispozici s TN nebo IPS matricí. Každá z nich má své výhody i nevýhody.

Nižší konfigurace s TN panelem se vyznačují méně přesným podáním barev, omezenými pozorovacími úhly a "zašedlou" černou, a to je předurčuje spíše pro práci v kanceláři. Výhodou tohoto displeje je nižší spotřeba i cena.

Pokud chcete pracovat na cestách, doporučujeme sáhnout po konfiguracích s IPS displejem, který přináší široké pozorovací úhly, syté barvy a výrazný jas. Ten oceníte zvláště při práci venku. S tímto displejem si kdekoliv vychutnáte také sledování oblíbených filmů.

Nevýhodou, se kterou musíte počítat, je o něco vyšší spotřeba, která zkrátí výdrž baterie na jedno nabití a tzv. "ghosting" efekt. Ten se u IPS displejů projevuje například tím, že když po delší soustavné práci ve Wordu pustíte webový prohlížeč, uvidíte na pozadí webové stránky „fragmenty“ předchozího okna. „Vyčištění“ obrazu trvá kolem jeden a půl minuty.

Hlučnost, teplota, výdrž baterie

Při minimální zátěži (např. při procházení e-mailů nebo procházení webu s nenáročným prohlížečem) se větráček drží na nízkých otáčkách a nijak neruší.

Se stoupajícím zátížením se rychle zvýší otáčky a může se objevit svištivý zvuk ventilátoru. Hlučností se tedy tento model proto řadí spíše k těm podprůměrným.

V klidovém režimu se vnitřní teplota notebooku pohybuje v rozmezí 43-49°C. Při plném zatížení po hodině provozu pak teplota povrchu ve spodní části nepřesáhne 40°C, takže s ním můžete pohodlně pracovat na klíně. Výdrží baterie ThinkPad X220 vyniká ve své třídě. Při 70% jasu displeje, aktivovaném wifi a opakovaně obnovované stránce prohlížeče v 60 sek. intervalu, vydržela 6článková baterie 8 hodin a 47 minut. To je v této kategorii notebooků vysoce nadprůměrný výkon.

Lenovo ThinkPad X220: shrnutí parametrů a konečný verdikt

Lenovo ThinkPad X220 je skvěle zpracovaný notebook pro práci s důrazem na přenosnost (hmotnost jen 1,8kg a malé rozměry), skvělou ergonomii (pohodlná 7řádková klávesnice) a dlouhou výdrž baterie v terénu. Díky IPS displeji vám poskytne nástroj pro plnohodnotnou práci, jak v kanceláři, tak i na cestách.

S čím naopak budete u tohoto modelu muset počítat, je větší hlučnost ventilátoru při vysokém zatížení a tužší otevírání víka.

Přes tyto nedostatky můžeme říct, že se jedná o nadstadardní pracovní notebook, který vám nabídne možnosti propojení s různými periferiemi prostřednictvím těchto konektorů: 3x USB 2.0 (1 napájený), Display portu, VGA, Expresscard, RJ-45 (ethernet), sdruženému vstup a výstupu 3,5mm jack a slotu paměťových SD karet.

Ve svém malém kompaktním těle, nabízí Lenovo výkonný notebook se slušnou výdrží. Pokud často cestujete a potřebujete mít počítač s sebou, pak je ThinkPad X220 velmi rozumnou volbou.

Aktuální modely Lenovo ThinkPad X220

 
Klady Zápory
+ nízká hmotnost jen 1,8kg - větší hlučnost ventilátoru
+ vynikající 7řádková klávesnice - nedá se pohodlně otevřít jednou rukou
+ obraz IPS displeje - nepovedený obraz TN displeje
+ výdrž baterie
+ lampička ThinkLight