Konec podpory Windows XP? - Co to pro mne znamená?

2014-04-14 Ondřej Mikšovský
8.4.2014 byla oficiální ukončená podpora systému Windows XP. Co to pro mne znamená? Opravdu musím přejít na novější systém nebo jde jen o marketingový tah Microsoftu? Jaké nebezpečí je potřeba zvážit při používání Windows XP bez podpory Microsoftu?

Co znamená, že Microsoft ukončil podporu Windows XP?

Windows XP byl patrně nejoblíbenější operační systém v historii. Microsoft pro něj poskytoval podporu dlouhých 12 let a ve své době byl tento OS opravdu skvělý. Za tuto dobu prošel internet obrovským vývojem, který s sebou kromě nových technologií přinesl i nové hrozby, na které není Windows XP dobře připraven. Podpora Windows XP proto skončila 8.4.2014. Microsoft se od té doby zaměřuje jen na vývoj novějších systémů.

Co to pro vás znamená? Mediální zprávy někdy vyvolávají dojem, že Windows XP budou bez podpory nepoužitelné, nebo že se stanou okamžitě cílem útoků hackerů. Ve skutečnosti to znamená pouze to, že pro tento operační systém nebudou už dále dostupné pravidelné aktualizace ani technická podpora. Systém bude stále funkční a z pohledu uživatele se změní jen to, že Windows vás bude každý měsíc místo aktualizace upozorňovat, abyste přešli na novější verzi Windows. Toto hlášení se dá navíc jednoduše vypnout.

Postupem času přestanou být k dispozici novější verze různých aplikací pro tento systém. Také nemusí být časem k dispozici ovladače pro některý nový hardware. Toto se projeví ve větší míře až za několik let.

Jaká jsou rizika spojená s používáním Windows XP?

Nejdiskutovanějším problémem s používáním neaktualizovaných Windows jsou pravděpodobně bezpečnostní rizika. Časem se bude zvyšovat pravděpodobnost napadení počítače nějakým škodlivým kódem. Riziko se dá výrazně zmenšit tím, že používáte kvalitní antivirový program včetně firewallu (od třetích firem), a aktuální verze prohlížečů Firefox nebo Chrome. Je pravda, že to ovšem nepokryje všechny systémové chyby, které se budou postupem času objevovat. Reálné riziko napadení však momentálně není o moc vyšší než u podporovaného systému.

Měl bych přejít na novější verzi Windows?

Přechod na novější verzi operačního systému lze určitě doporučit firmám, které pracují často s citlivými daty. Přechod doporučují také banky, kvůli internetovému bankovnictví.

U běžných domácích uživatelů, kteří si na počítači občas pustí hudbu, film, brouzdají po internetu nebo si zahrají nějakou hru, k většímu ohrožení zatím nedojde a operační systém Windows XP jim může dobře sloužit i několik dalších let.

Možnosti upgrade na vyšší verzi systému Windows

Pro instalaci nového systému Windows můžete použít tyto různé licence:

1. krabicová verze (FPP) - nejdražší možnost. Licenci je možné přenášet mezi počítači. Pokud tedy v budoucnu pořídíte nový počítač, můžete si na něj tuto licenci přenést. Jedna licence nemůže být samozřejmě na dvou počítačích najednou. Verze Professional stojí okolo 7000,- Kč.

2. legalizační sada (GGK) - tuto licenci můžete dokoupit k vašemu stávajícímu počítači. Po nainstalování ji můžete používat jen na tomto jednom počítači. V případě koupě nového počítače musíte koupit i novou licenci. Verze Professional stojí okolo 4000,- Kč.

3. upgrade (VUP) - pro instalaci musíte mít originální licenci pro předchozí verze operačního systému.Verze Professional stojí okolo 6500,- Kč.

4. OEM - licence, kterou můžete koupit jen spolu s novým počítačem nebo notebookem a je vázaná na tento počítač. Pokud koupíte nový počítač, musíte koupit i novou licenci. Cena licence je už započítána v ceně hardware.

5. licence pro repasy (MAR) - speciální licence určená pro repasované počítače. Musí být navázána na původní licenci počítače (možno i na Win XP). Jedná se také o OEM licenci - není tedy možné ji dokoupit k dříve zakoupenému počítači a není možné ji přenést na jiný počítač. Verze Professional stojí okolo 1200,- Kč.

Před koupí licence si raději ověřte, zda existují ovladače pro váš starší počítač. U pomalejších počítačů bude někdy potřeba také dokoupit RAM, aby vše vyhovovalo požadavkům novějšího systému.

Licence pro repasované počítače

Některé počítače jsou stále v nabídce s původní OEM licencí na Win XP Pro. Jak bylo popsáno výše, pro velké množství uživatelů může dobře sloužit i tento systém. Výhodou je, že tato licence prakticky nenavýší cenu počítače.

Podobně to je s některými počítači u kterých je Windows Vista. Výhodou je, že verzi Business můžete zdarma downgradeovat na Windows XP Pro. Podle potřeby tedy můžete použít jeden z těchto systémů. Původní licence Windows Vista Business také nenavyšuje cenu počítače.

Pokud máte hodně starý počítač, určitě se vám nevyplatí kupovat pro něj nový operační systém. Pokud vám postačuje výkon staršího PC a chcete používat Windows 7, můžete koupit repasovaný počítač například s licencí Win 7 Pro. Cena počítače s MAR licencí Windows 7 je někdy nižší než cena samotné nové licence Win 7. Navíc budete mít nový, leckdy výkonější, hardware. :-)

Počítače s operačním systémem Windows najdete například zde:

Počítače s Windows 7
další modely s Windows 7


Notebooky s Windows 7
další modely s Windows 7

Pokud není operační systém Windows 7 v základní nabídce, dá se většinou dokoupit zvýhodněná MAR varianta v konfigurátoru.

Přehled životních cyklů jednotlivých verzí Windows

Žádný operační systém není navždy. Podobný osud jako potkal Windows XP čeká i novější operační systémy. V tabulce níže vidíte, ke kterému datu Microsoft plánuje ukončit podporu jednotlivých verzí operačních systémů Windows.

Klientské operační systémy Poslední aktualizace nebo Service Pack Ukončení hlavní fáze technické podpory Ukončení rozšířené podpory

Windows XP

Service Pack 3

14. dubna 2009

8. dubna 2014

Windows Vista

Service Pack 2

10. dubna 2012

11. dubna 2017

Windows 7

Service Pack 1

13. ledna 2015

14. ledna 2020

Windows 8

Windows 8.1

9. ledna 2018

10. ledna 2023

Zdroj: Microsoft.com