Dell Precision M4800 - výkon bez kompromisů - recenze

2017-09-15 pocitacezababku.cz
Dell Precision M4800 je spíše než jen notebookem tzv. pracovní stanicí. Tyto výkonné stroje mají ambice poskytovat stejný výkon jako stolní počítače a přitom si zachovat mobilitu. Tento top model od Dellu vyniká mimo výkonu taky skvělou grafikou a plnohodnotnou klávesnicí. Pokud už nějakou dobu uvažujete o náhradě svého desktopu, možná jste právě našli vhodného kandidáta na jeho místo.

Dell Precision M4800

Aktuální modely Dell Precision M4800

Pracovní stanici Precision M4800 uvedl Dell na trh koncem roku 2013. Počítač je navržen pro náročnou kancelářskou práci, středně náročné grafické práce s videem a práci s fotkami. Displej s rozměrem 15,6” (39,6 cm) nabízí dostatek místa pro práci s náročnějšími programy, tabulkami i grafickými editory.

Pod stroze řezaným pouzdrem skrývá tento stroj neobvykle výkonné komponenty jako je čtyřjádrový procesor Intel Core i7, operační paměť DDR3 s kapacitou 16GB a další. Možnosti výměny dílů a bezchybné zpracování ukazují, že Dell ví, jak nastavovat standardy v oboru. Prozkoumejte s námi ve zkratce, co taková dobře vyladěná stanice dokáže.

Provedení a konstrukce

Dell vsadil na třemi generacemi prověřené pouzdro. Použité materiály působí dojmem vysoké kvality s bezchybným konstrukčním zpracováním. Opěrky zápěstí jsou pevné a tuhost základny a víka displeje je nadprůměrná.

Hmotnost notebooku 3,2kg ukazuje, že inženýři Dellu nechtěli udělat žádný kompromis ve stabilitě a výkonu.

Klávesnice a touchpad

V souladu se záměrem konstruktérů nabízí Dell Precision M4800 plnohodnotnou klávesnici a u některých modelů i s pěti stupni podsvícení. Ty z vás, kdo často zadávají čísla, jistě potěší oddělená numerická klávesnice. Mírně prohnuté klávesy mají tichý zdvih, reagují jistě a psaní je díky tomu přesné.

Samotný touchpad má příjemný kluzný povrch a slušnou odezvu. Pravdou je, že jeho rozměry (80x45 mm) mohly být větší tak, aby se tak daly plně využívat multi-dotyky a gesta.

Displej

Dell Precision M4800

Notebooky Dell Precision M4800 se na trhu vyskytují ve třech různých konfiguracích displeje. Nejčastěji se setkáváme se střední konfiguací s Full HD (1920x1080px) displejem. LED podsvícení s matricí IPS nabízí věrné podání barev a velmi široké pozorovací úhly. Matný antireflexní povrch displeje vám umožní užít si svou práci či surfování i venku za slunečného dne.

Podpora velmi výkonné grafické karty NVIDIA Quadro K2100M vám umožní práci s středně náročnými grafickými editory typu CAD. Také při práci s videem a fotkami vás potěší svižná odezva procesoru.

Hlučnost, teplota a výdrž baterie

Dell Precision M4800 vykazuje solidně nízkou úroveň hluku i při střední zátěži. V klidovém režimu je v podstatě bezhlučný, protože ventilátor se zapne jen sporadicky a to na malou chvíli. Při střední zátěži už je počítač při hlučnosti 37,3dB dost dobře slyšet. Pouzdro notebooku je dobře chlazeno i při maximální zátěži, ale hlučnost ventilátoru 51,2dB může být po delší době pro někoho již nepříjemná.

Pouzdro Dell Precision M4800 zůstává při práci absolutně chladné díky dvěma skvěle pracujícím ventilátorům. Dokonce i při plné zátěži vám umožní pohodlně pracovat s počítačem na kolenou. Teplota ve spodní části obalu nepřesáhne 37,8°C. Oproti předchozímu modelu M4700, který dosahoval ve spodní části až 55°C, udělal Dell u chlazení velký skok vpřed.

Vysokokapacitní 97,8 Wh baterie úspěšně chrání notebook proti výpadkům proudu. V klidovém režimu s vypnutou WiFi a spuštěným spořičem vydrží baterie 5 hodin a 18 minut. Při běžném surfování přes wifi a středním jasu displeje poběží baterie až 3 hodiny a 30 minut. Z toho je zřejmé, že tento model byl navržen především pro práci v kanceláři s možností odvést občas práci i mimo stěny pracoviště. Při plné zátěži je notebook schopen běžet cca 1 hodinu a 30 minut.

Dell Precision M4800: shrnutí parametrů a konečný verdikt

Dell odvedl při aktualizaci svého modelu Precision M4800 skvělou práci. Mnoho částí, které mohly být vylepšeny, byly vylepšeny. Zatímco komponenty uvnitř jsou téměř kompletně modernizované, pouzdro zůstává prakticky nedotčené.

Výkon, který získáte díky procesoru Intel Core i7 a paměti DDR3 s kapacitou 16GB jistě oceníte při práci s náročnějšími grafickými aplikacemi a rozsáhlými tabulkami.

Chlazení u tohoto modelu funguje skvěle i při plné zátěži. Vyšší provozní hluk, který může být po delší době rušivý, je jednou z věcí, se kterou však budete muset i notebooku tohoto typu počítat.

Pokud potřebujete často pracovat s grafikou, potěší vás jistě Full HD displej s matným povrchem, širokými pozorovacími úhly a rozměrem 15,6".

Celkově můžeme Dell Precision M4800 doporučit těm, kdo mají vysoké nároky na výkon a grafiku, a nejde jim až tolik o mobilitu, protože svou práci odvádějí především v domácím nebo kancelářském prostředí.

Aktuální modely Dell Precision M4800


Klady Zápory
+ kvalitní odolné zpracování - vyšší hlučnost
+ účinné chlazení - kratší výdrž na baterie
+ plnohodnotná klávesnice - větší rozměr notebooku
+ výkonná grafika