Dell Latitude E6430 - stylový notebook business třídy - recenze

2016-10-04 pocitacezababku
Dell Latitude E6430 je jeden z nejoblíbenějších pracovních notebooků na světě. Nabízí precizní odolné zpracování, vysoký výkon, snadnou přenositelnost a rozšiřitelnost. Následující recenze shrnuje hlavní rysy tohoto business stroje.

notebook Dell Latitude E6430Dell pod řadou Latitude uvádí na trh odolné 14" pracovní notebooky. Latitude jsou velmi oblíbené v business segmentu. Podle slov Dellu je notebook navržen pro náročnou práci na cestách. Pro tyto účely se dlouhodobě osvědčuje notebook s rozměrem displeje 14". Pokud model E6430 položíme vedle předchozí generace E6420, vypadají téměř totožně. Oba mají robustní, odolnou konstrukci, založenou na kombinaci hliníkových a hořčíkových částí. Tělo ukrývá oproti předchozí generaci mnoho vylepšení. Notebook má novější chipset QM77, je vybaven novější, 3. generací procesorů Core, dostal také do vínku USB ve verzi 3.0. Model E6430 byl uveden na trh v roce 2012 a prodával se do roku 2014.

Provedení

Notebook je velmi precizně vyrobený. Díly perfektně lícují, základna je velmi pevná. Použité materiály propůjčují notebooku vysokou odolnost a pevnost. Po designové stránce nečekejte žádný tenký ultrabook. Díky tomu ale notebook dosahuje vyšší pevnosti, než může mít jakýkoli ultrabook. Design je povedený a Dell upustil od čistě hranatého designu, se kterým jsme se setkali u modelu E6400. Jediné, co by se možná dalo designu vytknout, je široký rámeček okolo displeje. Kvůli němu jsou zřejmě rozměry notebooku o něco větší, než by mohly být. Váha notebooku je v základu 2,1kg.

Klávesnice a touchpad

notebook Dell Latitude E6430 klávesniceTak jak bychom očekávali od manažerského notebooku, i tento je vybaven plnohodnotnou klávesnicí standardního rozměru. Povrch kláves je měkký, stisk je jistý a psaní je díky tomu přesné. Některé modely jsou vybaveny voliteně podsvícenou klávesnicí s pěti stupni jasu.

Touchpad je multidotykový s podporou gest. Například skrolování je možné provádět pohodlně pomocí dotyku dvou prstů místo jednoho.

Displej

Notebooky Latitude E6430 jsou dostupné se dvěma verzemi displeje s rozlišením HD (1366x768px) a HD+ (1600x900px). Oba dva mají TN matrici s matným povrchem. Matný povrch eliminuje odlesky při práci venku a je u business třídy standardem. Displej s vyšším rozlišením HD+ nabízí trochu větší pracovní plochu a má o něco vyšší jas, proto má i lepší viditelnost venku. Barvy u obou modelů jsou vyrovnané, nejsou přesaturované. Oba displeje jsou určené pro kancelářské a business aplikace. Pro tento účel plní svou úlohu dobře. Kvality IPS displejů ale samozřejmě nedosahují, proto nejsou moc vhodné na grafiku. Do grafického segmentu Dell míří spíše modely Precision.

Hlučnost, zahřívání a výdrž baterie

Co se týče hlučnosti, je v tom Dell Latitude E6430 opravdu dobrý. Při běžné kancelářské zátěži je slyšet v podstatě pouze zvuk pevného disku. Ve verzi s SSD diskem je notebook téměř bezhlučný. Při zátěži se ventilátor rozjede na vyšší otáčky a hlučnost je samozřejmě vyšší, ale stejně nepřesáhne 41,3dB. To je velmi slušná hodnota a o malinko lepší je snad už jen model Lenovo ThinkPad T430. Dell zase nabízí lepší šetřící režimy. Kromě standardního režimu Windows přidává i několik svých vlastních. Například při "Tichém režimu" se redukují otáčky ventilátoru na nejnižší možnou úroveň.

Teploty se při bežné práci drží mezi 29 a 30°C, jak ze spodní, tak z vrchní části. Při plné zátěži notebooku s grafikou Intel se teplota na porchu pohybuje okolo 39°C. Verze s grafikou nVidia bude o něco teplejší.

S 6článkovou baterií o kapacitě 62Wh vydrží při běžné zátěži asi 5 hodin a 30 minut. Při aktivaci úsporných ražimů s minimálním jasem dospleje, vypnutou wifi a nízké zátěži se můžete s výdrží dostat až na 8 hodin a 45 minut.

Dell Latitude E6430 - konečný verdikt

Dell Latitude E6430 je 14" pracovní notebook bez kompromisů. Samozřejmostí je v této kategorii vysoká odolnost a dokovací konektor. Poprvé se v této generaci setkáváme s USB 3.0 konektorem a 3. generací procesorů Intel Core. Významnými plusy jsou vynikající klávesnice a nízká hlučnost. Slabší je zvukový výstup, který postačí na pouštění videí, ale ne na kvalitní hudební poslech. Displej je průměrný. U modelu s HD+ lehce nadprůměrný.

Klady Zápory
+ kvalitní odolné zpracování - jen průměrný displej
+ USB 3.0 - méně kvalitní integrované reproduktory
+ pohodlná klávesnice - větší rozměr notebooku
+ nízká hlučnost  
+ dlouhá výdrž na baterie  
+ výkon